Τσακ Χέιγκελ: ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

10:30 8/1/2013 - Πηγή: Antinews

Όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα διόρισε τον Τσακ Χέιγκελ στη θέση του υπουργού Άμυνας, έναν αντικομφορμιστή ρεπουμπλικάνο και πρώην γερουσιαστή από τη Νεμπράσκα, σκέφθηκε ότι θα έχει έναν αξιόπιστο σύμμαχο που συνηθίζει να αψηφά το κόμμα, ενώ με τη συμβατική σοφία του κατόρθωσε να κερδίσει τον θαυμασμό τόσο στη Γερουσία όσο και σε μια περιοδεία το 2008 στις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Ένας βετεράνος του Βιετνάμ στο Πεντάγωνο

Η επιλογή του Χέιγκελ, που είναι ο πρώτος βετεράνος του Βιετνάμ υποψήφιος για τη θέση, θα προσθέσει

έναν εξέχοντα ρεπουμπλικάνο στο υπουργικό συμβούλιο του Ομπάμα, παρέχοντας κάποια πολιτική κάλυψη στα σχέδια του προέδρου να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν και να κάνει περικοπές στον στρατιωτικό προϋπολογισμό που έχει περίπου διπλασιαστεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001.

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι κατέστησαν σαφές ότι δεν θα κάνουν εύκολη τη ζωή του Χέιγκελ στο Πεντάγωνο, αμφισβητώντας την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, τη σοβαρότητά του για την ιρανική πυρηνική απειλή και τη δέσμευσή του για έναν επαρκή αμυντικό προϋπολογισμό. Και ο Ομπάμα ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσει δυσκολίες από κάποιους Δημοκρατικούς οι οποίοι είναι δύσπιστοι όσον αφορά τα αρνητικά σχόλια που έκανε ο Χέιγκελ πριν από μια δεκαετία περίπου για τους ομοφυλόφιλους.
Μερικοί σύμβουλοι του Ομπάμα αμφιβάλουν για τη σοφία της επιλογής, δεδομένων των ψυχρών σχέσεων του Χέιγκελ με τα μέλη του δικού του κόμματος, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν πεπεισμένοι πως θα μπορούσαν να κερδίσουν πολλές ψήφους και από τις δύο πλευρές ώστε να εδραιωθούν στη Γερουσία.

Αντί να στραφεί προς έναν τεχνοκράτη της άμυνας, ο Ομπάμα αποφάσισε να επιλέξει έναν ανεξάρτητο πολιτικό, ο οποίος απέκτησε έναν βιωματικό σκεπτικισμό από την υπηρεσία του στο Βιετνάμ για τις ζωές των Αμερικανών στις συγκρούσεις του εξωτερικού. Όπως και ο Ομπάμα, ο Χέιγκελ υποστήριξε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά αντιτάχθηκε στην αύξηση των στρατευμάτων στο Ιράκ υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ο 66χρονος Χέιγκελ στρατολογήθηκε στο Βιετνάμ, κέρδισε δύο Purple Hearts και έχει ακόμα κομμάτια από θραύσματα στο στήθος του. Ήταν συν-ιδρυτής μιας εταιρείας τηλεφωνίας και επικεφαλής μιας επενδυτικής τραπεζικής εταιρείας πριν εκλεγεί στη Γερουσία το 1996. Αποσύρθηκε το 2009 και τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Georgetown και υπηρετεί ως πρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου, μια κεντρώα ομάδα εξωτερικής πολιτικής.

Τον Ιούλιο του 2008, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Χέιγκελ συνόδευσε τον Ομπάμα, ο οποίος ήταν τότε στη Γερουσία, σε ένα εξαήμερο ταξίδι στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ιορδανία και το Κουβέιτ. Όταν ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πρόεδρος εκείνο το έτος, υποστήριξε ότι το κίνητρο του Ομπάμα για το ταξίδι ήταν πολιτικό, ο Χέιγκελ υπερασπίστηκε σθεναρά τον Ομπάμα, λέγοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ο Μακέιν αποτελεί μειοψηφία όσον αφορά την προσπάθεια αμφισβήτησης τους πατριωτισμού του Ομπάμα.

Στη Γερουσία, ο Χέιγκελ υπερψήφισε την πρόταση που εξουσιοδότησε τον Μπους να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράκ, η οποία πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία τον Οκτώβριο του 2002. Αλλά σύντομα έγινε υπέρμαχος της άποψης ότι η Αμερική έχει χάσει πλέον τον στόχο της και υπερεκτιμά την ικανότητά της να αλλάξει την ιρακινή κοινωνία.
Κατά κάποιο τρόπο, ο Χέιγκελ έχει κάποια κοινά με την Σούζαν Ράις, πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη και η πρώτη επιλογή του Ομπάμα για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, η οποία απέσυρε το όνομά της, ανοίγοντας το δρόμο για την επιλογή του γερουσιαστή Τζον Κέρι. Η Ράις, όπως και ο Χέιγκελ, είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος του Ομπάμα, η οποία τον υπερασπίστηκε στην προεδρική εκστρατεία του 2008.

Εβραίοι, γκέι και Ιράν

Ο Λευκός Οίκος υπολογίζει ότι η αντιπολίτευση στον Χέιγκελ μπορεί να είναι δυνατή, αλλά όχι μεγάλη και ότι στο τέλος η Γερουσία θα τον εγκρίνει. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι η καταψήφιση ενός ρεπουμπλικάνου ήρωα πολέμου για το Υπουργείο Άμυνας δεν θα είναι εύκολη για τους συναδέλφους τους Ρεπουμπλικάνους και ότι είναι σίγουροι ότι οι δυσαρεστημένοι Δημοκρατικοί δεν θα αρνηθούν τελικά στον πρόεδρο την επιλογή του.

Επί εβδομάδες, μερικές εβραϊκές ομάδες προσπάθησαν να αποτρέψουν τον Ομπάμα από την επιλογή του Χέιγκελ , που κάποτε αναφέρθηκε στους υποστηρικτές του Ισραήλ ως «εβραϊκό λόμπι». Έχοντας αποτύχει, οι αντίπαλοί του προσπαθούν να εμποδίσουν τώρα την έγκρισή του. Κάποια μέλη της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) άρχισαν να κυκλοφορούν επιστολές προς τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, ζητώντας τους να αντιταχθούν στον Χέιγκελ.

Μια τέτοια επιστολή, που έλαβαν οι New York Times, έγραφε: «Ενώ η AJC αναγνωρίζει τις υπηρεσίες του γερουσιαστή Χέιγκελ στην χώρα μας και το λαό της Νεμπράσκα, οι απόψεις του για μια σειρά από βασικές προτεραιότητες της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ έρχονται σε αντίθεση με ό,τι η AJC υποστηρίζει και με ότι έχει πει ο πρόεδρος Ομπάμα – κυρίως, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στο Ιράν, σε μια αξιόπιστη στρατιωτική επιλογή κατά του Ιράν, στον χαρακτηρισμό της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και στην ειδική φύση των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ».

Ο Χέιγκελ και οι υποστηρικτές του έχουν απορρίψει την κριτική των απόψεών του για το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι ψήφισε σε αρκετές περιπτώσεις να παρέχουν δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα. Ήταν επίσης επικεφαλής της νομοθεσίας που προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποφύγει την επαφή με τη Χαμάς μέχρι να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ.

Σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε θέματα άμυνας που αντιμετωπίζει η διοίκηση – πώς να επιβραδύνει ή να σταματήσει το Ιράν από το να γίνει μια πυρηνική δύναμη – οι απόψεις του Χέιγκελ φαίνονται κάπως σε αντίθεση με του πρόεδρου. Οι σύμβουλοι στον Λευκό Οίκο έχουν στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές πριν από την αναμενόμενη υποψηφιότητα.

Ο Χέιγκελ είναι εδώ και καιρό αντίθετος με τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, θεωρώντας τες αντιπαραγωγικές. Συγκεκριμένα, ήταν ένας από τους δύο μόνο γερουσιαστές που ψήφισαν κατά των κυρώσεων για το Ιράν και τη Λιβύη το 2001, με το επιχείρημα ότι θα υποσκάψουν τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης με την Τεχεράνη. Αλλά σήμερα, η διοίκηση περιγράφει την πολιτική των σκληρών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης ως το κλειδί για τη στρατηγική της, προκειμένου να αναγκάσει την ηγεσία της χώρας να αλλάξει πορεία στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ως υπουργός Άμυνας , ο Χέιγκελ δεν θα συμμετέχει άμεσα στο σχεδιασμό ή την επιβολή των κυρώσεων αυτών. Αυτό είναι έργο των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών. Αλλά θα είναι υπεύθυνος για ένα από τα άλλα βασικά στοιχεία της πίεσης: την τεράστια συσσώρευση αμερικανικής ναυτικής δύναμης, την αντιπυραυλική ικανότητα και τις ειδικές επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο. Αυτή η δύναμη δεν έχει μόνο στόχο να κρατήσει ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και να κάνει αξιόπιστη την απειλή του Ομπάμα ότι θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Στην προσπάθεια να παρακινήσουν τους φιλελεύθερους να αντιταχθούν στην υποψηφιότητα, οι επικριτές του Χέιγκελ επικεντρώνονται, επίσης, σε ένα σχόλιο που έκανε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σχετικά με το πόσο ένας «ανοιχτά επιθετικός ομοφυλόφιλος» υποψήφιος θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός πρεσβευτής των ΗΠΑ. Έκτοτε έχει απολογηθεί για την παρατήρηση και σε μια πρόσφατη δήλωση είπε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων και των λεσβιών να υπηρετούν ανοιχτά στο στρατό. Ομάδες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γκέι, όπως η Human Rights Campaign που συνήθως στηρίζουν Δημοκρατικούς, δεν έχουν πάρει ακόμη θέση για τον διορισμό του Χέιγκελ. Αλλά μια άλλη ομάδα γκέι, οι Log Cabin Republicans, έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεσή τους.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σημειώνουν ότι ο Χέιγκελ ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια που προσβάλουν τους υποστηρικτές του Ισραήλ και είπε ότι το να τον πολεμούν εξαιτίας της στάσης του στο Ιράκ δεν θα βοηθήσει τα γεράκια του πολέμου, καθώς ο Ομπάμα, ο οποίος αντιτάχθηκε στην εισβολή από την αρχή, απλά θα επιλέξει έναν ομοϊδεάτη του. Όσο για την αντίθεσή του στους γκέι υποψήφιους, αξιωματούχοι είπαν ότι θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα Ρεπουμπλικάνο από την Νεμπράσκα που να μην έχει εξελίξει τις απόψεις του κατά την τελευταία δεκαετία.

http://www.nytimes.com/2013/01/07/us/obama-expected-to-select-hagel-for-defense-post.html?ref=us&_r=0

Keywords
Τυχαία Θέματα