Δοκίμασε όντως βόμβα υδρογόνου η Βόρεια Κορέα;

15:25 7/1/2016 - Πηγή: Antinews

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα εφαρμόσει "σημαντικά" κατασταλτικά μέτρα μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και θα αρχίσει να επεξεργάζεται ένα νέο ψήφισμα "αμέσως", σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Ελμπιο Ροσέλι. Μετά τη συνάντηση της Τετάρτης, το Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδίκασε τη δοκιμή ως "κατάφωρη παραβίαση παρελθόντων ψηφισμάτων... και του καθεστώτος μη διάδοσης".
Τα μέλη του συμβουλίου είναι αποφασισμένα να δημιουργήσουν

ένα ψήφισμα που θα έχει επίδραση σε προηγούμενες δεσμεύσεις για να περιορίσει περαιτέρω την ικανότητα του απομονωμένου κράτους να προωθήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του. Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη με στόχο το να προλάβει την επέκταση των πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ και να την τιμωρήσει για την δοκιμή. Μέτρα που έχουν ληφθεί στο παρελθόν περιλαμβάνουν εμπάργκο σε όπλα και πολυτελή αγαθά καθώς και "πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και ταξιδιωτική απαγόρευση. Κανένα από αυτά όμως δεν εμπόδισε την Βόρεια Κορέα να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, οι οποίοι επίσης καταδίκασαν την πράξη. Ο Ομπάμα επανέλαβε τις δεσμεύσεις άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και στους δύο περιφερειακούς συμμάχους τους.

Αναλύοντας τους ισχυρισμούς

Η Βόρεια Κορέα καυχήθηκε την Τετάρτη για την "εντυπωσιακή επιτυχία" της πρώτης δοκιμής της βόμβας υδρογόνου, μια προκλητική πράξη που ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μια δήλωση που ανέγνωσε στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι "θα κάνει τον κόσμο ...να προσέξει την ισχυρή πυρηνική χώρα μας". Αλλά έγινε όντως η δοκιμή; Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το θεωρούν πιθανό, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ να δηλώνει ότι "η αρχική ανάλυση δεν είναι σύμφωνη με τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας".
Η ανάλυση αυτή δεν είναι οριστική, ωστόσο, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να λένε ότι είναι δυνατόν η Πιονγιάνγκ να πυροδότησε ένα διαφορετικό είδος βόμβας υδρογόνου. Η
Norsar, μια ομάδα με έδρα τη Νορβηγία η οποία παρακολουθεί τις πυρηνικές δοκιμές, σημείωσε το γεγονός αυτό και εκτιμά ότι, με βάση τις σεισμικές μετρήσεις, έγινε μια έκρηξη που ισοδυναμεί με λιγότερο από 10.000 τόνους ΤΝΤ, μικρότερες από εκείνες των ατομικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, και πολύ μικρότερη από τα θερμοπυρηνικά όπλα που συνήθως είναι τόσο ισχυρά όσο εκατομμύρια τόνοι TNT.
Η ομάδα στη συνέχεια πρόσθεσε ότι καθώς αυτή η δοκιμή έγινε σε αρκετό βάθος, θα είναι πιο δύσκολο να παρακολουθήσει την ακτινοβολία και έτσι να καθορίσει τον τύπο του όπλου που δοκιμάστηκε. Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα διενεργούν ελέγχους για εναέρια ή ακτινοβολία εδάφους στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο ακτινοβολίας.

Είναι δυνατόν η Βόρεια Κορέα να έχει ένα "ενισχυμένο" όπλο, το οποίο χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσό σύντηξης για την τόνωση της διεργασίας της σχάσης, αλλά να μην είναι μια βόμβα υδρογόνου. Πράγματι, δεδομένης της μυστικότητας που περιβάλλει τη Βόρεια Κορέα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε. Η τελευταία δοκιμή, το 2013, δίχασε τους εμπειρογνώμονες για το αν η συσκευή που πυροδότησε ήταν με πλουτώνιο ή ουράνιο.
Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για μια βόμβα υδρογόνου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βόρεια Κορέα προέβη σε νέα σημαντική πυρηνική δοκιμή, παρά τις επίμονες εκκλήσεις να μην το πράξει.

Σημαντικός παράγοντας

Αν όντως έγινε η δοκιμή, θα ήταν ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, δήλωσε ο Mike Chinoy, λέκτορας στο Ινστιτούτο ΗΠΑ-Κίνας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
"Αλλά στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι δεν υπήρξε μία πλήρης βόμβα υδρογόνου".
Ωστόσο, όπως σχολιάζει, με κάθε δοκιμή οι πυρηνικοί επιστήμονες της Βόρειας Κορέας λαμβάνουν περισσότερα δεδομένα και ως εκ τούτου είναι πιο κοντά στο να είναι σε θέση να μικρογραφούν πυρηνικά όπλα, μια εξέλιξη που θα επιτρέψει στη χώρα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. "Είτε ήταν μια πλήρης βόμβα υδρογόνου, είτε όχι, αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη", είπε.
Η υπόγεια δοκιμή προκάλεσε έναν σεισμό μεγέθους 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Σουνγκτζιμπαεγκάμ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Αυτό είναι συγκρίσιμο με αναγνώσεις από την πιο πρόσφατη δοκιμή πλουτωνίου της Β. Κορέας το 2013.

"Δεν θα γνωρίζουμε για ακόμη λίγες μέρες ή εβδομάδες αν όντως ήταν βόμβα υδρογόνου" δήλωσε ο Martin Navias, ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο King College του Λονδίνου. "Δεν φαίνεται να ήταν… Θα περίμενε κανείς να είναι μεγαλύτερη αν ήταν μια βόμβα υδρογόνου". Αφού ενημερώθηκε από τη στρατιωτικές αρχές του έθνους του, ο νοτιοκορεάτης βουλευτής Σιν Κουνγκ-μιν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό για βόμβα υδρογόνου. Ο Τζου-Χο γιουνγκ δήλωσε εκ μέρους των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας στους δημοσιογράφους ότι "θα μπορούσε να είναι διαφορετική από τη συνήθη βόμβα υδρογόνου".
Ο Bruce Bennett, ένας ανώτερος αναλυτής της άμυνας στον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό όμιλος Rand, επίσης αμφισβητεί τον ισχυρισμό. Είπε ότι η Βόρεια Κορέα είχε πρόβλημα "να χειριστεί ακόμη και τα βασικά όπλα σχάσης", κι έτσι είναι ένα μεγάλο άλμα το να σκεφτούμε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ακόμη πιο περίπλοκη βόμβα υδρογόνου.
Είτε είναι είτε δεν είναι βόμβα υδρογόνου, η δοκιμή έχει προκαλέσει την προσοχή του κόσμου. "Οποιοδήποτε είδος της πυρηνικής δοκιμής, όπως αυτή που διεξήχθη από τη Βόρεια Κορέα ...είναι προκλητική και κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο Έρνεστ.

Θα σταματήσει ο κόσμος τη Βόρεια Κορέα;Αυτός ακριβώς- το να προβάλλει τη δύναμή της στον κόσμο και στις περιφερειακές δυνάμεις- μπορεί να είναι ο στόχος της Πιονγιάνγκ. "Η σημερινή ζοφερή πραγματικότητα αποδεικνύει και πάλι με σαφήνεια την σταθερή αλήθεια, ότι η μοίρα κάποιου πρέπει να υποστηριχθεί από δικές του προσπάθειες" ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. "...Ο στρατός και ο λαός της Βόρειας Κορέας θα κλιμακώσουν σταθερά την πυρηνική αποτροπής της δικαιοσύνης, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα για να εγγυηθούν το μέλλον του επαναστατικού σκοπού".

Η Κίνα μίλησε έντονα κατά την τελευταία δοκιμή, λέγοντας ότι δεν έλαβε καμία προειδοποίηση. Το Πεκίνο βρήκε συμμάχους, καθώς οι ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, καταδίκασαν τη δοκιμή, σε μία σπάνια ομοφωνία εν μέσω μιας εποχής έντονων διαφωνιών για θέματα όπως ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, το χάσμα μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων, η Ουκρανία και η μετανάστευση.

Η οργή και ο κίνδυνος ήταν περισσότερο αισθητός στη Νότια Κορέα, η οποία χωρίστηκε από το Βορρά πριν από επτά δεκαετίες. "Αυτή είναι σαφώς μια πρόκληση και απειλεί τις ζωές των ανθρώπων και την ασφάλεια", δήλωσε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας ΠαρκΓκεούν-Χιε. "Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Βόρεια Κορέα θα πληρώσει το τίμημα για τη διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής".

Οι ΗΠΑ "στο στόχαστρο"

Στις επίσημες δηλώσεις της, η Πιονγιάνγκ ξεχώρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες - ή, όπως αποκάλεσε τη χώρα, "μια συμμορία σκληρών ληστών " και έναν "ειδεχθή πυρηνικό εγκληματία που θέτει συνεχώς έναν πυρηνικό εκβιασμό για περισσότερα από 70 χρόνια, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ανθρωπότητα". Αυτή η τελευταία πυρηνική δοκιμή, μετά τις εκτονώσεις το 2006, το 2009 και πιο πρόσφατα το 2013, "φέρνει τις ΗΠΑ στο στόχαστρο", σύμφωνα με τον Chinoy. "Θα έχει κάποιο αποτέλεσμα οποιαδήποτε δράση τους για να περιορίσει τη Βόρεια Κορέα;" αναρωτιέται. "Κατά πάσα πιθανότητα όχι".

Ένα "βαριά" στρατιωτικοποιημένο κράτος

Σε συνδυασμό με τη μυστικότητα και την απομόνωση της, μια προοπτική "εμείς εναντίον όλου του κόσμου" της Βόρειας Κορέας και το γεγονός ότι δεν παίζει με τους συνήθεις κανόνες, την καθιστούν μια απρόβλεπτη περίπτωση στην καλύτερη, και μια επικίνδυνη στη χειρότερη. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τα πυρηνικά όπλα - ακόμη και αν δεν είναι θερμοπυρηνικά- η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να εξαπολύσει μια καταστροφή που ο κόσμος δεν έχει δει εδώ και 70 τουλάχιστον χρόνια. Όταν δηλαδή οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ατομικές βόμβες στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, που έληξαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές οι μικροσκοπικής ισχύς βόμβες, σε σύγκριση με τις βόμβες υδρογόνου, εκρήξεις σκότωσαν περίπου 200.000 ανθρώπους.
Αν και έχει κάνει ελάχιστα εξωτερικά για να αναπτύξει την οικονομία της, η Βόρεια Κορέα έχει δώσει μεγάλη έμφαση στον στρατό της, έχοντας έναν τεράστιο μόνιμο στρατό 1,2 εκατομμυρίων ενεργών στρατιωτών, συν 7,7 εκατομμύρια εφέδρους, σε μια χώρα 25 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα συμβατικά όπλα της Βόρειας Κορέας είναι απαρχαιωμένα, με περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Αυτός είναι ένας λόγος, εικάζουν οι ειδικοί, που η Πιονγιάνγκ ζήτησε πυρηνικά όπλα: για να προβάλει διεθνώς την δύναμή της.

Η δυνατότητα της Πιονγκγιάνγκ να είναι σε θέση να χτυπήσει την αμερικανική ηπειρωτική χώρα, ακόμα και τώρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, δύο χώρες που η Ουάσιγκτον έχει από καιρό υποσχεθεί να υπερασπιστεί, είναι εύκολα προσβάσιμες. Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την τελευταία πυρηνική δοκιμή "σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο" και υπέθεσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν είχε δοκιμάσει μία πρότυπη βόμβα υδρογόνου σε δύο στάδια, κατά την οποία μια ατομική έκρηξη πυροδοτεί μια θερμοπυρηνική έκρηξη.
Βόρεια Κορέα μπορεί να μπλοφάρει," είπε ο Ολμπράιτ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας. "Μπορεί να ισχυριστεί ότι ξέρει τώρα πώς να επιτύχει υψηλές αποδόσεις με θερμοπυρηνικές έννοιες. Είναι δύσκολο να αποδείξει ότι δεν το κάνει".

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα