Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί ρίχνουν τις προσδοκίες: Δεν θα εκταμιευθούν τα 2 δισ. στο σημερινό Eurogroup

Δεν θα δοθεί σήμερα το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Έχουν γίνει αρκετά για τις τράπεζες και τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν όμως ακόμα

ανοιχτά μέτωπα και οι διαφορετικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων, τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός.

Υπάρχουν θετικά μηνύματα, έχει γίνει δουλειά, αλλά υπάρχουν και άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν και ο χρόνος πιέζει, συμπλήρωσε. «Ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στον τομέα της τραπεζικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Την εκτίμηση ότι αυτή την εβδομάδα αλλά όχι στο σημερινό Eurogroup θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα διατύπωσε και ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Δεν είμαστε μακριά από την ολοκλήρωση της υιοθέτησης των πρώτων προαπαιτουμένων. Η βούληση είναι εκεί, το ίδιο και το πνεύμα συμβιβασμού. Υπάρχει λίγος δρόμος ακόμα να γίνει», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος και πρόσθεσε:

«Δουλεύουμε για το πρώτο σετ προαπαιτουμένων που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Τα περισσότερα έχουν υιοθετηθεί ή εφαρμοστεί αλλά δεν είμαστε τελείως εκεί».

Επιπλέον, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, είπε πως είχε «εποικοδομητικές» συναντήσεις, μεταξύ άλλων, και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκείδη Τσακαλώτο.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις γα να πάρει τη δόση των 2 δισ.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα, έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


«Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει την επόμενη δόση των 2 δισ. ευρώ. Δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ωστόσο θα ακούσουμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

«Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα», δήλωνε νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κ. Φον Τισενχάουζεν αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την έκβαση της συνεδρίασης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το Eurogroup γίνεται στις Βρυξέλλες και όχι εδώ».

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα