Μέτρα κατά της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης παρουσίασε ο Α. Σαμαράς

“Η ασφάλεια του πολίτη είναι προϋπόθεση για την Δημοκρατία, δεν υπάρχει ελεύθερη πόλη αν δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της από τον φόβο. Χωρίς ασφάλεια κυριαρχεί ο φόβος που συνιστά κατάλυση της ελευθερίας. Το ξέρουν οι κάτοικοι της Αθήνας, του Αγ. Παντελεήμονα, αλλά και της Πάτρας και άλλων πόλεων”.

Αυτά τόνισε σήμερα μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς,

παρουσιάζοντας συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

“Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι η αστυνόμευση είναι κακό πράγμα αλλά τώρα που εξέλειπε η ανστυνόμευση οργιάζει το έγκλημα απλό και οργανωμένο. Δεν μπορεί να είναι κανείς ελεύθερος, όταν φοβάται για την οικογένειά του από την ασυδοσία και το έγκλημα”, είπε ακόμα ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Υπάρχει όμως και η οικονομική διάσταση, αφού χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ανθεί το παραεμόριο και η παραοικονομία. Δεν μπορεί να υπάρξει οργανωμένη παραγωγή όταν κάποιος διώχνει επιχειρήσεις, κλείνει λιμάνια κλπ. Η ασφάλεια είναι η πιο θεμελιώδης προυπόθεση της Ανάπτυξης. Επί δεκαετίες δεν ήταν στραβός ο γυαλός εμείς αρμενίζαμε στραβά”.

Ακολούθως παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ για την εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών.

- Αλλαγή της νομοθεσίας, της ποινικής μεταχείρισης, αλλά και του δικονομικού πλαισίου για τη σύλληψη και καταδίκη ενός κακοποιού. Να ισχύσουν οι κάνονες που ισχύουν στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κουκουλοφόροι που έχουν συλληφθεί και αφήνονται ελεύθεροι λόγω αμφιβολιών και όταν ξαναπιάνονται κουβαλώντας μολότοφ ισχυρίζονται ότι τους τα φόρτωσαν αστυνομικοί και τους αφήνουν ξανά. Η φωτογράφιση και η μαγνητοσκόπηση κατά την διάρκεια τέτοιων επεισοδίων πρέπει να επιτρέπεται. Ακόμη και για να προστατευθεί ο πολίτης

- Χρήση μεθόδων αστυνόμευσης που δεν θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Καθιέρωση υδροφόρων οχημάτων κατά την διάρκεια των επεισοδίων.

- Επαναφορά του αστυνομικού στη γειτονιά. Αυτό σημαίνει τρία πράγματα 1) να απελευθερωθεί η αστυνομία από γραφειοκρατικές εργασίες 2)να ενοποιηθούν τα μηχανοκίνητα σώματα της αστυνομίας 3) να υπάρξουν ελικόπτερα για την βιντεοσκόπηση περιστατικών.

- Ενοποίηση και ενίσχυση των διευθύνσεων κατά του οργανωμένου εγκλήματος που συνήθως έχουν πολλά πρόσωπα. Εδώ υπάρχει θέμα με τους κανόνες εμπλοκής των αστυνομικών.

- Αλλαγή ολόκληρης της ποινικής αντιμετώπισης. Η κακώς νοούμενη “επιείκεια” έχει οδηγήσει στην ατιμωρησία. ‘Οσοι κρίνονται ένοχοι να μένουν στην φυλακή για επαρκή χρόνο.

- Αποσυμφόρηση των φυλακών

- Αντιμετώπιση της λεγόμενης «χαμηλής εγκληματικότητας», που συνήθως είναι προπομπός της βαρυάς εγκληματικότητας. Θα απομακρυνθούν οι χρήστες από σημεία των πόλεων που έχουν καταλάβει.

- Να αλλάξει ολόκληρος ο κώδικας των φυλακών, να σπάσουν τα κυκλώματα.
- Καθιέρωση δόγματος εσωτερικής ασφάλειας που θα αρχίζει από τις απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας μέχρι τους μηχανισμούς προληπτικής καταστα

Keywords
Τυχαία Θέματα