''πολεμικο συμβουλιο ετοιμο για μαχη στην αθηνα - δεν κανει πισω η κυβερνηση''...

20:01 11/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Σκηνικό ρήξης φαίνεται πως «στήνεται» στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της, καθώς το χθεσινό...
κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε «να αψηφήσει τους Ευρωπαίους πιστωτές, εξασφαλίζοντας ένα κρεσέντο μικροπολιτικής, καθώς ο όλο και πιο πικρός αγώνας κορυφώνεται αυτόν το μήνα».

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, η οποία δίνει το στίγμα της για την εικόνα της διαπραγμάτευσης, χαρακτηρίζοντας το χθεσινό
κυβερνητικό συμβούλιο ως «πολεμικό».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να υπερασπιστούν τις «κόκκινες γραμμές» τους για τις συντάξεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να προετοιμαστούν για μάχη, ανεξαρτήτως συνεπειών.

«Συμφωνήσαμε σε μια πιο αυστηρή στρατηγική, για να σταματήσουμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Είμαστε ενωμένοι και έχουμε συντονίσει τις πράξεις μας» δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχαν στην συνάντηση.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Ambrose Evans-Pritchard στον Telegraph, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι πρόκειται για στρατηγική εξαιρετικά υψηλού ρίσκου. Τα ελληνικά ταμεία είναι ήδη άδεια και τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που κατασχέθηκαν από τις τοπικές αρχές και φορείς της πολιτείας, σύντομα θα τελειώσουν.

«Έχουμε αρκετά κεφάλαια για να πληρώσουμε το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι αρκετά, για να βγάλουμε το μήνα. Όλοι το ξέρουμε αυτό» δήλωσε ένας υπουργός, μιλώντας στον Telegraph μετά το χθεσινό «συναισθηματικό κονκλάβιο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Εάν φτάσουμε σε κρίση, η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να προχωρήσει το δρόμο της. Δεν υπάρχει νόημα να γίνεται επιδρομή στα συνταξιοδοτικά ταμεία, για να αγοράσουμε χρόνο. Απλώς εξαντλούμε τον εαυτό μας χωρίς λόγο» τονίζει ο Κώστας Λαπαβίτσας, τον οποίο επικαλείται δημοσίευμα, για να σταθεί στις διαφορετικές «φωνές» που ακούγονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα στις εκλογές, καλώντας τους ψηφοφόρους να ανατρέψουν την παλιά κυβέρνηση. Το ερώτημα τώρα είναι εάν εννοούμε αυτά που λέμε, και εάν έχουμε το θάρρος της γνώμης μας» τονίζει ο ίδιος.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προσφέρει στην Ελλάδα σχεδόν δύο δισ. ευρώ εκ των προτέρων για να εξομαλύνει το δρόμο για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream.

Ενώ αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις πληρωμές της προς το ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο και στη συνέχεια να αθετήσει την πληρωμή προς την ΕΚΤ -που θεωρείται ο πραγματικός εχθρός- δεν θα λύσει κάποιο από τα προβλήματα της Ελλάδας, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Το σιωπηρό «quid pro quo» θα ήταν ένα ελληνικό βέτο για την επέκταση των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις σχέσεις με την Ευρώπη και θα εξαγρίωνε τον Λευκό Οίκο, ο οποίος ακόμη τρέφει κάποια συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εφημερίδα.

Οι ηγέτες της Ελλάδας θεωρούν ότι οι πρόσφατες προσπάθειές τους να καταλήξουν σε έναν «έντιμο συμβιβασμό», δεν έχουν πετύχει τίποτα.

Η μόνη παραχώρηση μέχρι στιγμής από τους πιστωτές της ΕΕ είναι να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας από το 4,5% στο 2% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. «Είναι σαν καρχαρίες. Μόλις γευτούν αίμα, θα επιστρέψουν για περισσότερο» τόνισε ένας υπουργός, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Keywords
Τυχαία Θέματα