''aγκαθια'' στη διαπραγματευση h διπλη υπηκοοτητα και ο κατωτατος μισθος...

12:24 3/11/2013 - Πηγή: Fimotro
Αποφασισμένοι να μην συμφωνήσουν σε ένα «μεγάλο συνασπισμό» με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Μέρκελ χωρίς πρώτα να υπάρξει συμφωνία...
σε βασικά πολιτικά ζητήματα, όπως μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και επέκταση της διπλής υπηκοότητας, δηλώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Η ηγεσία του SPD πήρε το πράσινο φως από τα μέλη του κόμματος πριν από δύο εβδομάδες για να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης
συνασπισμού αφού πρώτα δεσμεύτηκε να μην υποχωρήσει σε 10 «μη διαπραγματεύσιμες απαιτήσεις» συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε έργα υποδομής και του κατώτατου μισθού.
«Αν έχουμε κάποιο λόγο, μπορούμε να πούμε τελικά όχι και να αποδεχθούμε νέες εκλογές» είπε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε ομιλία του.
«Αν για παράδειγμα πουν όχι στη διπλή υπηκοότητα και την εκ νέου ρύθμιση της αγοράς εργασίας, αυτοί είναι καλοί λόγοι για να πούμε στο τέλος εμείς ένα όχι, δεν θα το κάνουμε» πρόσθεσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.
Τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία επιτρέπεται να κρατήσουν τόσο τη γερμανική υπηκοότητα όσο και αυτή των γονιών τους μέχρι να γίνουν 18 ετών, όταν και θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως για τους πολίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελβετία. Η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση τον Ιούνιο είχε μπλοκάρει τη νομοθεσία για να αλλάξει το σύστημα, για το οποίο οι υποστηρικτές λένε θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Ορισμένα μέλη του SPD έχουν κατηγορήσει τους συντηρητικούς για αντι-τουρκικά αισθήματα τα οποία αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, καθώς απορρίπτοντας τα νομοσχέδια, προκαλούν πρόβλημα κυρίως στους γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής.
Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί ένα ελάχιστο όριο αμοιβής για την εργασία στα 8,50 ευρώ ανά ώρα.
Οι δύο πλευρές θέλουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, και κατόπιν το SPD σχεδιάζει να επιτρέψει στα 472.000 μέλη του να ψηφίσουν για τη συμφωνία σε μια, όπως χαρακτηρίζεται, άνευ προηγουμένου πολιτική κίνηση, η οποία ανεξάρτητα από μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να περιπλέξει ή ακόμα και να σταματήσει ότι έχει συμφωνηθεί.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα