Δείτε Live τη συζήτηση στη Βουλή: Τρίμηνη παράταση για την προστασία της α΄κατοικίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Δείτε Live τη συζήτηση στη Βουλή: Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής και γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής

-«Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής».

Αυτήν την ώρα στο βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προστατέψαμε την υγεία των πολιτών

Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

«Την επιτυχία που είχαμε δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά συνολικά ο ελληνικός λαός» έσπευσε να πει. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές , η κρίση είναι πρωτόγνωρη. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο σχεδόν έναν αιώνα. Θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση του ανθρώπου αυτή η κρίση. Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες, δεν κάνει κανένα κοινωνικό διαχωρισμό και η πηγή της παραμένει αόρατη». «Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει», διεμήνυσε.

Μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών.

Μίλησε επίσης για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υγείας. Οι κλίνες ΜΕΘ έγιναν από 565 σε 1015 και εγκρίθηκαν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Το ΕΣΥ απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ επάρκεια υλικών και νέων τεχνολογιών. Έγινε κανονικός πόλεμος για το ποια χώρα θα έχει επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό και τον κερδίσαμε αυτό τον πόλεμο και ευχαρίστησε τους ιδιώτες δωρητές.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που δέχθηκε είπε ότι θα περιμένει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφού ακούσει τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον γιατί το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να προσθέσετε δεν θα φυτρώσουν βλαστάρια, είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το περίφημο μαξιλάρι όπως είπε, είναι καιρός να εξηγηθεί ότι δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Τα χρήματα αυτά μένουν παγωμένα ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας την οποία κάποτε η χώρα δυστυχώς δεν διέθετε, είπε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε
Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας η κυβέρνησης θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Συγκεκριμένα θα δίνεται πρόσθετη στήριξη σε επιχειρηματίες που δεν θα μπορούν να ενισχύσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Θα εξειδικευθούν όλα στις 5 το απόγευμα.Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κανένας πολίτης δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται και ανακοίνωσε την παράταση για 3 μήνες της προστασίας της Α κατοικίας.Εξήγγειλε νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος. Θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό.Στην διάθεση των επιχειρήσεων είναι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ήδη εξαγγελθεί.Πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.Προσεχώς σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό με στόχο να μειωθεί – όσο γίνεται – το πλήγμα, που θα είναι μεγάλο φέτος και προετοιμασία για του χρόνου.Κρίσιμο ν.σ. για τις χρήσεις γης θα άρει ασάφειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος που ταλανίζουν τη χώρα επί δεκαετίες, ώστε να ξέρει κανείς πού μπορεί να επενδύσει.Άλλο κρίσιμο ν/σ θα αφορά τις προμήθειες.

Επίσης, προανήγγειλε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός από το SURE, θα υπάρξει το ταμείο Recovery που -όπως είπε- μαχόμαστε να έχει μέγεθος ισάξιο της κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό & να λειτουργεί με κριτήριο της επιχορηγήσεις και όχι τα δάνεια».

«Η Βουλή επανέρχεται στην κανονική λειτουργία – Έρχεται σειρά νομοσχεδίων»

«Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί. Η έκκληση που κάνω είναι να σταματήσει στη δημόσια αντιπαράθεσή μας αυτή τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες» τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, προανήγγειλε το τέλος της πρακτικής των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, λέγοντας πως «η Βουλή λειτούργησε τους τελευταίους δύο μήνες, η κυβέρνηση αξιοποίησε το εργαλείο των ΠΝΠ. Η πρακτική αυτή προφανώς και θα σταματήσει μετά την έκδοση της τελευταίας ΠΝΠ, που θα γίνει σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα