Αγοραζουν πετρελαιοκινητα πριν τεθει σε ισχυ ο νομος

Ρεπορτάζ : Γιώργος Ανδρής
(από την Ημερησία)
Εντός των επόμενων ημερών απελευθερώνεται και επίσημα η πετρελαιοκίνηση καθώς αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική τροπολογία. Οπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Είναι...
γνωστό ότι η ελληνική Βουλή
ψήφισε, πριν από λίγες μέρες, την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης. Η τεχνολογία έχει αλλάξει, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν μπορούσαν να είναι οι μόνες δύο ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες απαγορεύεται η πετρελαιοκίνηση. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, μαζί με το συναρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων θα εκδώσουν, τις επόμενες μέρες, Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «Πράσινο Δακτύλιο», με περιορισμό στην κυκλοφορία παλαιών οχημάτων και κυρίως φορτηγών στην Αθήνα, έτσι ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι μαζί με τους ελέγχους για τη νοθεία των καυσίμων θα έχουμε μείωση της ρύπανσης και βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας για τους πολίτες».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην αγορά η πετρελαιοκίνηση έχει ήδη «απελευθερωθεί» και εκατοντάδες καταναλωτές έσπευσαν να αλλάξουν τις παραγγελίες των καινούριων αυτοκινήτων τους, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στις αντιπροσωπίες ώστε να μάθουν περισσότερα για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
Οσον αφορά στα περιβαλλοντικά θέματα που προκύπτουν από την άρση της πετρελαιοκίνησης και ιδίως στη νοθεία των καυσίμων, θα πρέπει να αναφέρουμε πως όλα τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5 και άνω διαθέτουν τόσο εξελιγμένα συστήματα ελέγχου της ποιότητας του καυσίμου ώστε αν κάποιος γεμίσει το ρεζερβουάρ του με πετρέλαιο θέρμανσης ή νοθευμένο το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να διανύσει ελάχιστα μέτρα καθώς μετά το όχημα ακινητοποιείται αυτόματα ώστε να προστατευθεί ο κινητήρας αλλά και το περιβάλλον. Οπότε το θέμα της νοθείας -σύμφωνα με τους μηχανολόγους των αυτοκινητοβιομηχανιών- έχει λυθεί από τα εργοστάσια παραγωγής με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.
Η ρύπανση
Η μελέτη των Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναδεικνύει τον πραγματικό υπεύθυνο για τους ρύπους στην Αττική ενώ παράλληλα προτείνει και λύσεις με άμεσα αποτελέσματα. Ειδικότερα, τα βενζινοκίνητα οχήματα και δευτερευόντως τα δίτροχα συνεισφέρουν σημαντικά στις εκπομπές μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα αλλά και υδρογονανθράκων. Αντίθετα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, κυρίως τα βαρέα φορτηγά, συνεισφέρουν σημαντικά στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου και σωματιδίων. Οπως προκύπτει από την έρευνα το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών (περίπου 70%) συνδέεται με τα οχήματα ηλικίας άνω των 15 ετών. Μάλιστα στις εκπομπές σωματιδίων το 72,68% παράγεται από οχήματα ηλικίας άνω των 15 ετών και το υπόλοιπο 27,32% οχήματα κάτω των 15 ετών.
Ειδικότερα τα βαρέα παλιά φορτηγά κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων με 58,16% και 7,35% στα καινούρια. Τα αντίστοιχα ποσοστά εκπομπής σωματιδίων στα καινούρια Ι.Χ. είναι μόλις 2,08%.
Οι προτάσ
Keywords
Τυχαία Θέματα