Το ανδρόγυνο στιλ σαρώνει τις πασαρέλες

Η μεταμόρφωση του μοντέλου Ελιοτ Σέιλορς… σε “άντρα”

Σέξι, αισθησιακή και μυστηριώδης χαρακτηρίζεται η γυναίκα που «σκάβει» στην ντουλάπα του συντρόφου της για να ανακαλύψει τα κοστούμια, τα πουκάμισα και τις γραβάτες του, καθώς η ανδρική κομψότητα σε ένα γυναικείο σώμα, το «ανδρόγυνο σικ» είναι η απόλυτη τάση της μόδας για ακόμη μία φορά.

Η θρυλική Ινγκριντ Μπέργκμαν άφησε εποχή με τα ταγιέρ σε ανδρική γραμμή που φορούσε στην ταινία «Καζαμπλάνκα». Η Γκρέτα Γκάρμπο δεν αποχωριζόταν τα σμόκιν και τα

κοστούμια. Η Κέιτ Μος και η Lady Gaga αγαπούν τα αυστηρά σακάκια και τα μεταξωτά πουκάμισα, τα οποία επιλέγουν πολύ συχνά για τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Τον περασμένο μήνα, στις εβδομάδες μόδας που πραγματοποιήθηκαν σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Μιλάνο και Παρίσι για τη σεζόν Άνοιξη – Καλοκαίρι 2014, παρουσιάστηκαν αυστηρά κοστούμια και ταγιέρ με λαμπερές «πινελιές» και εντυπωσιακές γόβες. Η απουσία της θηλυκότητας κεντρίζει ακόμη περισσότερο το θεατή και εξάπτει τη φαντασία, την ίδια ώρα που η γυναίκα δείχνει πιο ποθητή από ποτέ.

Τα αντρόγυνα μοντέλα κατακτούν τις πασαρέλες με τα κοντοκουρεμένα μαλλιά και το ανδροπρεπές στιλ τους, δίνοντας μια νέα διάσταση στη μόδα. Οίκοι όπως οι Jean Paul Gaultier, Chanel, Giorgio Armani, Alexander McQueen, Valentino, Miu Miu και άλλοι επιλέγουν γυναίκες μοντέλα με «σκληρά» χαρακτηριστικά για να τους εκπροσωπήσουν στα ντεφιλέ σε όλο τον κόσμο.

Ο βασικός ορισμός του «ανδρόγυνου» είναι αυτός που διαθέτει χαρακτηριστικά και ποιότητα που είναι γυναικεία και ανδρικά. Το ανδρόγυνο δεν έχει φύλο, καθώς είναι ελκυστικό και στις δύο περιπτώσεις. Η βιομηχανία της μόδας, λοιπόν, λάτρεψε το γεγονός ότι μπορεί να έχει δύο μοντέλα στην τιμή του ενός, με τους ιθύνοντες του χώρου να υποστηρίζουν πως η Ευρώπη είναι πιο ανοιχτή αγορά από την Αμερική, αν και το τελευταίο διάστημα η Νέα Υόρκη έχει γίνει πιο τολμηρή.

ΕΛΙΟΤ ΣΕΪΛΟΡΣ: Το αγριοκόριτσο που ξύρισε τις φαβορίτες

«ΜΟΝΤΕΛΟ… Κάτι περισσότερο από ένα κορίτσι», αναφέρει στο λογαριασμό της στο twitter η 31χρονη Ελιοτ Σέιλορς, η οποία αποτελεί το τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα ότι το ανδρόγυνο στιλ… πουλάει. Έκοψε τις ξανθές μακριές μπούκλες της, έκρυψε τα μικροσκοπικά μαγιό της και μεταμορφώθηκε σε μετροσέξουαλ αγόρι με ξυρισμένες φαβορίτες και δερμάτινα τζάκετ, έχοντας ως στόχο να δώσει ώθηση στην καριέρα της. Η ίδια αποφάσισε ότι θέλει να γίνει μοντέλο, ποζάροντας, όμως, ως άνδρας.

Όπως υποστηρίζει η Σέιλορς, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, πριν από ένα χρόνο και συνειδητοποιώντας ότι πλέον έχει μεγαλώσει αρκετά αποφάσισε να αλλάξει πρακτορείο, ψάχνοντας για κάποιο που θα μπορεί να κλείνει δουλειές τόσο ως γυναίκα όσο και ως… άνδρας. «Οι άνδρες δεν φαίνονται τόσο νέοι, όπως οι γυναίκες, οπότε έχω αρκετό χρόνο μπροστά μου», εξηγεί.

Επιπλέον, επισημαίνει πως η στροφή στην καριέρα της δεν έχει σχέση με τις σεξουαλικές προτιμήσεις της ή με την αλλαγή φύλου -όπως συμβαίνει με άλλα μοντέλα- αλλά με την επιλογή να μην την «ξεβράσει» το σύστημα. Από τη μετάλλαξή της δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα, καθώς από κάποιους αντιμετωπίζεται ως ομοφυλόφιλη, ωστόσο -όπως αναφέρει ο σύζυγός της- τη στηρίζει, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα δεν έχει προχωρήσει σε καμία αλλαγή πέρα από το γεγονός ότι ξύρισε τα μαλλιά της και έδεσε με επίδεσμο το στήθος της για να περιορίσει τις καμπύλες της.

Η Σέιλορς επισημαίνει πως αν και αρχικά έχασε τους πελάτες της -αυτούς που προτιμούσαν μια γυναίκα με μπούκλες και έντονες γωνίες στο πρόσωπο- σήμερα το ανδρόγυνο στιλ της έχει κερδίσει νέους θαυμαστές, τονίζοντας πως ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος όταν βρίσκεσαι απέναντι σε σούπερμοντελ γυναίκες σε σχέση με άνδρες. «Δεν είναι μόνο μια κίνηση για χάρη της καριέρας μου. Πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό τρόπο που συστήνομαι», δηλώνει.

ΑΝΤΡΕΪ ΠΕΓΙΤΣ: Το πρώτο τρανσέξουαλ μοντέλο

«ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ποτέ δεν ένιωθα ότι μοιάζω με αγόρι. Με περνούσαν για κορίτσι, καθώς δεν είχα αναπτύξει μυς, γένια και παρέμενα θηλυπρεπής», έχει δηλώσει η σερβικής καταγωγής 20χρονη Αντρέι Πέγιτς, που έχει γίνει εξώφυλλο στη γαλλική, στην ιταλική και στην τουρκική «Vogue» και έχει εμφανιστεί σε επιδείξεις του οίκου Jean Paul Gaultier.

Αποτελεί την επιτομή του ανδρόγυνου στιλ, καθώς όσοι δεν τη γνωρίζουν πολύ δύσκολα καταλαβαίνουν το φύλο της, καταφέρνοντας να είναι το πρώτο τρανσέξουαλ μοντέλο που περπάτησε σε επίδειξη υψηλής ραπτικής.

Ανακαλύφθηκε από κυνηγούς μοντέλων όταν ήταν 17 χρόνων και εργαζόταν σε κατάστημα των McDonalds. «Αν και αρχικά δεν ήθελα η σεξουαλικότητά μου να γίνει στόχος, τώρα που ασχολούμαι με το μόντελινγκ χαίρομαι που έχω γίνει σύμβολο για τρανσέξουαλ και ανδρόγυνα άτομα», αναφέρει.

ΕΡΙΚΑ ΛΙΝΤΕΡ: Ο θηλυκός Ντι Κάπριο

ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ στη Σουηδία το 1990, η Ερικα Λίντερ ανακαλύφθηκε από ένα πρακτορείο μοντέλων όταν ήταν 14 ετών, ωστόσο δέχτηκε την πρότασή τους έξι χρόνια αργότερα. Το όνομά της έγινε γνωστό το 2012, όταν πόζαρε ως άνδρας με τη «σύντροφό» της, την Αντρέι Πέγιτς. «Έχω πολλή φαντασία για να περιορίζομαι μόνο σε ένα φύλο», έχει δηλώσει η ίδια με αφοπλιστικό τρόπο.

Έγινε γνωστή για το αντρικό σικ στιλ της και φυσικά η ομοιότητά της με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο δεν πέρασε απαρατήρητη. Το 2011 πρωταγωνίστησε σε μια φωτογράφηση για λογαριασμό του περιοδικού «Candy», όπου αναπαριστά τον γνωστό χολιγουντιανό σταρ.

ΑΓΚΙΝΕΣ ΝΤΕΪΝ: Το τοπ μόντελ που έκανε μόδα το κοντό μαλλί

ΤΟ 30ΧΡΟΝΟ τοπ μόντελ από τη Βρετανία έχει κοντοκουρεμένα μαλλιά από τα 13 χρόνια της και αποτελεί «εύρημα» των κυνηγών μοντέλων. Το αγορίστικο στιλ της Αγκίνες Ντέιν, παρά τα έντονα γυναικεία χαρακτηριστικά, τής άνοιξαν το δρόμο για τις πασαρέλες και τα εξώφυλλα των περιοδικών, με τη γαλλική «Vogue» να την ανακηρύσσει ως ένα από τα κορυφαία 30 μοντέλα του 2000. Αν και το 2009 «συνταξιοδοτήθηκε», συμμετέχει μέχρι σήμερα σε διαφημιστικά και φωτογραφήσεις.

ΤΙΛΝΤΑ ΣΟΥΙΝΤΟΝ: Η ακτιβίστρια των γκέι

Η 52ΧΡΟΝΗ Βρετανίδα ηθοποιός είναι ίσως η πιο γνωστή και οικεία φιγούρα γυναίκας με έντονο το ανδρικό στιλ. Τα «ουδέτερα» χαρακτηριστικά, το κοντοκουρεμένο μαλλί, το «παγωμένο» ύφος και οι στιλιστικές επιλογές της έχουν σχολιαστεί εκτενώς και έχουν αξιοποιηθεί δεόντως από κινηματογραφικούς παραγωγούς, καλλιτέχνες και οίκους μόδας.

Η Τίλντα Σουίντον έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικά «πειράματα» -έμεινε ακίνητη επί ώρες κατά τη διάρκεια έκθεσης- και τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε πως θα είναι το πρόσωπο της Chanel για τη συλλογή ρούχων της στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Λίγους μήνες αργότερα φωτογραφήθηκε έξω από Κρεμλίνο να κρατά μια σημαία με το ουράνιο τόξο, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την LGBT κοινότητα (ομοφυλόφιλους, μπαϊσέξουαλ και τρανσέξουαλ).

Από τα κοστούμια της Ντίτριχ στις γραβάτες της «Ανι Χολ»

Η ΑΝΔΡΟΓΥΝΗ μόδα βλέπει πίσω στην αρχή του 20ού αιώνα, πολύ προτού αξιοποιηθεί ως σύμβολο του στιλ. Η αμερικανική μόδα άρχισε να εδραιώνεται τις δεκαετίες 1920-1930 και σε αυτό βοήθησε το Χόλιγουντ, καθώς ένα παράδειγμα επιβολής του συγκεκριμένου τρόπου ντυσίματος ήταν το παντελόνι που φόρεσαν οι Μαρλέν Ντίτριχ, Κάθριν Χέμπορν και Γκάρμπο.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι εργαζόμενες γυναίκες φορούσαν άνετα ρούχα για πρακτικούς λόγους, τα οποία πολύ γρήγορα έγιναν ανάρπαστα με τους γνωστούς οίκους μόδας να δημιουργούν αριστουργήματα που εύκολα μπορούσαν να φορέσουν άνδρες και γυναίκες. Τη δεκαετία του 1960 τα παντελόνια «καμπάνες», τα μακριά μαλλιά -για άνδρες και γυναίκες- και τα φαρδιά ρούχα αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν των χίπις.

Το απόλυτο ανδρόγυνο στιλ αναδείχθηκε τη δεκαετία του 1970 με την γκαρνταρόμπα της Νταϊάν Κίτον στην ταινία του Γούντι Αλεν «Ανι Χολ», διά χειρός Ραλφ Λόρεν. Ο σχεδιαστής διαμόρφωσε το μοναδικό αυτό στιλ λαμβάνοντας υπόψη το σώμα της ηθοποιού που θύμιζε μοντέλο με τα γυναικεία χαρακτηριστικά, αντιπαραθέτοντάς το με ένα ειδικά διαμορφωμένο ανδρικό στιλ που περιλάμβανε παντελόνι με πιέτες, πουκάμισα κολεγιακά, γιλέκα, ακόμη και γραβάτες. Το συγκεκριμένο στιλ ανταποκρίθηκε στο φεμινιστικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια.

Αθηνά Σούτζου, στον «Τύπο της Κυριακής»

Keywords
jean paul gaultier, lady gaga, giorgio armani, alexander mcqueen, miu miu, πουκάμισα, lady, gaga, νέα, καλοκαιρι, paul, gaultier, chanel, armani, alexander, mcqueen, valentino, miu, ιθύνοντες, twitter, μυς, vogue, mcdonalds, candy, σταρ, δεόντως, συγκεκριμένο, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητων, αθηνα, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γοβες, γυναικα, γωνιες, εδιμβουργο, ηθοποιος, καριερα, λονδινο, μαγιο, μιλανο, μοδα, ρουχα, σουηδια, σταρ, ωθηση, ωρα, armani, chanel, lady gaga, mcdonalds, mcqueen, valentino, αγορα, αμερικη, ανοιξη, ανδρικα, εβδομαδες, γεγονος, γινει, γιλεκα, δεόντως, δερματινα, διαστημα, δειχνει, δωσει, εγινε, ευκολα, εξι, εποχη, ετων, ευρωπη, ιδια, η στροφη, υφος, ιθύνοντες, κειτ, κινηση, κοστουμια, μακρια, μαλλια, μηνες, μοντελα, μυς, νεα υορκη, ουρανιο τοξο, ουρανιο, ονομα, παρισι, ποιοτητα, προβληματα, σεζον, σεξουαλικοτητα, συγκεκριμένο, σμοκιν, σωμα, ταση, τιμη, τοξο, φαντασια, φαινονται, φυλο, φυσικα, φορα, χιπις, ωρες, αγορι, alexander mcqueen, alexander, δουλειες, εμφανισεις, gaga, gaultier, giorgio armani, jean paul gaultier, lady, μια φορα, miu miu, miu, μπροστα, paul, πουκάμισα, σημαια, σημα
Αναζητήσεις
αντρει πεγιτσ, erika linter
Τυχαία Θέματα