“Βροχή” οι μηνύσεις από ομολογιούχους

Βροχή πέφτουν οι μηνύσεις κατά της Τράπεζας της Ελλάδας για την αγορά ομολόγων από τα αποθεματικά ταμείων ή άλλων φορέων, χωρίς να ενημερωθούν ουδέποτε αυτά. Σειρά πήραν τώρα το ΕΒΕΑ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών που υπέστησαν μεγάλες απώλειες από το κούρεμα.

Όπως

αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, η ταυτόχρονη με το ΕΒΕΑ κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), καταδεικνύει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος συστηματικά έβλαψε με τον ίδιο τρόπο, ακόμη περισσότερους φορείς, ενώ ο νόμος της δίνει τη διακριτική ευχέρεια να διαχειρίζεται τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους με τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντά τους.

Σημειώνεται ότι από τις ενέργειες αυτές της ΤτΕ προκύπτει δραματική μείωση της αξίας των διαθεσίμων του ΕΒΕΑ, τα οποία από 10.973.888,49 ευρώ, ήταν μόλις 3.061.499,04 ευρώ στις 18/04/2012.

Σε ό,τι αφορά στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενώ το ύψος των επενδεδυμένων διαθεσίμων κεφαλαίων του ανερχόταν στο ποσό των 9.453.079,45 ευρώ, στις 19/01/2012 η αγοραία αξία τους έφθανε μόλις στο ποσό των 3.671.206,23 ευρώ. Με την ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το ποσό ανέρχεται μόλις στα 2.761.518,39 ευρώ.

Τόσο το ΕΒΕΑ όσο και το ΕΕΑ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να προασπίζουν σε κάθε περίπτωση και με κάθε σύννομο μέσο τις περιουσίες τους, που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις ετήσιες συνδρομές των μελών τους, που αποτελούν ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και όχι κρατική επιχορήγηση.

Τα δύο Επιμελητήρια θα διεκδικήσουν τη χρηματική τους ικανοποίηση από τα αστικά δικαστήρια.

Αν ο κ. Προβόπουλος και το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο κρύβονται τώρα, σίγουρα κάποτε θα δώσουν λόγο. Στο Ειδικό Δικαστήριο ή όπου αλλού.

Η Νέα Δημοκρατία

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί οι ομολογιούχοι – φυσικά πρόσωπα:

«Η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, εντός και εκτός Βουλής, είχε υποστηρίξει την ανάγκη αρχικά εξαίρεσης και μεταγενέστερα αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι – φυσικά πρόσωπα.

Σήμερα μια τέτοια λύση φαίνεται εφικτή.

Έχει συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων. Προωθείται από τον ΟΔΔΗΧ και έχει και τη θετική γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Βιώσιμη λύση η οποία βασίζεται στο ότι η τρέχουσα τιμή των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν για τις ανάγκες εφαρμογής του PSI είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Και προκύπτει από την ανταλλαγή των νέων ομολόγων αλλά και των ομολόγων του EFSF που κατέχουν μετά το PSI τα φυσικά πρόσωπα, με νέα πενταετούς διάρκειας ομόλογα.

Με τη σχετική πρόταση καλύπτονται όλες οι προϋποθέσεις.

-       Δεν επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ μειώνεται το δημόσιο χρέος, ειδικά εάν υλοποιηθεί η πρόταση και από τα ασφαλιστικά ταμεί

Keywords
Τυχαία Θέματα