Εκθεση - κολαφος για τη δημοσια διοικηση

Ανταπόκριση : Κώστας Καρακαγιάννης
(από την Καθημερινή)
Εναν ατελείωτο κατάλογο με τα σοβαρότατα δομικά προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που αρχίζουν από την ανικανότητα είσπραξης φόρων και φτάνουν μέχρι την αδυναμία να απορροφηθούν κοινοτικά κονδύλια, παρουσίασε χθες ο...
επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο Γερμανός αξιωματούχος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος για την αποστολή της Ομάδας Δράσης να επιτύχει στα επόμενα δύο με τρία χρόνια τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας
διοίκησης, ωστόσο αρνήθηκε να παρουσιάσει στόχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αρκέστηκε να πει ότι από τους οφειλόμενους φόρους, ύψους 60 δισ. ευρώ, μόλις τα 6 - 8 δισ. μπορούν να θεωρηθούν εισπρακτέα.
Ο πρώτος βασικός στόχος της Ομάδας Δράσης, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Ράιχενμπαχ, είναι η καλύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης. Ο δεύτερος, ο σχεδιασμός σχεδόν εκ του μηδενός της φορολογικής διοίκησης και ενός συστήματος ορθής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και ο τρίτος, ο επανασχεδιασμός της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ώστε να γίνει στοιχειωδώς αποτελεσματική. Στον τομέα των κοινοτικών κονδυλίων η προσοχή στρέφεται στο «ξεπάγωμα» των έργων στους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες προϋπολογισμού 8,7 δισ. ευρώ, έργα που μπορεί να δημιουργήσουν δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας και να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 1,5% - 2%. «Προς το παρόν έχουμε αργή πρόοδο και ελπίζουμε να υπερβούμε τις δυσκολίες, διότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για πληρωμή ρητρών και αποζημιώσεων» ανέφερε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Task Force. Καταβάλλεται προσπάθεια ποσό 1,5 δισ. ευρώ από τις κοινοτικές επιδοτήσεις να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για να χρηματοδοτηθούν τα εν λόγω έργα, ωστόσο εκτιμάται ότι η αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας θα ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες. Το ίδιο ισχύει και για την καταβολή 500 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή το σχέδιο «Ηλιος» για την κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων απόδοσης 10 GW, έργο για το οποίο «δεν έχει υπάρξει συστηματικός προγραμματισμός και οι πιθανότητες να ενταχθεί το έργο στο παρόν πρόγραμμα είναι περιορισμένες».
Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ομάδα Δράσης στον τομέα του επανασχεδιασμού του συνόλου της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι πολύ μεγαλύτερες. Στην έκθεση τονίζεται ότι η κεντρική διοίκηση «δεν διαθέτει ολοκληρωμένο στρατηγικό όραμα... ότι δεν υπάρχει κεντρική κατεύθυνση, αίσθηση κυριότητας των μεταρρυθμίσεων ή ευθύνη για τα αποτελέσματα». Στις προτεραιότητες που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται η διάρθρωση και οι κανόνες λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, η διαχείριση και η παρακολούθηση του προϋπολογισμού, η διαχείριση και παρακολούθηση του ανθρώπινου δυναμικού, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η πάταξη της διαφθοράς.
Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα