Ετσι στηθηκε η απατη μαμουθ των 500 εκατ. ευρω

14:30 12/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Το πρωτοφανές κύκλωμα διεθνών προδιαγραφών που συνθέτουν τη μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών στη χώρα μας, αξίας 500 εκατ. δολ., με τη συμμετοχή 23 ατόμων και με τουλάχιστον...
80 θύματα (εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους αστυνομικούς, μέχρι και απλές νοικοκυρές) αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους Έλληνες, Ινδοί και Τούρκοι χρηματιστές, ένας Έλληνας επιχειρηματίας με δραστηριότητα στην Ουκρανία, που είχε ορισθεί ως διαχειριστής ύποπτων επενδυτικών προϊόντων, τρεις Έλληνες και Κύπριοι δικηγόροι, τέσσερις ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ που υποβοηθούσαν στο «άνοιγμα» λογαριασμών για να εξαϋλώνονται τα χρήματα των επενδυτών, όπως και άλλοι ιδιώτες. Μάλιστα στην ογκώδη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία για δράση μπράβων, αλλά και απειλές για δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ιδιωτών.
Το κύκλωμα φέρεται να είχε «συνδέσμους» σε Βρετανία, Ουκρανία, Κύπρο και άλλες χώρες, ενώ θύματα εντοπίζονταν και στις ΗΠΑ. Μάλιστα ήδη για την υπόθεση αυτή υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλης αμερικανικής νομικής εταιρείας η οποία θα εξετάσει πώς δεν υπήρξε επί σειρά ετών έλεγχος στη δραστηριότητα των μελών του κυκλώματος. Η έρευνα εστιάστηκε στην παραπλανητική χρήση τριών «επενδυτικών» κεφαλαίων (Richcroft Investments Ltd., Simetra Global Assets Ltd. και ένα ακόμη για αποκλειστική χρήση από επιχειρηματία) υποτίθεται υψηλής απόδοσης, αλλά και στη δημιουργία περίπου 60 offshore εταιρειών σε περίπου 16 χώρες -κυρίως στην Κύπρο- απ' όπου γινόταν διακίνηση των ποσών. Οι πρωταγωνιστές της απάτης κατηγορούνται ότι έστησαν μία εταιρεία «κλώνο» της πραγματικής βρετανικής εταιρείας Ikon Finance Ltd., για να πραγματοποιεί παράνομες συναλλαγές εξαπατώντας τους συναλλασσόμενους.
Το νήμα...
Όλα ξεκινούν το 2005 όταν ο Γ. Δασκαλέας, πρώην αναλυτής της «Δυναμική Χρηματιστηριακή», ιδρύει την εταιρεία «RK Consultants USA Inc» με έδρα τις ΗΠΑ. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2010, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω χρηματιστής δεν είχε άδεια για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και δέσμευσε για ένα χρόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας στην Ελλάδα.
Το 2009, λίγο πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, Γιάννης Λίτινας, γνωρίζει τον Γιώργο Δασκαλέα και αρχίζουν να στήνουν τη μεγάλη κομπίνα. Παράλληλα, η σύζυγος του Γ. Δασκαλέα ιδρύει την εταιρεία «Richcroft Experts LLP» με έδρα το Κάρντιφ της Ουαλίας και ξεκινά να συνεργάζεται με τον Ι. Λίτινα και τους πελάτες του που ήταν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, Ουκρανοί. Τα τρία πρώτα χρόνια, οι δύο άνδρες έχοντας συστήσει δύο funds, τη Symetra και τη Richcroft, αρχίζουν να εμβαθύνουν σε επενδύσεις τύπου forex.
Η άπατη έχει να κάνει με επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματιών και εφοπλιστών, Ελλήνων, Ουκρανών, ακόμα και Άγγλων, ενώ οι πληροφορίες θέλουν ακόμα και πολιτικούς αρχηγούς να είχαν επενδύσει, κυρίως στην Ουκρανία στο «fund» του Γ. Δασκαλέα. Παράλληλα φέρεται να είχε στηθεί ένα δαιδαλώδες σύστημα από Off Shore εταιρείες, με έδρα τις Παρθένες Βρετανικές Νήσους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θύμα των κατηγορούμενων φέρεται να έχει πέσει και γνωστός Έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος επένδυσε στην εταιρεία των δυο κατηγορουμένων πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αστυνομική επιχείρηση
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, η οποία μέσω της σύστασης πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, εξαπατούσε «επενδυτές».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, τα μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν στις 10 Μαΐου το πρωί, με εντάλματα σύλληψης και μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Καλαμάτα, πέντε ημεδαποί, δύο άνδρες ηλικίας 48 και 53 ετών, οι συνδιευθύνοντες την οργάνωση και τρεις γυναίκες ηλικίας 35, 39 και 48 ετών, μέλη, κατηγορούμενοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω, είναι δεκαοκτώ επιπλέον άτομα, εκ των οποίων δώδεκα ημεδαποί, δύο υπήκοοι Τουρκίας, δύο Κύπρου, ένα Ρωσίας και ένα Ινδίας, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη.
Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, στο πλαίσιο διενέργειας έρευνας για υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων που αφορούσαν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος, αποκάλυψε πλήρως την εγκληματική δράση της οργάνωσης και ταυτοποίησε τα μέλη της, καθώς και τους συνεργούς τους.
Εταιρικά σχήματα
Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, εξακριβώθηκε ότι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία υποτίθεται πως δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν, είτε απευθείας από τους εμπλεκόμενους, είτε μέσω offshore εταιρικών συμπλεγμάτων, «πίσω» από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι. Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου ημεδαπού, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3% τον μήνα.
Προκειμένου μάλιστα να γίνονται πειστικοί, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επιπλέον δελέαζαν και καινούργια άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Το μεγάλο κόλπο
Το 2005 ο 48χρονος ημεδαπός συλληφθείς ίδρυσε στις ΗΠΑ εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα.
Το 2010 ο 48χρονος, συνεπικουρούμενος από τον 53χρονο συλληφθέντα, ίδρυσε εταιρεία με το ίδιο αντικείμενο στην Ουαλία και πραγματικό δικαιούχο την 48χρονη ημεδαπή συλληφθείσα σύζυγό του.
Το 2012 μετέφεραν την έδρα της πρώτης εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την μετέτρεψαν σε Αντισταθμιστικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο.
Το 2012 και το 2013 ίδρυσαν δύο νέα πανομοιότυπα funds με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Keywords
Τυχαία Θέματα