Σαν σήμερα έγινε «η σφαγή του Γκρίνσμπορο»

Στις 3 Νοεμβρίου του 1979, στην πόλη Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας, που βρίσκεται στον Νότο των ΗΠΑ, οπλισμένοι άνδρες της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν σκότωσαν 5 άτομα και τραυμάτισαν άλλους 11.

Εκείνο το σαββατιάτικο πρωινό, μία ομάδα ακτιβιστών που άνηκαν στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα των ΗΠΑ διαδήλωνε εναντίον της δράσης της Κου Κλουξ Κλαν στην ευρύτερη περιοχή.

Ξαφνικά κι ενώ η διαδήλωση

εξελισσόταν κανονικά, χωρίς απρόοπτα, ένα καραβάνι αυτοκινήτων διέσχισε τον χώρο της διαδήλωσης. Από τα αυτοκίνητα πετάχτηκαν οπλισμένα μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης, αλλά και του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος, τα οποία άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, με τραγικό αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε διαδηλωτές και να τραυματισθούν άλλοι 11.

Η αστυνομία κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης ήταν απούσα, παρότι είχε ειδοποιηθεί για ενδεχόμενη επίθεση από την μεριά των ρατσιστών.

Η δικαστική έρευνα που διενεργήθηκε, αποκάλυψε τον επικεφαλής των δολοφονιών, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Έντουαρντ Νόζον, μέλος της Κου Κλουξ Κλαν και πληροφοριοδότης της αστυνομίας.

Η ανάκριση έδειξε την εμπλοκή σαράντα μελών της οργάνωσης και ναζιστών στην επίθεση. Δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν και μόλις έξι από αυτούς οδηγήθηκαν σε δίκη. Στο δικαστήριο, το οποίο αποτελούταν από -μόνο- λευκούς ενόρκους, αθώωσε όλους τους δράστες!

Οι συγγενείς των θυμάτων υπέβαλαν αγωγή κατά των μελών της Κλαν, με τις δύο πλευρές να συμβιβάζονται στα 300.000 δολάρια.

Το 2005, πολίτες του Γκρίνσμπορο δημιούργησαν την «Επιτροπή για την Αλήθεια και την Συμφιλίωση», με σκοπό να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση. Το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε εξ αρχής τις αντιρρήσεις του στην συγκεκριμένη επιτροπή, καθώς δεν ήθελε να έρθουν στην επιφάνεια παλιές έριδες.

Στο πόρισμα που εκδόθηκε από την επιτροπή, αναφέρεται ότι τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, αλλά και του ναζιστικού κόμματος, μετέβησαν στον χώρο της διαδήλωσης με σκοπό να σκοτώσουν και άνοιξαν πυρ χωρίς να προκληθούν από τους διαδηλωτές. Στο πόρισμα σημειώνεται, ακόμα, ότι κάποιο από τους διαδηλωτές οπλοφορούσαν και ανταπέδωσαν τα πυρά.

The post Σαν σήμερα έγινε «η σφαγή του Γκρίνσμπορο» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα