Τσίπρας προς Βενιζέλο και Σαμαρά: Η μόνη υπηρεσία σας είναι να πάτε σε εκλογές

Επίθεση κατά της δικομματικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Άμεση ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου που κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα...
«να τελειώσει πρώτα με τις ‘διαπραγματεύσεις’ στο εσωτερικό του κόμματος και μετά ας έλθει να διεκδικήσει δικαίωμα διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του ελληνικού λαού». Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανεύθυνη πολιτική», υποστηρίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας αγωνιά μην τυχόν και πάψει να υπάρχει το μνημόνιο».

Όπως είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος «ούτε θέλουν, αλλά ούτε και μπορούν να προσφέρουν κάτι καλό για τη χώρα». «Έχουν υπογράψει και έχουν δεσμευτεί σε όλα τα προαπαιτούμενα», τόνισε. «Εγκαταλείψαν το δόγμα «forget it Giannis», ή μήπως ο κ. Βενιζέλος έλεγε ψέματα ‘όταν διατείνονταν ότι το χρέος είναι βιώσιμο;», ανέφερε και διεμήνυσε: «Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε, κε Σαμαρά και κε Βενιζέλο, να προσφέρεται στο τόπο, είναι να αφήσετε τα λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί».

«Να σταματήσετε να παίζετε με το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Να σταματήσετε να σχεδιάζετε νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές. Και να οδηγήσετε τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για το τόπο. Κάθε άλλη προσπάθεια, θα είναι προσπάθεια χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης. Προσπάθεια συνειδητή, διευκόλυνσης των πιστωτών και ζημίωσης της χώρας».

«Η κυβέρνηση του Σαμαρά είναι κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας των κομμάτων που έχασαν έντεκα ποσοστιαίες μονάδες. Δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία. Είναι κακό, επιζήμιο για τη χώρα να διαπραγματευθεί μια αδύναμη κυβέρνηση. Καλό σίγουρα για τους δανειστές, αλλά κακό κάκιστο για τη χώρα», δήλωσε.

Προσωπικά για τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η στρατηγική του έχει «δύο αλληλοσυγκρουόμενες πτυχές». «Πρώτον, όσο κι αν φαίνεται αστείο, προσπαθεί να πείσει το λαό, προσπαθεί να παραστήσει τον αντιμνημονιακό που σκίζει τα μνημόνια κάθε μέρα, λέγοντας ότι μνημόνιο δεν είναι η κομμένη σύνταξη, το κλειστό νοσοκομείο, οι ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση των τριετιών, το ξεπούλημα της ΔΕΗ, αλλά το νέο δάνειο για να κλείσουν οι τρύπες που το ίδιο το μνημόνιο δημιουργεί. Ένα δάνειο που μπορεί να μας αναγκάσουν να πάρουμε, ενδεχομένως, όμως, μπορεί και να αποφύγουμε. Τα μέτρα όμως των μνημονίων που έχουν γίνει καθεστώς, δε θα τα αποφύγουμε, παρά μονάχα αν τα καταργήσουμε. Και αυτό προϋποθέτει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μα ρητή λαική εντολή».

«Το δεύτερο που κάνει άγαρμπα και άτσαλα το νέο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης που θα διευρύνει απ’ ότι φαίνεται τα όρια της χυδαιότητας των προκατόχων του, είναι να καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει λέει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος. Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά, ότι η κουβέντα περί κουρέματος είναι η απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας. Διότι το χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο δια του μνημονίου της καταστροφής. Και αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα που θέλει να λύσει το μνημόνιο, δεν είναι παρά ο μοχλός πίεσης για να επιβάλλονται τα μνημόνια».

«Στο επίπεδο της πολιτικής ο σχεδιασμός των αντιπάλων μας είναι πλέον προφανής. Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να ανακόψουν την επερχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουν, όμως και οι ίδιοι ότι αυτό είναι αδύνατο. Γιατί η κοινωνική πραγματικότητα, και η πολιτική μας παρέμβαση δημιούργησε μια ισχυρότατη, επίμονη κοινωνική και πολιτική δυναμική. Τι τους μένει λοιπόν;», διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Να επιχειρήσουν με κάθε μέσο να ακυρώσουν την προοπτική μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Να μας καταστήσουν ομήρους. Να μας θέσουν υπό έλεγχο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει να το επιτρέψουμε να συμβεί, συντρόφισσες και σύντροφοι. Και δεν πρόκειται να συμβεί. Η ανατροπή όλων όσα αυτοί επιβάλλουν και εκπροσωπούν είναι το άλφα και το ωμέγα της πολιτικής μας».

Βούλτεψη: Ας τελειώσει πρώτα ο Τσίπρας με τις διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου στην τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή. «Αν δεν κάνουμε λάθος, ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές... χθες, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο στην εξουσία και να σώσει τη χώρα, την ώρα που ο ίδιος δεν μπορεί να σώσει το κόμμα του από τις παιδικές του ασθένειες», αναφέρει και προσθέτει: «Την ίδια ώρα ζητά να δοθεί στον λαό η ευκαιρία να αποφασίσει "ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί"», ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε:

«Ας τελειώσει πρώτα ο κ. Τσίπρας με τις "διαπραγματεύσεις" στο εσωτερικό του κόμματός του, ας βρει τρόπο να ελέγξει αυτά που ο ίδιος καταγγέλλει ως προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς, και μετά ας έλθει να διεκδικήσει δικαίωμα διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του ελληνικού λαού. Μέχρι τότε, ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιος διαθέτει την αξιοπιστία, την ικανότητα και την ενιαία γραμμή για να διαπραγματευτεί», ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη.

Για φιλότιμη προσπάθεια της κυβερνητικής εκπροσώπου να κρύψει «την θρυμματισμένη εικόνα της πολιτικά απονομιμοποιημένης και αναξιόπιστης κυβέρνησης, επιτιθέμενη στον ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας ότι προκαλεί μειδίαμα. «Όσον αφορά τα περί διαπραγμάτευσης, ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει πως στο λεξικό του κ. Σαμαρά η λέξη διαπραγμάτευση είναι συνώνυμη της λέξης υποταγή», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Ανεύθυνη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Για ανεύθυνη πολιτική κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε σε όλους τους στόχους του και δεν διαταράχτηκε η πολιτική σταθερότητα, δεν προκλήθηκαν πρόωρες εκλογές. «Δεν ανέβασε τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε ανατροπή», τονίζει.

«Αντί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να αρχίσει σήμερα από αυτή τη διαπίστωση την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, προσπάθησε απεγνωσμένα να εμφανίσει την εικόνα μίας «δήθεν δυναμικής», που δεν υπάρχει» συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει τη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «πάντα απελπιστικά ανεύθυνη, μονότονη και αδιέξοδη». «Ο κ. Τσίπρας αγωνιά μην τυχόν και πάψει να υπάρχει το μνημόνιο, δεν μετέχει σε καμία πρωτοβουλία εθνικής συναίνεσης», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «συκοφαντεί τη χώρα διεθνώς και αγωνιά μην τυχόν και η Βουλή εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Απευθύνεται δήθεν προς δυνάμεις που βρίσκονται στα αριστερά του, ενώ οι μόνες του συμμαχίες είναι οι συνομωσιολόγοι της ακροδεξιάς και οι τυχοδιώκτες που το παίζουν δήθεν αριστεροί. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει και δεν θα αποκτήσει στρατηγικό πλαίσιο» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.
Keywords
Τυχαία Θέματα