Τα επτά βασικά σημεία στην έκθεση-βόμβα της Wada

Τα πορίσματα της έρευνας για το ντόπινγκ δείχνουν τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη της εξαπάτησης στον ρωσικό αθλητισμό και την συνενοχή της πολιτείας.

1. Η Ρωσία μπορεί να απαγορευθεί από τον στίβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016

Αυτό που ξεχωρίζει από την ημέρα που άφησε τον στίβο να μαζεύει τα απομεινάρια του από το πάτωμα, είναι η ιδέα ότι δεν θα επιτραπεί στη Ρωσία

- τη δεύτερη πιο επιτυχημένη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου- να στείλει μια ομάδα στο Ρίο το επόμενο καλοκαίρι. Η σύσταση από την έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής της Wada είναι σαφής: να απαγορεύσουν τους ρώσους αθλητές άμεσα.

Η πρόταση αυτή απορρέει από την έκθεση που αποκάλυψε «συστημικές ελλείψεις» τόσο στην IAAF όσο και στον ρωσικό αθλητισμό, οι οποίες έχουν καταστήσει τα προγράμματα αντι-ντόπινγκ στην χώρα παρωχημένα. Ως αποτέλεσμα, η ανεξάρτητη Επιτροπή αναφέρει ότι το βασικό σώμα του ρωσικού αθλητισμού θα πρέπει να κηρυχθεί μη συμβατό με τον κώδικα της Wada. Σε μια αλλαγή στάσης από την περασμένη εβδομάδα, ο νέος πρόεδρος της IAAF, Seb Coe, έχει ήδη απαντήσει στην έκθεση, επιβεβαιώνοντας ότι μπορεί πράγματι να επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις στη Ρωσία.

2. Υπάρχει μια «βαθιά ριζωμένη κουλτούρα της εξαπάτησης» στον ρωσικό στίβο

Η έκθεση δεν «κρύβει λόγια» ως προς την έκταση του προβλήματος που καταβροχθίζει τον ρωσικό αθλητισμό, δηλώνοντας ότι «η αποδοχή της εξαπάτησης σε όλα τα επίπεδα είναι ευρέως διαδεδομένη και μακροχρόνια». Ήταν αναμενόμενο ότι θα εμπλέκεται ένας σημαντικός αριθμός των σημερινών αθλητών, αλλά η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι οι πρώην αθλητές που τώρα εργάζονται ως προπονητές ήταν συχνά «οι πιο διαβόητοι παραβάτες».

Ο συστηματικός χαρακτήρας της κουλτούρας του ντόπινγκ είναι εμφανής περαιτέρω στους ισχυρισμούς της έκθεσης ότι «ορισμένοι Ρώσοι γιατροί ή/και προσωπικό σε εργαστήρια ενήργησαν ως μοχλοί για τη συστηματική εξαπάτηση». Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα τέτοιων συγκαλύψεων. Ένα παράδειγμα αφορά σε ένα κεντρικό εργαστήριο στη Μόσχα που αποδέχτηκε ότι κατέστρεψε εκ προθέσεως 1.417 δείγματα, παρά τη λήψη γραπτής ειδοποίησης από τη Wada για τη διατήρησή τους. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η ύπαρξη ενός σκιώδους εργαστηρίου στη Μόσχα, που είχε ίδιες εγκαταστάσεις δοκιμών με το διαπιστευμένο εργαστήριο της Wada, στην ίδια πόλη. Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτό το δεύτερο εργαστήριο «βοηθούσε στη συγκάλυψη των θετικών αποτελεσμάτων ντόπινγκ μέσω της καταστροφής των δειγμάτων».

3. Οι ρώσοι αθλητές κακοποιούνται και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης

Ενώ η έκθεση υποδηλώνει ότι πολλοί Ρώσοι αθλητές συμμετείχαν συχνά πρόθυμα στο ντόπινγκ, επισημαίνει επίσης «τεκμηριωμένες περιπτώσεις στις οποίες οι αθλητές που δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στο ‘πρόγραμμα’ ενημερώθηκαν ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως μέρος της εθνικής ομάδας της ομοσπονδίας για ανταγωνισμό». Το μήνυμα στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι σαφές: οι αθλητές έπρεπε να εξαπατήσουν, ειδάλλως δεν θα επιλέγονταν.

Εξηγώντας τη διαδικασία, η έκθεση αναφέρει: «Η απόφαση ενός αθλητή να μη συμμετέχει είναι πιθανό να τον ή να την αφήσει χωρίς πρόσβαση σε κορυφαίους προπονητές και, επομένως, στην ευκαιρία να διαπρέψει. Αυτή η αποδοχή και, κατά καιρούς, προσδοκία της εξαπάτησης και αδιαφορία για τα τεστ και άλλες παγκοσμίως αποδεκτές προσπάθειες αντι-ντόπινγκ, δείχνουν μια ριζικά λανθασμένη νοοτροπία που είναι βαθιά ριζωμένη σε όλα τα επίπεδα του Ρωσικού αθλητισμού». Μια τέτοια κουλτούρα έχει δημιουργήσει αυτό που η έκθεση περιγράφει ως εξής: «μια ανοιχτή και αποδεκτή σειρά από ανήθικες συμπεριφορές και πρακτικές» έγινε ο κανόνας.

4. Το ρωσικό κράτος ήξερε τι συνέβαινε

Η κουλτούρα της εξαπάτησης στη Ρωσία έχει περιγραφεί στο παρελθόν ως «επιχορηγούμενη από το κράτος» - ένας ισχυρισμός που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την Επιτροπή, η οποία αναφέρει: «Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να συμπεράνουμε ότι οι δραστηριότητες στην κλίμακα που ανακαλύφθηκαν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί χωρίς την ρητή ή σιωπηρή έγκριση των ρωσικών κρατικών αρχών».

Σχεδόν όλοι είναι υπεύθυνοι, με την έκθεση να υποδηλώνει ότι όλοι, από τους υπουργούς της κυβέρνησης ως τους τοπικούς προπονητές πρέπει να γνώριζαν ότι συνέβαινε αυτό.

Σε ένα σημείο η έκθεση αναφέρει ότι υπήρξε «άμεση επέμβαση ... από το ρωσικό κράτος» στο έργο των υποτιθέμενων εργαστηρίων αντιντόπινγκ. Πράγματι, όταν συζητάμε για την ίδρυση εργαστηρίων στη Μόσχα και το Σότσι, η έκθεση αναφέρει ότι οι υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας «επέβαλαν ενεργά μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού».

5. Η IAAF συμμετέχει ενεργά στη διαφθορά και τη δωροδοκία

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν πολλές καταγγελίες κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων της IAAF, που σχετίζονται με την κάλυψη των παραβάσεων ντόπινγκ. Επειδή οι ποινικές διώξεις είναι εν εξελίξει, αυτό το μέρος της έκθεσης δεν έχει δημοσιευθεί προς το παρόν και οι λεπτομέρειες για την ακριβή φύση των δωροδοκιών δεν έχουν αποκαλυφθεί. Ωστόσο, η έκθεση εξακολουθεί να βάζει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο στην ομοσπονδία του αθλήματος, όταν επιβεβαιώνει «πρακτικές διαφθοράς και δωροδοκίας στα ανώτατα επίπεδα του διεθνούς στίβου». Αναφέρει, επίσης, ότι η IAAF καθυστέρησε επανειλημμένα να δράσει για αθλητές ύποπτους για παραβιάσεις ντόπινγκ και λέει ότι αυτό οδήγησε σε μια σειρά από ανταγωνιστές να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, ενώ θα έπρεπε να τους είχε απαγορευτεί.

6. Η Wada δεν είναι άμοιρη ευθυνών σε όλα αυτά

Όπως θα ήταν αναμενόμενο από μια έκθεση που διεξήχθη από έναν πρώην πρόεδρο της Wada, υπάρχει ένα ορισμένο όριο στους επαίνους που προορίζονται για τον οργανισμό αντι-ντόπινγκ. Ωστόσο, η Επιτροπή εξακολουθεί να επισημαίνει κάποια ανησυχητικά σημεία για τη Wada. Περιγράφει τον οργανισμό αντι-ντόπινγκ ως «υπερβολικά διστακτικό» να ενεργήσει σε ορισμένες χώρες - ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται καθώς πολλά έθνη δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της Wada ως ρυθμιστή. Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης ότι υπάρχουν «πραγματικές και δυνητικές συγκρούσεις συμφερόντων» μεταξύ ανώτερων στελεχών της Wada, τα οποία καθιστούν δύσκολη τη συμμόρφωση στους ελέγχους αντι-ντόπινγκ.

7. Κι άλλα αθλήματα και χώρες θα έπρεπε να ελεγχθούν

Η ανεξάρτητη επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την έκθεση αυτή καθορίστηκε μόνον για να εξετάσει τον αθλητισμό στη Ρωσία. Ως εκ τούτου, η έκθεση βγάζει συμπεράσματα μόνο για ένα συγκεκριμένο άθλημα σε μια συγκεκριμένη χώρα. Ωστόσο, περιέχει μια ισχυρή προειδοποίηση: «Η ανεξάρτητη επιτροπή επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα με ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ και ότι ο στίβος δεν είναι το μοναδικό άθλημα με ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ».

Η έκθεση αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ο στίβος είναι το μόνο άθλημα στη Ρωσία» που υποφέρει από αυτή την κουλτούρα της εξαπάτησης.

Στην πραγματικότητα, αυτή η έκθεση είναι πιθανό να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα