Με τον Προϋπολογισμό θα ψηφισθούν τα μέτρα

Γράφαμε χθες για τους κλυδωνισμούς που εκδηλώνονται στα τρία …κυβερνητικά κόμματα για το πακέτο των 11,5 δις. Είναι προφανές ότι τα μέτρα θα είναι και σκληρά, επομένως θα υπάρξουν αντιδράσεις και στα τρία κόμματα που συγκυβερνούν. Βουλευτές της ΝΔ φοβούνται την αντίδραση του κόσμου και είναι απρόβλεπτο πώς θα αντιδράσουν μέσα στη Βουλή.

Πρόσφατα ο κ. Γκιουλέκας απάντησε ως εξής σε ερώτηση: αν έρθει στη Βουλή

ρύθμιση, η οποία θα μειώνει τις συντάξεις των 700 ευρώ, πιστεύετε ότι αυτή η ρύθμιση μπορεί εύκολα να περάσει από τη Βουλή;: «Ευθέως σας απαντώ, όχι. Θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη αντίδραση και στη κοινωνία, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό, αλλά βεβαίως και μέσα στη Βουλή. Δεν είναι δυνατόν τέτοιου είδους μέτρα να μπορούν να έρθουν καινα περάσουν από τη Βουλή. Θα είναι πολύ μεγάλη η αντίδραση και θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία».

Είναι μια χαρακτηριστική αντίδραση η οποία φουντώνει και στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Βενιζέλος, περισσότερο για λόγους πολιτικής του επιβίωσης παρά γιατί πιστεύει ότι δεν πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει θέμα. Ακόμη και να πει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν κατά συνείδηση, οπότε κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε μια σχετική ψηφοφορία. Διχασμός επικρατεί και στο κόμμα του κ. Κουβέλη, με πολλούς να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το πακέτο, ακόμη και για την ίδια τη συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, το πακέτο των 11,5 δις ευρώ δε θα περάσει στη Βουλή με απλή νομοθετική ρύθμιση αλλά θα ενσωματωθεί στον  προϋπολογισμό και θα ψηφιστεί μαζί. Έτσι, θα μετριαστούν και οι  αντιδράσεις καθώς μια καταψήφιση του προϋπολογισμού θα σημάνει διάλυση της κυβέρνησης.

Βεβαίως, εδώ υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αστερίσκος. Μέσα στον προϋπολογισμό μαζί με τα σκληρά μέτρα θα ενσωματωθούν και τα αναπτυξιακά μέτρα, αυτά που όλοι περιμένουμε για να ανασάνει η αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα μετριαστούν οι αντιδράσεις για τις οριζόντιες περικοπές και θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός που θα δώσει την τελευταία ευκαιρία στη χώρα.

Παράλληλα στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων του Αντώνη Σαμαρά με την ευρωπαϊκή ηγεσία θα είναι επιτυχής ιδίως στο θέμα της επιμήκυνσης και αυτό θα είναι το ισχυρό του χαρτί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, επομένως και στην ψήφιση του σκληρού πακέτου των 11,5 δις ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα