Γιατί η μάχη Μέρκελ-Σουλτς θα κάνει καλό στη Γερμανία και στην Ευρώπη

Η αμφίρροπη μάχη θα κάνει τα δύο μεγάλα κόμματα να αναθεωρήσουν την πολιτική τους, ενώ θα αποδυναμώσει τους λαϊκιστές, γράφει ο Nikolaus Blome, αρχισυντάκτης της BILD Zeitung.

Γιατί θα πρέπει να ψηφίσουμε, αναρωτήθηκε απεγνωσμένα το γερμανικό διανοουμενίστικο περιοδικό "Cicero" πριν από λίγο καιρό. Ήταν μια εποχή που σχεδόν κάθε δημοσκόπηση έδειχνε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση

στην επόμενη θητεία -την τέταρτη- της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά - χάρη στον Μάρτιν Σουλτς. Ο πρώην και επί πολύ καιρό πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υποψήφιος για καγκελάριος και "μανία με τον Μάρτιν" καλπάζει -ακόμα και πέρα από τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD). Πολύ πριν αναλάβει επίσημα την προεδρία του κόμματος στα μέσα Μαρτίου, ο Σουλτς αύξησε τα ποσοστά του SPD σε επίπεδο που δεν είχε ξαναδεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), εν τω μεταξύ, είναι απογοητευμένοι όσο και απογοητευτικά είναι και τα ποσοστά έγκρισής της. Θα αποτύχει η καγκελάριος, που θεωρείται ευρέως ως ο τελευταίος εγγυητής της ευρωπαϊκής σταθερότητας, στις εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου; Αν ναι, μήπως παραμονεύει μια επικίνδυνη αστάθεια; Σαφώς, αυτό θα ήταν κακό για τη Γερμανία, όπως και για την Ευρώπη. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Η σημερινή αδυναμία της Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις είναι καλή για τη γερμανική δημοκρατία και εξίσου καλή για την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Όσο ασθενέστερη φαίνεται η καγκελάριος και το CDU, τόσο πιο μικρή διαφορά αναμένεται. Αναγκαστικά, αυτό θα οδηγήσει τόσο τους συντηρητικούς όσο και τους Σοσιαλδημοκράτες στην αναθεώρηση των πολιτικών τους προγραμμάτων. Ο Σουλτς θα επικεντρώσει την εκστρατεία του γύρω από τις αυξήσεις φόρων για τους αποκαλούμενους πλούσιους, καθώς και την κοινωνική δικαιοσύνη και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Μέρκελ θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και τον έλεγχο της μετανάστευσης, όπου η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της ως απάντηση στις ανησυχίες του λαού.

Και τα δύο κόμματα έχουν φθαρεί, ενώ υπηρετούσαν μαζί σε μεγάλες κυβερνήσεις συνασπισμού. Ήταν στην εξουσία τα επτά από τα τελευταία 11 χρόνια, τρέφοντας τα παράπονα που οδηγούν στα ριζοσπαστικά κόμματα διαμαρτυρίας, όπως το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD). Το AFD είναι ανοιχτά ξενοφοβικό και εθνικιστικό. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι που διαμαρτύρονται έχουν ένα δίκιο όταν ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει δραματική διαφορά μεταξύ του CDU και του SPD - αισθάνονται την ανάγκη για μια συγκλονιστική "αντισυστημική" ψήφο που θα τους ξυπνήσει από τον εφησυχασμό και την ομοιογένεια τους.

Αν η διαφορά μεταξύ της Μέρκελ και του Σουλτς είναι μικρή, ανοίγει μια ποικιλία από επιλογές για μία κυβέρνηση πέρα από έναν ακόμα τρομερό μεγάλο συνασπισμό. Λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις, υπάρχουν τέσσερις με πέντε διαφορετικοί τρόποι για να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός που θα κατέχει μια αξιοπρεπή πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ. Οι περισσότεροι θα πρέπει να αποτελούνται από τρία διαφορετικά κόμματα - κάτι που οι Γερμανοί δεν έχουν δει ποτέ πριν σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, θα το συνηθίσουν. Ένας ακόμα μεγάλος συνασπισμός θα ήταν ό,τι χειρότερο για τη γερμανική πολιτική, δεδομένου ότι, για άλλη μια φορά, ότι θα αφήσει την Μπούντεσταγκ χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση.

Αν ο Σουλτς συνεχίσει την εκστρατεία του με παρόμοια επιτυχία όπως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα προκύψει μία έντονη προεκλογική εκστρατεία. Η αναγέννηση των παλιών καλών πολιτικών στρατοπέδων, αριστεράς και δεξιάς, θα αναπροσαρμόσει την πολιτική προσοχή μας και θα περιθωριοποιήσει τα κόμματα διαμαρτυρίας. Περιέργως, οι πολιτικές και οι προκλήσεις του AFD συζητούνται πολύ λιγότερο απ' όταν ο Σουλτς αναζωογόνησε τον πυρήνα των ψηφοφόρων του SPD και αναζωπύρωσε την ιδέα μιας κεντροαριστερής πλειοψηφίας. Όμως, το CDU της Μέρκελ αμέσως επέστρεψε στα βασικά: την προετοιμασία για μια εκστρατεία που επιτίθεται στην αριστερά. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θέλουν να προχωρήσει η χώρα, αριστερά ή δεξιά. Αυτό θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ανθρώπους της μεσαίας τάξης, από το να ψηφίσουν σύμφωνα με ασαφή αισθήματα δυσαρέσκειας ή θυμού -και χωρίς να πάρουν καμία σοβαρή απάντηση για τα υπάρχοντα προβλήματα. Μια ζωντανή, αμφίρροπη προεκλογική εκστρατεία, με μια σαφή εναλλακτική λύση ανάμεσα σε μια ασθενέστερη από το αναμενόμενο Μέρκελ και έναν ισχυρότερο από το αναμενόμενο Σουλτς θα αναζωογονήσει την πολιτική στη Γερμανία και θα αυξήσει την προσέλευση. Η ριζοσπαστικοί ψηφοφόροι θα έχουν μειωμένη δύναμη και το δεξιό AFD θα περιθωριοποιηθεί. Η Γερμανία θα είναι σταθερή και η Ευρώπη θα ωφεληθεί.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα