ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Παρόντος του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Ελευσινιώτη, καθώς και με την παρουσία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Μιχάλη Κωσταράκου και Κωνσταντίνου Γκίνη, έλαβε...
χώρα, σήμερα, η τελετή επαναπατρισμού της ελληνικής αποστολής από το Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ – ΤΕΣΑΦ) στην έδρα της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας στο Στρατόπεδο «Προκοπίδη», στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης.

Η ΕΛΔΑΦ (Ελληνική
Δύναμη Αφγανιστάν) συγκροτήθηκε ως Μονάδα στην έδρα της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας, στις 14 Ιανουαρίου 2002, στο πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδας στη Διεθνή Δύναμη Ασφαλείας και Βοήθειας (ISAF). Περιλάμβανε τον Ειδικό Λόχο Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ), Τμήμα Υποστήριξης – Ασφαλείας, Εθνικό Στοιχείο Υποστήριξης και μικρό αριθμό επιτελών στην ISAF.

Τον Ιούνιο 2005, η αποστολή μετονομάστηκε σε ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν) και σε συνδυασμό με το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (από 22 Αυγούστου 2005 έως 2 Απριλίου 2007), την ΟΕΣΣΑΦ και το προσωπικό που αναπτύχθηκε σε επιτελεία, αποτέλεσαν την ΕΛΔΑΦ-2.

Στο ΤΕΣΑΦ υπηρέτησαν συνολικά 3.295 στελέχη (524 αξιωματικοί και 2.771 υπαξιωματικοί) ενώ ως διοικητές, διετέλεσαν συνολικά 28 ανώτεροι αξιωματικοί.

Το έργο της Ελληνικής Δύναμης στο Αφγανιστάν περιλάμβανε διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτικού υλικού, ανακατασκευή κυβερνητικών κτιρίων και συντήρηση έργων κοινής ωφελείας, ανακατασκευή σχολείων και παιδικών χαρών, αποχιονισμό κατά τη χειμερινή περίοδο, έρευνα υπόπτων χώρων από εξειδικευμένο προσωπικό του ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς) και απόδοσή τους στις συμμαχικές δυνάμεις για την εκτέλεση έργων κοινής ωφελείας. Επίσης, προσωπικό και μέσα του Μηχανικού διατέθηκαν για τον απεγκλωβισμό αφγανών πολιτών από τα ερείπια του Νοσοκομείου της Καμπούλ, που κατέρρευσε στις 26 Ιουλίου 2004.
Keywords
Τυχαία Θέματα