''me th bohθεια ντραγκι, η αθηνα χαλαρωνει μεταρρυθμισεις και λιτοτητα''...

19:08 24/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Η Κατερίνα Σαββαΐδου, που διαδέχεται τον Χ. Θεοχάρη στη θέση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, έχει μια δύσκολη δουλειά να κάνει, αναφέρει το Bloomberg ...
σε εκτενέστατη ανάλυση των τελευταίων οικονομικών αλλά και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Χ. Θεοχάρης έχασε τη δουλειά του αφότου επεδίωξε να εισπράξει τα οφειλόμενα 300 προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Η έξοδός του ενίσχυσε τις ανησυχίες γύρω από την αποφασιστικότητα
της Αθήνας να προχωρήσει με τα σκληρά μέτρα που χρειάζεται η οικονομία.

Σε μία χώρα που έχει ζήσει ολόκληρες δεκαετίες με τη φοροδιαφυγή, η Σαββαΐδου θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να πάρει μη δημοφιλή μέτρα για να γεμίσει τα ταμεία του πιο χρεωμένου κράτους της Ευρώπης. Ο διορισμός της, όμως, έρχεται την ώρα που τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη και η πλημμύρα κεφαλαίων στην Ελλάδα από επενδυτές που είναι διψασμένοι για αποδόσεις, μειώνουν τις πιέσεις της αγοράς προς την κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση που τόσο χρειάζεται, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

“Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει ακόμα να γίνουν βαθύτερες και εδώ δεν έχουμε μία κρατική μηχανή που μπορεί να λειτουργήσει καλά χωρίς ισχυρή και συνεπή ηγεσία”, εξηγεί ο Kevin Featherstone, καθηγητής ελληνικών σπουδών στο London School of Economics. “Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πολύ δύσκολη θέση”.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, η ελληνική οικονομία έχασε περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, έχει ανεργία κοντά στο 27% και χρέος πάνω από το 175%, ωστόσο όλα αυτά δεν απέτρεψαν τη χώρα από το να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Τον Απρίλιο η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές λαμβάνοντας προσφορές άνω των 20 δισ. ευρώ για το ύψους 3 δισ. ευρώ 5ετές ομόλογό της.

Με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, να σπρώχνει τα επιτόκια στην Ευρωζώνη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πέφτει στο 5,97%, από το ρεκόρ του 44,21% του 2012.

Και η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα είναι υψηλή. Όπως δηλώνει στο πρακτορείο ο Αλέξανδρος Μαγκλάρας, που βοηθά στη διαχείριση 300 εκατ. ευρώ στην Triton Asset Management, οι ελληνικές τράπεζες και εταιρείες άντλησαν 11,2 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές το τελευταίο διάστημα μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και έκδοσης ομολόγων. Η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της άντλησαν 14 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές, ποσό ίσο με το 7,7% του ΑΕΠ της χώρας.

Η ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές και σε κεφάλαια, έχει κάνει την Ελλάδα να εξαρτάται λιγότερο από τα δάνεια του πακέτου διάσωσης, σημειώνει το δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Keywords
Τυχαία Θέματα