Η Γερμανία αντιμέτωπη με την μεταναστευτική της πολιτική

19:28 7/1/2016 - Πηγή: Antinews

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να δοκιμάζει στις ΗΠΑ τα όρια ανοχής της κοινωνίας, αλλά στη Γερμανία η κυβέρνηση "επιβάλει" την ευγένεια, προσπαθώντας να αποφύγει την αύξηση της ρητορικής μίσους εναντίον των προσφύγων και των μουσουλμάνων. Καθώς το πολυπληθέστερο έθνος της Δυτικής Ευρώπης δέχεται ένα πρωτοφανές κύμα κυρίως μουσουλμάνων μεταναστών, πολιτικοί και ακτιβιστές επικρίνουν την εμπρηστική ρητορική που βγαίνει στην επιφάνεια της γερμανικής

κοινωνίας. Σε μια χώρα της οποίας το ναζιστικό παρελθόν οδήγησε σε ορισμένες από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στη Δύση, η προστασία των μειονοτήτων από τους ανθρώπους που καλλιεργούν το μίσος, οι εισαγγελείς διατάσσουν έρευνες για επιθετικά σχόλια και οι δικαστές επιβάλουν πρόστιμα, ή ακόμη και επιτήρηση, στους χειρότερους παραβάτες.

Οι γερμανικές αρχές, εν τω μεταξύ, έχουν κλείσει συμφωνία με το Facebook, το Google και το Twitter για να γίνουν πιο αυστηροί με το προσβλητικό περιεχόμενο. Οι επικριτές το αποκαλούν επιβολή της πολιτικής ορθότητας, θέτοντας το ερώτημα του τι συνιστά ρητορική μίσους και προκαλώντας μια εθνική συζήτηση για την ελεύθερη έκφραση. Οι Γερμανοί έχουν εξοργιστεί, για παράδειγμα, από τα ρεπορτάζ για περισσότερες από 100 σεξουαλικές επιθέσεις και ληστείες στην Κολωνία, που φέρεται ότι διέπραξαν συμμορίες νεαρών Αράβων και Βορειοαφρικανοί άνδρες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Κάποιοι Γερμανοί αμφιβάλλουν για το εάν θα μπορούσαν να "κατέβουν" τα online σχόλιά τους, ή εάν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για υποκίνηση, επειδή εξετάζουν δημόσια εάν πρόσφυγες θα μπορούσαν να ήταν ανάμεσα στους δράστες.

Δύο από τους υπόπτους έχουν αναγνωριστεί ως μαροκινοί πολίτες. Αλλά η αστυνομία της Κολωνίας λέει ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αν κάποιοι από τους δράστες είχαν φτάσει προσφάτως για να ζητήσουν άσυλο. Παρ 'όλα αυτά, τα περιστατικά τρέφουν το θυμό και την καχυποψία -και όχι μόνο στους παραδοσιακά επικριτές της πολιτικής για τους πρόσφυγες της άκρας δεξιάς. "Δεν είναι πολιτικά ορθό να πούμε τίποτα ενάντια στους μετανάστες. Δεν έχουμε την ελευθερία της γνώμης πια" τουίταρε ένας Γερμανός από το Ανόβερο.

Οι υποστηρικτές χαιρετούν την προσπάθεια της κυβέρνησης ως έναν τρόπο για να υποκινήσουν τον σεβασμό, ελέγχοντας παράλληλα τις πιο ακραίες φωνές στην κοινωνία.

"Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν σαφές ότι οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει ξανά Εθνικοσοσιαλισμό ή ρατσιστική σκέψη έπρεπε να σταματήσει", δήλωσε ο Βόλκερ Μπεκ, βουλευτής των Πρασίνων. Τον περασμένο μήνα, ο ίδιος κατέθεσε αγωγή εναντίον μιας γερμανικής ομάδας εναντίον των προσφύγων, αφού τα μέλη της απείλησαν να τον σκοτώσουν επειδή υπερασπίστηκε δημοσίως το δικαίωμα των μουσουλμάνων γυναικών να φορούν μαντήλα στο σχολείο. "Είμαι υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά πρέπει να υπάρχει μια κόκκινη γραμμή", είπε ο Μπεκ.

Η γερμανική εκστρατεία συναντά σθεναρή αντίσταση από ακροδεξιές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και τους εξτρεμιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NDPG), για το οποίο τον Μάρτιο θα γίνει δίκη για να αποφασισθεί αν θα πρέπει να απαγορευθεί. Ωστόσο, ακόμη και οι ηγέτες της αριστεράς αμφισβητούν το κατά πόσον η προσπάθεια να εξαλείψουν το μίσος είναι υπερβολική. Ο Στέφαν Κέρνερ, πρόεδρος του φιλελεύθερου Κόμματος Πειρατών της Γερμανίας, υποστήριξε ότι οι δημοκρατίες "πρέπει να είναι σε θέση να αντέχουν" ένα μέτρο ξενοφοβίας. Καταδίκασε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι "σίγουρα θα οδηγήσει στο να μπλοκαριστούν πάρα πολλά σχόλια και όχι παρά πολύ λίγα. Αυτό είναι υφέρπουσα λογοκρισία και σίγουρα δεν το θέλουμε".

Παραμένει ασαφές το πόσο επιθετικοί είναι οι ιστότοποι των social media - ορισμένα εξαιρετικά προσβλητικά σχόλια στα γερμανικά έχουν όντως απομακρυνθεί γρήγορα από το Facebook τις τελευταίες ημέρες, ενώ άλλα έχουν παραμείνει online επί μέρες. Ωστόσο, έχει σημασία ότι αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προκλητική ομιλία, τη στιγμή που περισσότεροι από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο και μετανάστες διέσχισαν τα σύνορα της Γερμανίας το περασμένο έτος. Οι προσβλητικές απόψεις περιλαμβάνουν ένα online post που προτείνει την κρεμάλα ως λύση στο πρόβλημα των προσφύγων, ένα "αστείο" από έναν πολιτικό της δεξιάς για τις διατροφικές συνήθειες των Αφρικανών, καθώς και ένα σχόλιο που έκανε ένας αμφιλεγόμενος ομιλητής σε μία διαδήλωση ενάντια στους μετανάστες, θρηνώντας για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απότομη αύξηση των εμπρηστικών σχολίων online ήταν τόσο μεγάλη, που ένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας, το Der Spiegel, απενεργοποίησε τα σχόλια των αναγνωστών για τους πρόσφυγες. Αυτού του είδους η ρητορική -που θεωρείται σκληρότερη από οποιαδήποτε εδώ και χρόνια - είναι ανησυχητική για πολλούς Γερμανούς, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Στην ομιλία της για το νέο έτος, η Μέρκελ, που έχει υιοθετήσει μία από τις πιο ανοιχτές πολιτικές στην Ευρώπη προς τους αιτούντες άσυλο που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ενάντια στις δυνάμεις του μίσους που για μια ακόμη φορά ανθούν στη Γερμανία. Οι συμπατριώτες της, είπε, δεν θα πρέπει να ακούσουν "τα ψυχρά άτομα, ή όσους έχουν μίσος στις καρδιές τους, οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα να ονομάζονται μόνο αυτοί Γερμανοί και επιδιώκουν να περιθωριοποιήσουν τους άλλους".

Τα σκληρά σχόλια δεν προκαλούν μόνο περιφρόνηση. Στην πόλη Βίσμαρ στη βορειοανατολική Γερμανία, για παράδειγμα, ένας δικαστής τον Οκτώβριο καταδίκασε έναν 26χρονο σε πέντε μήνες με αναστολή και πρόστιμο 300 ευρώ, επειδή είχε αναρτήσει στη σελίδα του στο Facebook ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να "καίγονται ζωντανοί" ή "να πνίγονται" στη Μεσόγειο. Τον Σεπτέμβριο, η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι ενός 26χρονου Βερολινέζου και κατάσχεσε τον υπολογιστή και τα κινητά του, όπου είχε βάλει την τραγική εικόνα του νεκρού 3χρονου Σύριου, του οποίου το σώμα ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία, με τη λεζάντα: "Δεν θρηνούμε, γιορτάζουμε"! Μια 29χρονη γυναίκα στο Βερολίνο, εν τω μεταξύ, καταδικάστηκε σε πέντε μήνες επιτήρησης τον Ιούλιο επειδή είχε αναρτήσει σχόλια στο Facebook για τον υποτιθέμενο βιασμό μιας Γερμανίδας από κάποιον πρόσφυγα. "Αίσχος!", έγραψε, υποστηρίζοντας ότι αν δεν εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα εναντίον των προσφύγων, "περισσότερα σπίτια των αιτούντων άσυλο θα καούν".

Πράγματι, οι υποστηρικτές των περισσότερων ελέγχων στην ρητορική μίσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια άμεση συσχέτιση με αυτό και την απότομη αύξηση των επιθέσεων σε κέντρα προσφύγων. Πέρυσι, η γερμανική αστυνομία ανέφερε 906 επιθέσεις εναντίον σπιτιών που φιλοξενούν πρόσφυγες, που κυμαίνονται από εμπρησμούς ως σωματικές επιθέσεις. Ο αριθμός είναι πάνω από τετραπλάσιος σε σύγκριση με το 2014. Στη Γερμανία, ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της υποκίνησης για σχόλια που αποσκοπούν στη δημιουργία εχθρικών συναισθημάτων ή την πυροδότηση της βίας εναντίον μιας συγκεκριμένης φυλής, θρησκείας ή εθνικότητας. Η δημόσια υποστήριξη ή η δικαιολόγηση των εγκλημάτων του ναζιστικού καθεστώτος μπορεί να τιμωρείται μέχρι και με πέντε χρόνια φυλάκιση.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα