ΕΝΤΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Κύπρου εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη. Το Eurogroup καλωσόρισε το πακέτο...
μέτρων που υιοθέτησε η Κύπρος και σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το συντομότερο. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν οι αποφάσεις μπορεί
να ληφθούν εντός Ιανουαρίου, αφού έχουν ληφθεί υπόψη τα τελικά αποτελέσματα της Pimco για τις τράπεζες.

Στη συνεδρίαση της Eurogroup εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία των συζητήσεων για το προσχέδιο του Μνημονίου, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Pimco.

Στη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της συζήτησης, το Εurogroup επισημαίνει ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση ενός πιθανού προγράμματος μακροοικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, το οποίο προνοεί μια σημαντική οικονομική, δημοσιονομική και διαρθρωτική αναπροσαρμογή, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του Μνημονίου Συναντίληψης που συμφωνήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο στις 23 Νοεμβρίου».

Στη συνέχεια καλωσορίζει το γεγονός ότι «οι κυπριακές Αρχές επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις και ότι το κυπριακό κοινοβούλιο έχει περάσει μια πρώτη δέσμη μέτρων, η οποία συμφωνήθηκε με τους διεθνείς οργανισμούς».

Σημειώνει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, «του οποίου οι βασικές παράμετροι ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προσδοκίες που διέπουν τις συζητήσεις του προγράμματος».

Σημειώνοντας πως τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Ιανουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου έχουν καλυφθεί. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι συμφωνία επί του προγράμματος μπορεί να επιτευχθεί σύντομα και καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς και την Κύπρο να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις αναλόγως», καταλήγει η δήλωση.

Σε δηλώσεις με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές τήρησαν τις δεσμεύσεις με την υιοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ για τα πρώτα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου είπε ότι κινούνται κοντά στις αρχικές προβλέψεις. Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αναμένονται σύντομα.

Ερωτηθείς απο το ΚΥΠΕ εάν είναι δυνατή η λήψη οριστικής απόφασης για την Κύπρο μέσα στον Ιανουάριο ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Δεν θέλω να δεσμευθώ σε ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά εργαζόμαστε για να έχουμε την απόφαση το συντομότερο δυνατόν».
Keywords
Τυχαία Θέματα