To δντ διαψευδει τυχον νεο δανειο προς την ουγγαρια

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε ότι θα έχει διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία για τη χορήγηση ενός δανείου, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η ουγγρική κυβέρνηση. Η τρέχουσα αποστολή του ΔΝΤ στην Ουγγαρία,
η οποία ασχολείται με τη συνηθισμένη...
«επίβλεψη» της ουγγρικής οικονομίας, «δεν είναι μια αποστολή διαπραγμάτευσης» για μία οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μόνιμη εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Βουδαπέστη Ιρίνα Ιβασένκο. «Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει αίτημα από τις αρχές για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για ένα πρόγραμμα υποστήριξης από το ταμείο», διευκρίνισε.

Το ουγγρικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα άρχιζαν διαπραγματεύσεις για «ένα νέο είδος συνεργασίας» ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ουγγαρία και αναφέρθηκε σε «ένα συμβόλαιο εγγυήσεων».

Οι όροι της δανειακής σύμβασης του ΔΝΤ επιτρέπουν το συμβόλαιο αυτό να πάρει τη μορφή μιας γραμμής πίστωσης από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει η χώρα στην περίπτωση ανάγκης. Η Ουγγαρία ήταν το Νοέμβριο του 2008 η πρώτη χώρα της ΕΕ που πήρε δάνειο από το ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση της Ουγγαρίας

Το ουγγρικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να υπάρξει ένα νέο σχέδιο βοήθειας με στόχο να «υποστηριχθεί η οικονομική και χρηματοοικονομική (εθνική) κυριαρχία».

Οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν στην διάρκεια των τακτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ουγγρική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Βουδαπέστη, ανέφερε.

«Η συνεργασία θα αυξήσει, και δεν θα υποβαθμίσει, την οικονομική και χρηματοοικονομική κυριαρχία» της χώρας, υποστήριξε το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι αυτό που ζητεί δεν είναι τόσο πιστώσεις αλλά «μια εγγύηση, ένα προληπτικό μέτρο, που θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ουγγαρία».

Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν άμεσες και θετικές. Το φιορίνι, που είχε εξασθενήσει τις τελευταίες εβδομάδες, ανατιμήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση, φθάνοντας στην ισοτιμία 1:308,93 (από 1:314,99). Ταυτόχρονα, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) μειώθηκαν επίσης από τις 607 μονάδες στις 592, ενώ ο δείκτης BUX του χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης κατέγραψε άνοδο 3,76%, στις 17.359 μονάδες.
Keywords
Τυχαία Θέματα