Υλοποιηση των μεταρρυθμισεων ζητα η αγορα

08:51 24/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Το οριστικό τέλος μίας παρατεταμένης συνθήκης πολιτικής αστάθειας και την επανέναρξη ενός ενάρετου κύκλου ανόδου της πραγματικής οικονομίας θα πρέπει να σημάνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, επισημαίνει ο...
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, χαρακτηρίζοντας βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση τον ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης και τη διατήρηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου στις θέσεις ευθύνης που είχαν αναλάβει τους προηγούμενους μήνες.
Η πρόεδρος του συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημειώνει ότι παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, θα πρέπει να προχωρήσουν
και δράσεις σταθεροποίησης του επιχειρηματικού κλίματος, με όρους αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να προχωρήσει σε:
Άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ειδικά με επέκταση δυνατότητας ανάληψης μετρητών από εμβάσματα εξωτερικού για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται ήδη από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ισχύει για τις ναυτιλιακές εταιρείες.
Άρση του ιδιότυπου καθεστώτος εσωτερικής παύσης πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που πλήττει την πραγματική οικονομία και ειδικά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με τις πολύμηνες καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ.
Ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς και δρομολόγηση απορρόφησης της αναπτυξιακής βοήθειας από την Ε.Ε. («πακέτο Γιούνκερ).
Εισαγωγή αποτελεσματικής ρύθμισης στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», στο πλαίσιο και της νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών».
Σταθερή φορολογία
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), Ελευθέριος Κούρταλης τονίζει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος χωρίς άλλα περιθώρια αναμονής, περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και της λειτουργίας των τραπεζών, σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε να φανούν άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα ανακούφισης της αγοράς και ανάσας της οικονομίας.
Ο κ. Κούρταλης καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τη μείωση της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, και τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα βοηθήσουν στον εσωτερικό ανταγωνισμό (φτηνότερα προϊόντα), ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να θεσπιστεί ένας σταθερός και δίκαιος φορολογικός νόμος διαρκείας, ώστε να ανακάμψουν οι επενδύσεις.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ θεωρεί πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επαναβιομηχάνιση της χώρας με την κατάρτιση ενός Εθνικού Βιομηχανικού Σχεδίου, με στόχο την επαναλειτουργία των βιομηχανιών που σήμερα υπολειτουργούν και να επανέλθει η ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε να χρηματοδοτούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις και να επανέλθει η κανονικότητα στις συναλλαγές. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, όπως λέει, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι κυρίως εξαγωγικές και είναι ανάγκη η νέα κυβέρνηση να διευκολύνει κατά πολύ τα πράγματα. Από εκεί και πέρα, ο κ. Κούρταλης προτείνει τη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, καθότι είναι πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. και τονίζει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί και να βελτιωθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσβασης στην ελληνική οικονομία άμεσης χρήσης των κονδυλίων της αναπτυξιακής βοήθειας των 35 δισ. από την Ε.Ε., όπως και η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα