Το «ασφαλιστικό Τσίπρα» θα σαρώσει τα πάντα

08:04 8/1/2016 - Πηγή: Antinews

Όπως ήταν αναμενόμενο το ασφαλιστικό θα αποτελούσε το νούμερο ένα θέμα για πολλές ημέρες. Με αντιδράσεις, έντονες αντιπαραθέσεις, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ανορθόδοξες προσεγγίσεις και ύποπτα παιχνίδια. Όπως π.χ. αυτό που παίχτηκε στο Μαξίμου με τους εργοδότες που τα βρήκαν σε όλα με τον Αλέξη. Και δεν τους λες και αριστερούς όλους αυτούς, το αντίθετο. Τι να έγινε άραγε; Μήπως τους έβαλε κάποιος άλλος να συμφωνήσουν και να βάλουν πλάτη στο Τσίπρα; Γιατί πολύ…. συναίνεση μυρίζει και θυμίζει την αγαστή σχέση Καραμανλή – Τσίπρα,

τα τηλέφωνα που είχαν, τον Παυλόπουλο που επαινεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μεϊμαράκη που θα ήθελε συγκυβέρνηση με τον Αλέξη κλπ. Για σκεφτείτε: Ο Κορκίδης, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να αρθρογραφεί στην Αυγή και να προετοιμάζει το έδαφος για συμφωνίες με τους κυβερνώντες;

Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία θα αποκαλύψει όσους έπαιξαν βρόμικο παιχνίδι σε βάρος εργαζόμενων και συνταξιούχων. Γιατί μην ξεχνάμε. Ο διάλογος γίνεται μόνο με τους εργοδότες.

Όμως, η πικρή αλήθεια είναι μία: Το νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου είναι μια κουρελού με δεκάδες τρύπες που όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το χειροτερεύσει. Πρόκειται για ένα μπάλωμα σε μια τεράστια χοάνη που είναι σίγουρο ότι θα σπάσει και δεν θα μείνει τίποτε. Σκεφτείτε μόνο το εξής. Τα βάρη του νέου ασφαλιστικού περνούν από τους νυν συνταξιούχους στους εργαζόμενους που θα βγουν κάποια στιγμή στη σύνταξη. Και που τώρα βλέπουν ότι θα δουλεύουν σκληρά, με μικρούς μισθούς, με υψηλές εισφορές για να πάρουν τελικά μια σύνταξη πείνας, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το σύστημα.

Είναι τόσο πρόχειρη η πρόταση που αποδεικνύεται από το εξής στοιχείο. Η επιβάρυνση των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, όσων έχουν «μπλοκάκι» και των αγροτών ουσιαστικά ευνοεί την ανομία. Όλοι αυτοί θα επιλέξουν διαφορετικές μορφές εργασίας ώστε να κρυφτούν από το σύστημα και να μην πληρώνουν εισφορές, ούτε αυτοί, ούτε οι εργοδότες τους. Έτσι κι αλλιώς η υγειονομική περίθαλψη που προσφέρει η δημόσια ασφάλιση είναι… για τα μπάζα. Τι σημαίνει αυτό;

Το πρώτο ότι οι ίδιοι οι εργοδότες θα προτείνουν «μαύρη» εργασία ή ευέλικτες μορφές εργασίας ώστε να είναι μικρότερο το κόστος.

Το δεύτερο είναι ότι όσο αυξάνονται οι εισφορές τόσο αυξάνονται και οι απολύσεις, ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα.

Το τρίτο είναι ότι ειδικά σε τομείς που η εισφοροδιαφυγή έτσι κι αλλιώς αποτελεί… σπορ θα γίνει και της μόδας.

Και το τέταρτο είναι ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα προτιμήσουν να μην φαίνονται ως εργαζόμενοι, να πληρώνονται μαύρα, να μοιράζουν τη διαφορά με τον εργοδότη και να πηγαίνουν να κάνουν καμιά ασφάλιση σε ιδιωτική εταιρεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή κυβέρνηση ουσιαστικά με το νομοσχέδιο πριμοδοτεί τους εργοδότες, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και βεβαίως όσους κατ’ επάγγελμα χρησιμοποιούν «μαύρους» εργαζόμενους ή δεν πληρώνουν τις εισφορές τους.

Όπως και να το πεις η αριστερά στην Ελλάδα έχει.. ευαισθησίες και συμπάθειες. Εκτός κι αν όλα αυτά τα κάνει από ανικανότητα.

Ό,τι κι αν είναι η ουσία που μένει είναι πως το σύστημα σε λίγα χρόνια με τη μεταρρύθμιση του Τσίπρα – Κατρούγκαλου θα έχει ξανά πρόβλημα και θα απαιτηθεί νέος γύρος μέτρων και αιματηρές περικοπές απ’ όσους θα έχουν μείνει όρθιοι.

Πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο πολλοί εκτιμούσαν ότι μία και μοναδική είναι η λύση. Περικοπές οριζοντίως στις συντάξεις για περιορισμό της δαπάνης.

Κάθε χρόνο το κράτος δίνει σχεδόν 30 δις ευρώ για συντάξεις, μια περικοπή 10% θα έδινε στο σύστημα 3 δις. Μια περικοπή 6% θα έδινε 1,8 δις, όσα δηλαδή έχει προβλέψει το τρίτο μνημόνιο.

Ούτε αυξήσεις στις εισφορές, ούτε διάλυση των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, των νέων συνταξιούχων, ούτε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις και βεβαίως ούτε η γκρίνια των δανειστών.

Ένα ποσοστό 6% (ή αυξομειώσεις στο ποσοστό ανάλογα με τη σύνταξη) θα σήμαινε μείον 60 ευρώ για κάποιον που παίρνει 1.000 ευρώ το μήνα. Κακό είναι, επώδυνο είναι, όμως, είναι υποφερτό. Αν δε αυτός που παίρνει 2.500 ευρώ είχε περικοπή 10% και αυτός που παίρνει τα μισά είχε και τη μισή μείωση, ενδεχομένως οι χαμηλές συντάξεις να μην είχαν πληγεί τόσο.

Γιατί δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Απλά γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος, διαχέει το πρόβλημα παντού και προσπαθεί να το παίξει αριστερή… τώρα που νύχτωσε. Εδώ έχουν ακυρώσει κάθε προεκλογική τους υπόσχεση, τι θα πάθαιναν για άλλη μία;

Αντ’ αυτού κάποιοι θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους (όταν βγουν) 20% και 30%, άλλοι θα δουν μικρότερους μισθούς λόγω των εισφορών, κι άλλοι θα κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τι μισθό παίρνουν. Είναι όλο αυτό το σχέδιο του Τσίπρα εντελώς αντιπαραγωγικό; Είναι αντιαναπτυξιακό και απολύτως εκδικητικό; Είναι θα λέγαμε απολύτως… ΣΥΡΙΖΑ που ό,τι πιάνει γίνεται άνθρακας;

Αυτή είναι η αλήθεια για το ασφαλιστικό του Τσίπρα. Καταστρέφει μια σειρά από ανθρώπους για να μην φανεί ότι μειώνει τις συντάξεις και… γίνει ίδιος με τους άλλους. Για μια ιδεοληψία και εμμονή θα τσακίσει τους πάντες.

Είναι κι αυτό πολιτική, τι να πεις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα