Οπερετα η "επιχειρηση χειροπεδεσ"

Ρεπορτάζ : Χρήστος Κολώνας
(από το Έθνος)
Δύσβατος αποδεικνύεται ο δρόμος για να εισπράξει το κράτος αυτά τα ποσά, κι αυτό γιατί ο ίδιος ο νόμος που καλύπτει τις περιπτώσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο παρέχει στους κατηγορούμενους μεγαλοοφειλέτες εξόδους... κινδύνου! Πολύς θόρυβος...
ηχηρά ονόματα, αλλά αβέβαιο αποτέλεσμα!
Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιχείρησης συλλήψεων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που πραγματοποίησε η Οικονομική Αστυνομία το τελευταίο διάστημα, που μπορεί να στέφθηκε από επιτυχία σχετικά με το ότι γνωστοί επιχειρηματίες πιάστηκαν στα δίχτυα του νόμου
και κατέληξαν υπόδικοι για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, όμως το ζητούμενο, που είναι το πώς το κράτος θα εισπράξει ποσά εκατομμυρίων που του οφείλουν, αιωρείται στο κενό.
Δύσβατος αποδεικνύεται ο δρόμος για να εισπράξει το κράτος αυτά τα ποσά κι αυτό γιατί ο ίδιος ο νόμος που καλύπτει τις περιπτώσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο παρέχει στους κατηγορουμένους μεγαλοοφειλέτες εξόδους? κινδύνου!
Οπως τόνιζαν στο "Εθνος" δικαστικοί και εισαγγελικοί παράγοντες, "είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει το κράτος να εισπράξει τα ποσά για τα οποία κατηγορούνται οι γνωστοί επιχειρηματίες που συνελήφθησαν πρόσφατα, γιατί δεν υπάρχει κάποια ειδική διαδικασία η οποία να τους υποχρεώνει να καταβάλουν αυτά τα χρήματα".
Οπως μας εξήγησαν "ο νόμος 2943/2011, που καθιέρωσε την αυτόφωρη σύλληψη για οφειλέτες προς το Δημόσιο, τείνει να ευτελιστεί, επειδή το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, βάσει του οποίου έγιναν οι πρόσφατες συλλήψεις των γνωστών επιχειρηματιών, είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η απειλή της προφυλάκισης, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις μη καταβολής ΦΠΑ άνω των 75.000 και φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ, όπου το αδίκημα είναι κακούργημα και άρα η ποινική αντιμετώπιση των εμπλεκομένων πιο αυστηρή".
Επιπλέον, όπως μας τόνισαν οι ίδιες πηγές, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, στο οποίο παραπέμφθηκαν για να δικαστούν οι μεγαλοοφειλέτες, δεν μπορεί να επιβάλει στους υποδίκους ούτε περιοριστικούς όρους, όπως γίνεται σε περιπτώσεις κακουργημάτων, όπου στους κατηγορουμένους επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, αλλά ούτε και εγγυοδοσία, η οποία συνήθως είναι ανάλογη της οικονομικής επιφάνειας του συλληφθέντος.

Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ινστιτούτων αδυνατίσματος BODYLINE Λέων Λεβής
Μπορεί λοιπόν κάποιος να οφείλει εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, να εκκρεμοδικεί η εκδίκαση της υπόθεσής του στο δικαστήριο αφού, ως γνωστόν, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αναβολών, και ο υπόδικος να διαφύγει στο εξωτερικό!
Τελικά, η ποινή φυλάκισης από τρία μέχρι πέντε χρόνια που προβλέπεται για το πλημμέλημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο είναι ίσως ο μοναδικός μοχλός πίεσης για να εισπράξει το κράτος τα χρωστούμενα από τους οφειλέτες του.
"Παράθυρο"
Ωστόσο, ακόμη και εδώ υπάρχει... παράθυρο κινδύνου για τον κατηγορούμενο, αφού ακόμη και όταν κριθεί
Keywords
Τυχαία Θέματα