Συριακές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Παλμύρα

Συριακά στρατεύματα που υποστηρίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την φημισμένη αρχαία πόλη της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος, σε μια σημαντική νίκη επί των τζιχαντιστών. Οι ναρκαλιευτές του στρατού εξουδετέρωναν νάρκες και βόμβες που τοποθέτησε το ISIS στα αρχαία ερείπια της πόλης, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν συστηματικά, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή.

"Μετά από σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας,

ο στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο της Παλμύρας - τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στις κατοικημένες γειτονιές", δήλωσε μια στρατιωτική πηγή στο AFP. Οι τζιχαντιστές υποχώρησαν προς τις πόλεις Σουκνάχ και Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά. Το ISIS κατέλαβε την Παλμύρα τον Μάιο του 2015. Από τότε ανατίναξε δύο από τους πιο πολύτιμους ναούς της περιοχής, την Αψίδα του Θριάμβου και πολλούς τάφους, σε μια εκστρατεία καταστροφής που η UNESCO χαρακτηρίζει ως έγκλημα πολέμου και τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν το αρχαίο αμφιθέατρο της Παλμύρας ως χώρο για δημόσιες εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του αποκεφαλισμού του 82χρονου πρώην επικεφαλής των αρχαιοτήτων της πόλης.

Η ανακατάληψη της πόλης είναι μια στρατηγική αλλά και μια συμβολική νίκη για τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δεδομένου ότι του παρέχει τον έλεγχο της γύρω ερήμου που εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή προς το σύνορα με το Ιράκ. Το ISIS, που είναι υπεύθυνο για μια σειρά επιθέσεων στη Δύση, ανάμεσά τους και οι βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, είναι υπό αυξανόμενη πίεση από τις συριακές και στρατιωτικές επιθέσεις, καθώς οι δυνάμεις τους ανακαταλαμβάνουν τα βασικά προπύργια του αυτοαποκαλούμενου "χαλιφάτου".

Την Πέμπτη, ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε την έναρξη μιας επίθεσης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές τον Ιούνιο του 2014.

Το ISIS έχασε τουλάχιστον 400 μαχητές στη μάχη για την Παλμύρα, δήλωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια ομάδα παρακολούθησης. "Πρόκειται για τις βαρύτερες απώλειες που υπέστη σε μια μόνο μάχη από τη δημιουργία του" το 2013, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. "Είναι μια συμβολική ήττα που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στο Κομπάνι", την πόλη στα τουρκικά σύνορα, που ανακατέλαβαν κούρδοι μαχητές, πρόσθεσε.

Ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες στηρίζουν τον Άσαντ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενεπλάκησαν σε μεγάλο βαθμό στην επίθεση ανακατάληψης της Παλμύρας. Ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα που πραγματοποιούνται περισσότερες από 40 επιθέσεις σε μόλις 24 ώρες από την Παρασκευή έως το Σάββατο, με στόχο "158 τρομοκρατικές" θέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο ρωσικής άμυνας.

Αλλού στη Συρία, μια κατάπαυση του πυρός στις περιοχές που κατέχονται από κυβερνητικές δυνάμεις και μη-τζιχαντιστές αντάρτες εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό από τις 27 Φεβρουαρίου, δίνοντας ώθηση στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πενταετούς πολέμου που έχει σκοτώσει περισσότερους από 270.000 ανθρώπους. Η ανακατάληψη της Παλμύρας θέτει τις κυβερνητικές δυνάμεις στο δρόμο προς την de facto συριακή πρωτεύουσα των τζιχαντιστών, τη Ράκα, στην κοιλάδα του Ευφράτη προς τα βόρεια. "Ο στρατός θα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη και το ηθικό του και θα ετοιμαστεί για την επόμενη αναμενόμενη μάχη στη Ράκα" δήλωσε μια στρατιωτική πηγή.

Με το δρόμο που συνδέει την Παλμύρα με τη Ράκα να βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο του στρατού, οι μαχητές του ISIS στην αρχαία πόλη μπορούν να υποχωρήσουν μόνο προς ανατολικά, στα σύνορα με το Ιράκ.

Η Παλμύρα ήταν ένα σημαντικό κέντρο του αρχαίου κόσμου, καθώς βρισκόταν στο δρόμο των καραβανιών που συνδέουν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με την Περσία και την ανατολή.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την χαρακτήρισε "μαργαριτάρι του παγκόσμιου πολιτισμού". Βρίσκεται περίπου 210 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού και πριν τον καταστροφικό εμφύλιο την επισκέπτονταν περίπου 150.000 τουρίστες το χρόνο.

news.yahoo.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα