Φιλαράκια ο Φλαμπουράρης με τον Σόιμπλε

Αναμφίβολα η είδηση των τελευταίων 24ωρων είναι οι διαδοχικές δηλώσεις σ’ αυτό το διήμερο του Β. Σόιμπλε για ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Ξεκίνησε με τη συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα όπου είπε ότι αυτός ήταν που πρότεινε στο Γιώργο Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα

το 2011 και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο θέμα προσερχόμενος στο Eurogroup, λέγοντας ότι αν η κυβέρνηση Τσίπρα θεωρεί πως πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα, τότε να το κάνει. «Μπορεί να είναι και το σωστό μέτρο για να μπορέσουν να αποφασίσουν οι Έλληνες εάν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν αυτό που κρίνεται ως απαραίτητο ή αν θέλουν κάτι διαφορετικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.

Υπό το φως αυτών των γεγονότων μπορούμε να ερμηνεύσουμε καλύτερα τόσο τις ζωγραφιές του Τσίπρα με τις κάλπες με το εθνόσημο στις σημειώσεις του την Παρασκευή στη Βουλή, αλλά και τα όσα είπε ο πολιτικός μέντορας του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης το Σαββατοκύριακο, ερμηνεύοντας το επίμαχο σκίτσο του Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Επικρατείας αφού τόνισε ότι «η κάλπη που ζωγράφισε ο Τσίπρας προχθές στη βουλή, όπως την είδα μου μοιάζει περισσότερο με κάλπη δημοψηφίσματος και όχι με κάλπη εκλογών», είπε με νόημα ότι «το δημοψήφισμα αν θα γίνει θα είναι συμφωνημένο και με τους εταίρους μας», συμπληρώνοντας ότι δε θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα γιατί θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα ψηφιστεί από το 100% των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση όλα αυτά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το timing της κάλπης του Τσίπρα την Παρασκευή, και οι δηλώσεις του Φλαμπουράρη την Κυριακή για το δημοψήφισμα, καθώς και οι διαδοχικές δηλώσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα του Σόιμπλε για το ίδιο θέμα μόνο τυχαίες δεν είναι. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η Αθήνα θέλει το δημοψήφισμα για να νομιμοποιήσει ένα συμβιβασμό που κάθε άλλο παρά έντιμος είναι με βάση το προεκλογικό της πρόγραμμα. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για δημοψήφισμα ρήξης από τη στιγμή που θα είναι συμφωνημένο με τους εταίρους. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι δηλώσεις Σόιμπλε που μάλλον κατανοεί όπως φαίνεται τα εσωκομματικά προβλήματα του Τσίπρα.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για καθαρή συμπαιγνία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα επιχειρήσει να φορτώσει τις αποτυχίες της στρατηγικής του και την διαπραγματευτική του ανικανότητα που οδηγεί στο χειρότερο μνημόνιο ever τον ελληνικό λαό. Ουσιαστικά εάν ευοδωθεί αυτό το σενάριο θα έχουμε διπλή κοροϊδία προς τους πολίτες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας τους ξεγέλασαν μια φορά στις εκλογές και δεύτερη φορά σ’ αυτό το συγκεκριμένο δημοψήφισμα εάν και εφόσον διενεργηθεί.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ανοιχτά ότι οι εταίροι ζητούν τον ουρανό με τ’ άστρα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ρωμανιά ότι αυτά που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα οδηγήσει συντάξεις από τα 1500 ευρώ στα 300. Ενδεχομένως οι κυβερνώντες επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα πανικού για να παρουσιάσουν ως διαπραγματευτική νίκη οτιδήποτε λιγότερο δυσβάσταχτο αποδεχτούν στο τέλος οι εταίροι και δανειστές και προβούν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση.

Βέβαια σ’ αυτή την εξέλιξη θα οδηγηθούμε μόνο σε περίπτωση που δεν μπορεί η κυβέρνηση να πείσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα που επίκεινται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλες αυτές τις μέρες το μασάζ δίνει και παίρνει με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να καμφθούν οι γκρίνιες και οι μουρμούρες που υπάρχουν. Ωστόσο και πάλι δεν διασφαλίζεται ότι μετά από ένα δημοψήφισμα που θα νομιμοποιεί τη συμφωνία του Τσίπρα οι βουλευτές που αντιδρούν θα πειθαρχήσουν.

Όπως και να έχει, το ερώτημα που τίθεται συνεχώς τον τελευταίο καιρό δεν είναι μόνο το αν ψηφιστούν τα μέτρα που συζητούνται αυτή τη στιγμή αλλά ποιος θα τα εφαρμόσει. Το αν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να το πράξει δεν λύνεται με κανένα δημοψήφισμα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα