Θα πολεμήσετε τη διαπλοκή, όπως διαπραγματευτήκατε με την Μέρκελ κύριε Τσίπρα;

Συντηρεί τα περί ρήξης στην ρητορική της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας αλλά την προσδιορίζει ενάντια στη διαπλοκή και δηλώνει με συνέντευξή του στη RealNews ότι θέλει «λύση με την Ευρώπη» χωρίς να διευκρινίζει τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για τα μέτρα που διαπραγματεύεται τώρα η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων όπως οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις καθώς όπως υποστηρίζει

«αντίκειται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέο μνημόνιο ή νέο δάνειο σημειώνοντας ότι «η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων αποπληρωμής του χρέους, καθώς και την απομείωσή του». Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup του 2012, αλλά το κυριότερο εδώ δεν είναι ότι προσπαθεί να κρύψει τις υπαναχωρήσεις του αλλά το ότι υποστηρίζει πως το πρόβλημα ρευστότητας που κυριολεκτικά έχει προκαλέσει ασφυξία θα λυθεί ως δια μαγείας μόλις συμφωνηθούν τα υπό διαπραγμάτευση μέτρα τα οποία ωστόσο λέει ότι θα είναι σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τα οποία επί της ουσίας απέρριψαν οι Ευρωπαίοι στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου, όταν επί ένα μήνα υπήρχε ζήτημα «κοινής ανάγνωσης» της συμφωνίας και χρειάστηκε η μίνι σύνοδος των Βρυξελλών και το ραντεβού με τη Μέρκελ για να δοθεί καταρχήν μια πρώτη λύση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί κριτική στη στάση της ΕΚΤ για το γεγονός ότι έχει εξαντλήσει την αυστηρότητά της στην περίπτωση της Ελλάδας, ωστόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προεκλογικά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζουμε ότι είχε επενδύσει όλη τη στρατηγική του πάνω ακριβώς στη στάση του Μάριο Ντράγκι τον οποίο εμφάνιζε ως σύμμαχό του ενάντια στην πολιτική της Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αφήνει να αιωρείται ότι η ρήξη ως ενδεχόμενο υπάρχει στο τραπέζι αλλά προσπαθεί να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες μιας τέτοιας εξέλιξης λέγοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη, ωστόσο εκτιμά πως θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις «οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραλείπει να τονίσει με νόημα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν διαπιστώσει στο μέλλον ότι υπάρχουν στελέχη που έχουν προσωπικές πολιτικές στρατηγικές αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.

Κατά τ’ άλλα ο πρωθυπουργός παρέχει πλήρη πολιτική κάλυψη σε Γιώργο Κατρούγκαλο, Ζωή Κωνσταντοπούλου όπως και στο Γιάνη Βαρουφάκη υποστηρίζοντας ότι δέχεται πυρά για να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση από δυνάμεις που θέλουν την επιστροφή στο μνημόνιο. Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτός από πολυτελείς φωτογραφήσεις και άσεμνες χειρονομίες προς τους Γερμανούς έχει ταυτόχρονα δηλώσει ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου και έχει αποκαλέσει δόκτορα της Ευρωζώνης το Σόιμπλε.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης αλλά και πρόωρες εκλογές. Καλό θα ήταν πάντως ο Αλέξης Τσίπρας να εξηγήσει γιατί έβαλε πριν από λίγες εβδομάδες το Γιάνη Βαρουφάκη να διαρρέει ότι το Μαξίμου σκέφτεται δημοψήφισμα ή εκλογές αν πιεστεί να λάβει μέτρα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 5ης αξιολόγησης του μνημονίου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε αυτήν τη φάση ενώ δηλώνει πως εάν ο κ. Σαμαράς του ζητήσει συνάντηση θα τον δει για να τον ενημερώσει. Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας ξέχασε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλούσε τον Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις την πρωτοβουλία την έχει ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα