Το καλούπι του Γλέζου έσπασε...

Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι μέχρι και η… Ρένα Δούρου έγινε συγγραφέας. Από τις εισηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας επί Άκη μέχρι το να συγγράψεις ένα βιβλίο η απόσταση είναι μεγάλη. Ακόμη και όταν το εν λόγω πόνημα είναι κάτι σα να «κλέβεις Εκκλησία». Διότι αφορά τον Μανόλη Γλέζο. Θα πήγε πέντε – έξι φορές για κάθε θέμαη Δούρου στο σπίτι του Γλέζου και τις κουβέντες της τις έκανε βιβλίο. Τέλος πάντων.

Η ουσία είναι ότι μαζεύτηκε το… όλον κόμμα για να αποθεώσει τον Γλέζο με τον

Τσίπρα να λέει μεταξύ άλλων: «Ο Γλέζος δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε δημοσιογράφος, ούτε ακτιβιστής. Ο Γλέζος είναι ο Γλέζος. Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Πεισματάρης, αποφασιστικός, μαχητικός αλλά ταυτόχρονα και γήινος, προσιτός, ανοιχτός. Είναι ένας σπάνιος συνδυασμός». Και συνέχισε: «δεν μπορείς να τον συγκρίνεις με κάτι άλλο, ούτε να του αποδώσεις κάποια ιδιότητα. Φαίνεται ότι το καλούπι από το οποίο τον έφτιαξαν έχει καταστραφεί. Αυτό δεν είναι το συμπέρασμα. Είναι η αφετηρία από την οποία ξεκινάει ο αναγνώστης του βιβλίου».

«Αναλογίζομαι διαβάζοντας το βιβλίο ότι αυτός ο άνθρωπος δεν ησύχασε ποτέ. Από τη κατοχή και την αντίσταση στον εμφύλιο και στα ξερονήσια, στη μάχη για τη λευτεριά. Και από τα ξερονήσια στη παρανομία και στους πολιτικούς και λαϊκούς αγώνες της μετεμφυλιακής περιόδους και μετά πάλι στις φυλακές και στην αντιδικτατορική πάλη, στη μάχη για τη δημοκρατία. Και από την αντιδικτατορική πάλη στα χρόνια της μεταπολίτευσης στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη. Και αργότερα, στην εποχή του κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης – της παγκοσμιοκρατίας όπως την αποκαλεί ο ίδιος, στον αγώνα για την ισότητα και την αλληλεγγύη των λαών. Όλα αυτά τα χρόνια βαδίζει πάντα στην πρώτη γραμμή των κινημάτων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως και δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε και μπράβο του Γλέζου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με απόλυτη διαύγεια μυαλού και αγωνιστική διάθεση. Και να ζήσει και πολλά χρόνια. Όμως το πρόβλημα είναι ακριβώς στο ότι ο Γλέζος είναι αυτός ο σπάνιος άνθρωπος που λέει και ο Τσίπρας. Διότι και να μην ήταν (και πολλοί θα πουν ότι είναι υπερτιμημένος) ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να τον εφεύρει.

Γιατί; Μα γιατί πέραν του Γλέζου όλοι οι υπόλοιποι είναι επιεικώς απαράδεκτοι. Από φελλοί της Αριστεράς που επιπλέον εδώ και χρόνια, μέχρι σοσιαλιστές της πεντάρας που είδαν φως εξουσίας και μπήκαν. Και από ανεπάγγελτους θαμώνες των Εξαρχείων μέχρι επαγγελματίες Αριστερούς του Κολωνακίου με γεμάτες τσέπες. Αν τους συγκρίνεις όλους αυτούς με τον Γλέζο πράγματι είναι η μέρα με τη νύχτα. Κι αν κάποια στιγμή ο υπέργηρος αυτός αγωνιστής της Αριστεράς αφήσει τα εγκόσμια τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και το τελευταίο του αν θέλετε αριστερό αποκούμπι. Διότι όλοι οι υπόλοιποι είναι γιαλατζί αριστεροί και μαϊμού αγωνιστές. Θεσηθήρες είναι, παρτάκηδες και έτοιμοι να εκδικηθούν για τις Βάρκιζες και τα Μακρονήσια, ακόμη κι αν δεν ξέρουν καλά – καλά τι είναι όλα αυτά.

Την αγωνιστική διάθεση του Μανόλη Γλέζου, αυτή την ασίγαστη θέλησή του να προσφέρει (ακόμη κι αν δε συμφωνεί κανείς με όσα κάνει – τουλάχιστον δεν είναι… Μητσοτάκης) την εκμεταλλεύτηκαν και την εκμεταλλεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον περιφέρουν από εδώ κι από εκεί, τον βάζουν στο ευρωψηφοδέλτιο για να πάρουν ψήφους, τον κάνουν βιβλίο για να κερδίσουν συμπάθεια και να εμφανιστούν άσχετοι σαν τη Δούρου ως… λογοτέχνες και βιογράφοι. Ο Γλέζος σε τηλεοπτικούς όρους «πουλάει» και γι’ αυτό τον έχουν στην πρώτη γραμμή. Σιγά μη νοιάζεται ο Τσίπρας για τους αγώνες του. Να τον ξεζουμίσει θέλει, είναι το αριστερό και αγωνιστικό του άλλοθι. Είναι όλα όσα αυτός και οι φλώροι της Αριστεράς δεν μπορούν να γίνουν ποτέ. Γι’ αυτό θα τον κάνουν βιβλίο, εικόνισμα, μπορεί και άγαλμα. Εδώ μέχρι και τον Ανδρέα Παπανδρέου αποθεώνουν, τον… ήρωα της Αριστεράς δεν θα εκμεταλλευτούν; Που είχε και μια αγαστή σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα, αυτό μην το ξεχνάμε…

Ως εκ τούτου, συμφωνούμε απόλυτα με τον Τσίπρα που λέει ότι έσπασε το καλούπι του Γλέζου. Και δεν θα μπορέσουν να φτιάξουν άλλο διότι δεν είναι φτιαγμένοι από αυτό το υλικό. Είναι τόσο φθηνοί και τόσο λίγοι που ακόμη και ο Γλέζος φαντάζει μεγάλος. Έστω κι αν για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν έχει προσφέρει τίποτε ουσιαστικό παρά μόνο μια διαρκή αγωνιστική διάθεση για την Αριστερά. Τουλάχιστον και το τονίζουμε, ο Γλέζος έχει ζήσει μια πλήρη ζωή με αγώνες, προσωπικές θυσίες, εξορίες κ.λπ. Όλοι αυτοί οι μαλθακοί μπαχαλάκηδες της σημερινής Αριστεράς τι έχουν ζήσει;

[photo_1]

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα