Τραμπ για Παλαιστίνη: Η λύση των δύο κρατών δεν είναι η μόνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να καταρρίπτει και την δέσμευση των ΗΠΑ εδώ και δύο δεκαετίες σε μια λύση δύο κρατών, στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, λέγοντας ότι αδιαφορεί για το αν οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ή ενός ενιαίου κράτους.

"Λοιπόν, εξετάζω τη λύση του ενός κράτους και των δύο κρατών" δήλωσε ο Τραμπ

σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Και μου αρέσει αυτό που αρέσει και στα δύο μέρη. Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό που αρέσει και στα δύο μέρη" είπε.

Οι παρατηρήσεις του Τραμπ αποσυναρμολογούν έναν από τους βασικούς πυλώνες των αμερικανικών ειρηνευτικών προσπαθειών πριν από την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο, που οραματίστηκε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα σε ένα εβραϊκό. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενθαρρύνουν την ειρήνη και πραγματικά μια μεγάλη συμφωνία ειρήνης", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. "Θα προσπαθήσουμε γι' αυτό πάρα πολύ επιμελώς. Αλλά είναι τα ίδια τα μέρη που πρέπει να διαπραγματευτούν άμεσα μια τέτοια συμφωνία. Για να είμαι ειλικρινής, αν ο Μπίμπι [ο Νετανιάχου] και οι Παλαιστίνιοι, αν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι είναι ευτυχείς - χαίρομαι με αυτό που θα τους ικανοποιεί περισσότερο".

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι ενώ οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν σε όλες τις διαπραγματεύσεις, δεν θα είναι επικεφαλής όπως ήταν στο παρελθόν, αφήνοντας τις βασικές συνομιλίες - που έχουν νεκρωθεί από το 2014- στις δύο πλευρές. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του μια ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο αργά την Τρίτη, ότι οι ΗΠΑ αναζητούν πολλαπλές επιλογές για μια ειρηνευτική συμφωνία. Η ενημέρωση προκάλεσε μια οργισμένη αντίδραση από τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν.

Καλώντας την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να "συμπαρασταθεί" στους Παλαιστινίους για την προστασία της λύσης των δύο κρατών, ο Σαέμπ Ερεκάτ, ανώτερος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, προειδοποίησε ότι η υπονόμευση της μακροχρόνιας στρατηγικής δεν ήταν αστείο. "Εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να εγκαταλείψουν τη λύση των δύο κρατών και να την αντικαταστήσουν με ένα κράτος και δύο συστήματα, δεν πιστεύω ότι μπορούν να ξεφύγουν. Είναι αδύνατο. Πιστεύω ότι η υπονόμευση της λύσης των δύο κρατών δεν είναι αστείο και ότι θα ήταν μια καταστροφή και τραγωδία για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους".

Ερωτηθείς για την ανέγερση οικισμών στη συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ απευθύνθηκε στον Νετανιάχου και είπε: "Θα ήθελα να σας δω να υποχωρείτε για λίγο". Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει πει ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει περίπου 6.000 εβραϊκές οικιστικές μονάδες στη Δυτική Όχθη, σηματοδοτώντας μια αύξηση στην προγραμματισμένη κατασκευή από όταν ο ανέλαβε ο Τραμπ τον Ιανουάριο. Ο Τραμπ επίσης δέχθηκε ερωτήματα σχετικά με τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. "Όσον αφορά την μετακίνηση της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, θα ήθελα πολύ να συμβεί κάτι τέτοιο", είπε. "Και το εξετάζουμε πάρα πολύ έντονα. Το εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή, πιστέψτε με. Και θα δούμε τι θα συμβεί".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα