Τα ανταλλάγματα που επιδιώκει ο Σαμαράς για το σκληρό πακέτο μέτρων

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο των 11,5 δις το οποίο δείχνει να κλειδώνει με σκληρά μέτρα, με το μόνο τρόπο δηλαδή που μπορεί να πειστούν οι ξένοι ότι η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Με το χαρτί του κλεισμένου πακέτου θα υποδεχθεί ο πρωθυπουργός τον Γιουνκέρ και με το ίδιο θα πάει σε Μέρκελ και Ολάντ για να ζητήσει τα απολύτως δίκαια αιτήματα

για την Ελλάδα, με βασικότερο την επιμήκυνση η οποία ουσιαστικά είναι η αρχή της επαναδιαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση με τους Μερκολάντ δε θα πρέπει να περιμένουμε κάτι εντυπωσιακό, άλλωστε χαμηλώνουν τις προσδοκίες και οι ίδιοι οι Γερμανοί. Θα υπάρχει ωστόσο μια θετική δήλωση στήριξης προς τον Αντώνη Σαμαρά, προς την Ελλάδα και προς την κυβέρνηση που δείχνει ότι μπορεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Θα είναι μια δήλωση που θα προδιαθέτει για μια καλή εξέλιξη στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, χωρίς όμως η Μέρκελ και ο Ολάντ να δεσμεύονται για ο,τιδήποτε, μέχρι η Ελλάδα να τηρήσει τα υπεσχημένα.

Αυτά ως προς το πακέτο. Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις του κ. Σαμαρά, αν όχι κατά τη συνάντησή του με τους Μερκολάντ, σίγουρα τους επόμενους δύο μήνες, και πάντως πριν την ψήφιση του πακέτου που προσδιορίζεται Νοέμβριο, εκτιμάται ότι θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν πέντε πολύ σημαντικά “δώρα” για την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για το πακέτο.

1.  Το πρώτο είναι η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, της εφαρμογής δηλαδή του πακέτου. Τα δύο χρόνια θα γίνουν τέσσερα κάτι που σημαίνει ότι τα σκληρά μέτρα θα επιμεριστούν και δε θα προκαλέσουν σοκ στην κοινωνία. Σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά μέτρα θα μπορούσε η ύφεση να μειωθεί και μάλιστα, εκτιμάται ότι το 2014 μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από μια 7ετία ύφεσης.

2.  Ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να πετύχει, και μάλλον θα το πετύχει, να ξεκλειδώσει το συντομότερο δυνατόν το πακέτο των 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το οποίο έχει μπλοκάρει πριν από τις εκλογές. Με τα λεφτά αυτά θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στον τραπεζικό κλάδο ενώ θα μπορέσει να πέσει χρήμα στην αγορά.

3.  Σημαντικό και ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα είναι το αναπτυξιακό ομόλογο το οποίο έχει αποφασιστεί σε παλαιότερες συνόδους κορυφής αλλά δεν έχει προχωρήσει . Πρόκειται για το ομόλογο για να επανεκκινήσουν τα μεγάλα δημόσια έργα που υπολογίζονται σε πάνω από 5 δις και που θα δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

4.  Τέλος, στο τραπέζι θα πέσει από τον πρωθυπουργό και το σχέδιο για μείωση του δημόσιο χρέους κατά 50 δις, όσα είναι δηλαδή τα λεφτά που θα δοθούν στις τράπεζες για την επανακεφαλαιοποίηση. Θυμίζουμε ότι υπάρχει ήδη απόφαση για την Ισπανία να μην προσμετράται στο δημόσιο χρέος το ποσό που δίνεται ως στήριξη στις τράπεζες. Έτσι το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα μειωθεί κατά 50 δις ευρώ, επομένως θα υπάρξει δραστική περικοπή των τοκοχρεολυσίων.

5.  Υπάρχει επίσης και το πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 7

Keywords
Τυχαία Θέματα