Το τρίλημμα του ΠΑΣΟΚ

Η νέα ηγεσία, ο τρόπος εκλογής της και οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι τα κυριότερα θέματα του «σταυρόλεξου ΠΑΣΟΚ». Με την εκταμίευση της έκτης δόσης ανοίγει το εσωκομματικό παιχνίδι και όλοι πλέον ζητούν από τον ΓΑΠ να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Και μάλιστα πριν από την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012, η οποία (θυμίζουμε) ξεκινά το Σάββατο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στον ΓΑΠ που δεν λέει

τι θα κάνει. Με κινήσεις του (όπως οι επιστολές στους εταίρους) δείχνει ότι θέλει να έχει ρόλο, ανεξαρτήτως αν θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν θα θέσει υποψηφιότητα, αν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία κ.λπ. Σημειώνεται ότι στο επιτελείο (αλλά και στην οικογένεια) του Παπανδρέου υπάρχουν αντικρουόμενες εισηγήσεις για το τι πρέπει να κάνει.

Με αυτό το θολό σκηνικό, οι δελφίνοι αρχίζουν να καταθέτουν υποψηφιότητες. Πρώτος το έκανε ο Χρυσοχοϊδης, ο οποίος όμως κατηγορείται από τους παπανδρεϊκούς (π.χ. Παπουτσής) ότι άνοιξε το χορό πολύ νωρίς. Ο Χρυσοχοϊδης ήταν σε ανοικτή επικοινωνία με τους παπανδρεϊκούς ως εναλλακτική επιλογή στους Βενιζέλο και Ραγκούση, αλλά είναι άγνωστο αν θα γεφυρωθεί το χάσμα.

Η τρόικα των «ΛοΡΔι» (Λοβέρδου, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου), και πολλοί πρώην σημιτικοί, ο Πάγκαλος κ.α. κατέληξαν στην υποψηφιότητα του Λοβέρδου. Η Διαμαντοπούλου θα ήθελε να ανοίξουν αργότερα οι διαδικασίες, όμως αντιλήφθηκε ότι το τραίνο έχει ξεκινήσει και ανέβηκε στο βαγόνι του υπουργού Υγείας.

Ο Βενιζέλος, που έχει δίπλα του τον Σκανδαλίδη, είναι βέβαιος υποψήφιος, και επιδιώκει να εμφανιστεί ως φυσική συνέχεια στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο θέμα είναι πως θα εκλεγεί ο αρχηγός, διότι η διαδικασία που θα επιλεγεί μπορεί να τον εκλέξει! Ο Βενιζέλος εκτιμάται ότι πλεονεκτεί αν η εκλογή του προέδρου γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Εθνικό Συμβούλιο και λέει ότι αν ο ΓΑΠ επιλέξει αυτή την διαδικασία, θα επιβεβαιώσει ότι το χρήζει διάδοχό του.

Αντίθετα ο Λοβέρδος θέλει εκλογή από την βάση, όπως έγινε το 2004 και το 2007. Μάλιστα λέγεται ότι του έχει προταθεί να «μπλοκάρει» τις διαδικασίες εκλογής αν δεν περιλαμβάνουν την εκλογή από τη βάση, απειλώντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται το σενάριο για δημιουργία νέου κόμματος που θα κινείται ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και θα έχει το ρόλο του ρυθμιστή για την συγκρότηση κυβέρνησης.

Επί της διαδικασίας εκλογής δεν έχει μιλήσει ο Χρυσοχοϊδης, ο οποίος είναι υπέρ της εκλογής από την βάση, αλλά θα είναι υποψήφιος ακόμα και αν θα η εκλογή γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα