Οι ''περσεσ'' με τον γιαννη φερτη στην επιδαυρο...

12:33 10/8/2014 - Πηγή: Fimotro
Τους «Πέρσες» του Αισχύλου, την παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία και το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του δραματικού ποιητή, ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για δεύτερη φορά στην 53χρονη ιστορία του. Ο Γιάννης Φέρτης ...
στον ρόλο του φαντάσματος του Δαρείου, ο Άκης Σακελλαρίου (Άτοσσα) και ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγγελιοφόρος) υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Νικαίτης Κοντούρη θα παρουσιάσουν την αισχύλια τραγωδία στις 15 και 16 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο
της Επιδαύρου.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Αισχύλος αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα, καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα. Ο δραματικός ποιητής θεωρεί πως η καταστροφή της περσικής βασιλικής δύναμης είναι αποτέλεσμα της ασέβειας και της ύβρης. Θύμα της θεϊκής παγίδας, ο Ξέρξης υπερτιμά τις δυνάμεις του και υπερβαίνει τα όρια του. Η αλαζονεία τον τυφλώνει, οδηγώντας τον στο μεγαλύτερο για την ελληνική θεολογία αμάρτημα της ύβρης.

Όπως συμβαίνει γενικότερα στις τραγωδίες του Αισχύλου έτσι και στους Πέρσες οι θεοί και οι άνθρωποι συνυπάρχουν σε έναν ενιαίο κόσμο τον οποίο ο ποιητής αντιλαμβάνεται απλά και ξεκάθαρα. Οι θεοί, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του δίκαιου κριτή, επαναφέρουν την τάξη εκεί που φαίνεται να έχει διασαλευτεί. Η αλαζονική και υβριστική συμπεριφορά του Ξέρξη, που έχει υπερβεί τα όρια και έχει ταράξει την κοσμική ισορροπία, φέρνει στη συνέχεια τη νέμεση που τιμωρεί τον υβριστή και αποκαθιστά την κοσμική τάξη.

Τα σκηνικά της παράστασης είναι του Γιώργου Πάτσα και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ
Παίζουν: Γιάννης Φέρτης (Δαρείος), Άκης Σακελλαρίου (Άτοσσα), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Κολοβός (Ξέρξης).

Χορός (με αλφαβητική σειρά): Απόλλων Δρικούδης, Δημήτριος Δρόσος, Νίκος Καπέλιος, Δημήτριος Καραβιώτης, Θανάσης Κεραμίδας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Σπύρος Σαραφιανός, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Τουρνάκης, Στέλιος Τράκας, Γιάννης Χαρίσης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Γιώργος Ψυχογυιός.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα