Ανοιχτά τρία μέτωπα για την Κύπρο

Eν μέσω πολλαπλών οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων βρίσκεται η Κύπρος, με φόντο τους γενικότερους κλυδωνισμούς στην περιοχή.

Το τέλμα στο Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για ένταξη στο μηχανισμό και οι προσπάθειες αξιοποίησης το συντομότερο δυνατόν των κοιτασμάτων φυσικού αερίου συνθέτουν ένα περίπλοκο και αντιφατικό σκηνικό.

Οι λόγοι για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό οδηγούνται σε αδιέξοδο, τουλάχιστον

στην παρούσα φάση, είναι δύο. Ο βασικότερος είναι η έλλειψη βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου έχει στην ουσία μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις αρνούμενος να επιδείξει οποιαδήποτε ευελιξία. Οι δηλώσεις του ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ θα πρέπει να ανακοινώσει την αποτυχία του χρονοδιαγράμματος και οι Τουρκοκύπριοι να επιδιώξουν διεθνή αναγνώριση και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των Κατεχομένων στην Τουρκία, καταδεικνύει ότι υπάρχει συνειδητή πολιτική απόφαση να υπονομευτεί η προοπτική λύσης.

Το ότι τίθεται πλέον δημοσίως στο τραπέζι το Plan B, η οριστική διχοτόμηση, ίσως να μην είναι μόνο εργαλείο πίεσης αλλά αλλαγή σχεδιασμού της Αγκυρας. Η Τουρκία επιδίωκε να έχει υπάρξει λύση, με τους δικούς της όρους, μέχρι τώρα, πριν από την ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, και εφόσον απέτυχε να υποχρεώσει τον ΟΗΕ στην αποδοχή του δικού της πλαισίου, παγώνει τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει ούτε την Προεδρία της Κύπρου στην Ε.Ε., ούτε πολύ περισσότερο την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, την οδήγησε σε απολύτως αρνητική στάση στο Κυπριακό. Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους.

Μια άλλη παράμετρος που εκ των πραγμάτων μεταθέτει χρονικά τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι οι κυπριακές προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2013. Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, οπότε είναι αδύνατον να ληφθούν αποφάσεις για το Κυπριακό από μια απερχόμενη κυβέρνηση, ιδιαίτερα εφόσον ο σημερινός Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δεν έχει το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο να πάρει πρωτοβουλίες καθώς δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση είναι ο σημαντικότερος παράγων που επηρεάζει τις γενικότερες εξελίξεις στη Μεγαλόνησο και έχει μεταβάλει δραματικά τα δεδομένα. Αν ληφθεί υπ’ όψιν η δική μας εμπειρία από το Μνημόνιο, μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει για την Κύπρο η ένταξη στο μηχανισμό. Το σοκ για την κυπριακή κοινωνία είναι τόσο ισχυρό ώστε είναι η πρώτη φορά από το 1974 που οι Κύπριοι θα ψηφίσουν με βάση την οικονομία και όχι το εθνικό θέμα.

Η κυπριακή κυβέρνηση εν τω μεταξύ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη χορήγηση παράλληλου δανείου, γεγονός που ενοχλεί τους Ευρωπαίους οι οποίοι πάντως πηγαίνουν με τη γνωστή συνταγή η οποία παράγει τα γνωστά αποτελέσματα. Ούτε οι Ρώσοι βέβαια πρόκειται να κάνουν φιλανθρωπία, δανείζοντας δισεκατομμύρια στην Κύπρο χωρίς αντάλλαγμα.

Η Τρόικα αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή της για την κυπρια

Keywords
Τυχαία Θέματα