Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

18:44 6/2/2014 - Πηγή: Antinews

Έρχεται κάτι καλό για το ελληνικό χρέος; Αυτό είναι το ερώτημα που έχουν όλοι πλέον στη χώρα μας καθώς τους επόμενους μήνες θα κριθεί εν πολλοίς το μεγάλο ζήτημα της οικονομίας.

Όπως δείχνουν τα σενάρια που διακινούνται καθημερινά καθώς και η έντονη κινητικότητα στο εξωτερικό, οι δανειστές έχουν αποφασίσει να δώσουν οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν το πώς. Κι αυτό είναι που έχει σημασία για την Ελλάδα, η λύση

που θα δοθεί να είναι η καλύτερη δυνατή και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Μέχρι σήμερα, και σε διάστημα μιας εβδομάδας, έχουμε ακούσει τρία διαφορετικά σενάρια. Να βγήκαν για να καούν ή να δημοσιοποιήθηκαν για να «μετρηθούν» στις αγορές και τα διεθνή φόρα;

Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για κούρεμα του ελληνικού χρέους και το είδαμε για πρώτη φορά στο γερμανικό Spiegel. To ερώτημα είναι πώς θα γίνει το κούρεμα και με ποιους όρους. Θα μπορούσε να είναι κούρεμα με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες, θα μπορούσε να είναι… μπαμ και κάτω. Το σενάριο κάνει λόγο για «χάρισμα» 10 δις ευρώ στην Ελλάδα των ομολόγων που δεν είχαν κουρευτεί με το PSI. Ποιος ξέρει; Το ζητούμενο είναι οι όροι που θα μπουν στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σενάριο που είδε το φως, πάλι από το Βερολίνο, κάνει λόγο για δάνειο της τάξης των 10-20 δις ευρώ. Η Αθήνα δε θα έλεγε όχι αλλά με όρους που δεν θα είχαν καμιά σχέση με περικοπές και άλλες τέτοιες αποτυχημένες συνταγές.

Το τρίτο σενάριο που βγήκε από το Bloomberg κάνει λόγο για μείωση 50 μονάδων στα επιτόκια και επιμήκυνση 50 χρόνια. Δηλαδή η Ελλάδα θα πληρώνει πολύ χαμηλές δόσεις και θα εξοικονομήσεις δις για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική. Στην κριτική ότι θα πάει να πληρωθεί στις επόμενες γενιές κάποιοι αντιτείνουν ακόμη και την οριστική διαγραφή του μετά από χρόνια.

Υπάρχει κι ένα τέταρτο σενάριο. Αυτό του συνδυασμού των παραπάνω τριών ή κάποιων από αυτών. Και σίγουρα η λύση αυτή δεν είναι καθόλου κακή για την Ελλάδα η οποία πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να της δοθεί η ευκαιρία. Για να πετύχει την εύνοια των δανειστών πρέπει να κάνει τα εξής απλά: Παρουσίαση του μεγαλύτερου δυνατού πλεονάσματος, που ίσως είναι η έκπληξη στους τροικανούς. Έξοδος στις αγορές ώστε να μας εμπιστευτούν ξανά και να μπούμε και πάλι στο χάρτη της διεθνούς οικονομίας. Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «σκουπίδια» εν ολίγοις.

Επίσης, συνέχιση του νοικοκυρέματος των οικονομικών ώστε το πλεόνασμα να διατηρηθεί και το 2014 κι όχι να πέσουμε πάλι σε λαϊκίστικες πρακτικές τύπου «λεφτά υπάρχουν» ή «Γιάννη δώστα όλα». Ευτυχώς μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αντέχει σε τέτοιου είδους… Σειρήνες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα