Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο ανώτατος ευρωπαϊκός θεσμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τους ηγέτες της Τουρκίας να "αλλάξουν επειγόντως πορεία" και να αντιστρέψουν τις παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη δημοκρατία στη χώρα. Η έκκληση γίνεται τη στιγμή που η Τουρκία αποφάσισε να διεξάγει δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου σχετικά με τη μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα - μια κίνηση που οι επικριτές φοβούνται ότι θα

συγκεντρώσει πάρα πολλές εξουσίες στα χέρια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούν για όλο και πιο αυταρχική συμπεριφορά.

Σε μια έκθεση 25 σελίδων που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, αναφέρει ότι η ήδη ανησυχητική έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία είχε φτάσει σε "σοβαρά ανησυχητικά" επίπεδα, απ' όταν η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο. Ο επίτροπος εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι "προβλέπουν μια σημαντική περαιτέρω μείωση της αυτονομίας του τουρκικού δικαστικού συστήματος έναντι της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας".

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Μούιζνιεκς επέκρινε τον ευρύ ορισμό της τρομοκρατίας από την Τουρκία και την τρομοκρατική προπαγάνδα που περιλαμβάνει δηλώσεις που δεν υποκινούν τη βία, τη φυλάκιση δεκάδων δημοσιογράφων, τη διάβρωση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, την άφθονη χρήση των νόμων περί δυσφήμησης που χρησιμοποιούνται για να φιμώσουν τους επικριτές, τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και τη χρήση κρατικών πόρων για να ευνοούνται φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

"Ο Επίτροπος καλεί τους τούρκους πολιτικούς ηγέτες να αλλάξουν πορεία με τον εντονότερο δυνατό τρόπο και να αρχίσουν το διαχωρισμό μιας τρομοκρατικής δράσης από την κριτική και τη διαφωνία, αλλά και να δείξουν την υπευθυνότητα και την ανοχή που αναμένεται σε μια δημοκρατική κοινωνία. Πρέπει να αναπτύξουν εκ νέου την πολιτική βούληση που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των πολύ μακροχρόνια συστημικών ζητημάτων που αφορούν την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου" αναφέρει η έκθεση.

Η Τουρκία κατήγγειλε τις επικρίσεις του Μούιζνιεκς για τη διάβρωση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, χαρακτηρίζοντάς την "απαράδεκτη". Κατηγόρησε τον επίτροπο για υπέρβαση "του πεδίου εφαρμογής της εντολής του", επειδή ισχυρίστηκε ότι οι δικαστικές αρχές και η εθνική νομοθεσία ήταν "ένα μέσο δικαστικής παρενόχλησης". Η κυβέρνηση είπε ότι ενήργησε "εντός των ορίων του κράτους δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων", προσθέτοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι συνεχώς υπό αναθεώρηση. Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες για την ελευθερία του Τύπου, λέγοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης "διώκονται λόγω των δεσμών τους με την τρομοκρατία και τρομοκρατικές ομάδες". Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν φυλακιστεί "έχουν κατηγορηθεί για σοβαρά εγκλήματα -όπως το να είναι μέλη ή να υποστηρίζουν μια παράνομη ή ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση".

Ο Μούιζνιεκς είπε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος και οι απειλές της τρομοκρατίας δεν μπορεί να δικαιολογήσουν "τα μέτρα που παραβιάζουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και αποκηρύττουν το κράτος δικαίου σε τέτοιο βαθμό". Η Τουρκία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των δραστών του αποτυχημένου πραξικοπήματος, καθώς και μια έξαρση των θανατηφόρων επιθέσεων που πραγματοποιούνται από την ομάδα Ισλαμικό Κράτος ή Κούρδους μαχητές. Οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να καταστείλει οποιαδήποτε αντίσταση από τους αντιπάλους. Περίπου 41.000 άτομα έχουν συλληφθεί από τότε, ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από κυβερνητικές θέσεις. Επιπλέον, εκατοντάδες εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν κλείσει, ενώ περίπου 150 δημοσιογράφοι και δεκάδες φιλοκούρδοι βουλευτές έχουν φυλακιστεί.

Η έκθεση βασίστηκε σε επισκέψεις του Μούιζνιεκς στην Τουρκία τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2016.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα