Το νοεμβριο θα ολοκληρωθει ο διαλογος για το νεο μοντελο του εοπυυ...

Τον Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί ο διάλογος μέσα από τον οποίο θα αποφασιστεί το νέο μοντέλο του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη...

Ο διάλογος πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, με όλους τους φορείς και τα κόμματα.
Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε επισήμως στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή τις εκθέσεις των δύο επιστημονικών επιτροπών για τον Οργανισμό κι ενημέρωσε ότι στόχος του υπουργείου, σε κάθε περίπτωση, είναι ο διάλογος να καταλήξει στη στρατηγική επιλογή, εάν ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας μόνο ή και πάροχος.
Πρόσθεσε επίσης ότι, εφόσον επιλεγεί η ενιαία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο αμέσως επόμενο στάδιο και έως το τέλος του έτους θα αποφασιστεί ο τρόπος υλοποίησης της μεταρρύθμισης.
Δεδομένης της θα διευθέτησης ζητημάτων κινητικότητας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα απαιτηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, η οποία θα είναι εξαντλητική και με όλους, τον Νοέμβριο, γιατί έχει μεγάλη σημασία η όποια απόφαση να έχει υλοποιηθεί στο διοικητικό κομμάτι γρήγορα, ώστε και ο ΕΟΠΥΥ να ξέρει τον ρόλο του και εμείς να αντιμετωπίσουμε τα θέματα» δήλωσε.
Ο υπουργός Υγείας, αφού μίλησε για «εθνικό στόχο» που υπερβαίνει τις κομματικές αντιπαραθέσεις, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν σύμπνοια.
Υπέρ της διαμόρφωσης ενός ενιαίου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, εκφράζοντας ωστόσο την αντίθεσή τους στην κινητικότητα.
Οι επικεφαλής των δύο επιστημονικών επιτροπών, Κυριάκος Σουλιώτης και Παύλος Θεοδωράκης, αναφέρθηκαν στις στρεβλώσεις του συστήματος και ανέλυσαν το σκεπτικό των προτάσεών τους, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος υγείας σε 24ωρη λειτουργία.
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα η πρωτοβάθμια περίθαλψη εξέφρασαν οι βουλευτές Δ. Στρατούλης και Α. Ξανθός.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα