Συνάντηση Ρέντσι- Πούτιν με «φόντο» τη Λιβύη

22:22 6/3/2015 - Πηγή: Antinews

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκανε έκκληση για βοήθεια της Ρωσίας στην επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης της ασφάλειας στη Λιβύη, σημειώνοντας μια νέα διπλωματική προσέγγιση προς τη Μόσχα μετά από μήνες πιέσεων από την ΕΕ με σκοπό να περιορίσει τη στάση της στην Ουκρανία. Η κίνηση του Ρέντσι αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης – αλλά και του ιταλικού λαού - για την εμφάνιση

μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σε ένα έθνος που δοκιμάζεται από την πολιτική αστάθεια και τον εμφύλιο πόλεμο, ακριβώς απέναντι στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Ιταλία έχει σημαντικά ενεργειακά συμφέροντα στη Λιβύη, που απειλείται από τη βία, και ανησυχεί επίσης για το κύμα των μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στις ακτές της από το κράτος της Βορείου Αφρικής, συχνά με σαπιοκάραβα και υπό ύποπτες συνθήκες. «Χρειαζόμαστε μια διεισδυτική διεθνή απάντηση και ο ρόλος της Ρωσίας μπορεί να είναι καθοριστικός δεδομένης της ιστορίας της και του ρόλου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Ρέντσι σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. «Χωρίς τη Ρωσία, είναι πολύ πιο περίπλοκο να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας», πρόσθεσε.

Αλλά η ώθηση του Ρέντσι προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ ορισμένων δυτικών διπλωματών, σχετικά με το ότι θα μπορούσε να βλάψει την προσπάθεια της ΕΕ να διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υποστήριξή της στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Η Ιταλία, η οποία έχει στενές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία, έχει θεωρηθεί ως ένα από τα πιο απρόθυμα μέλη της ΕΕ όσον αφορά τις αυστηρές κυρώσεις, αν και τελικά πάντα συμφωνεί με τα μέτρα. «Δυστυχώς, δεν έχουμε ένα κοινό μέτωπο γι’ αυτό», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης στη Μόσχα. Αλλά ένας άλλος υποστήριξε ότι βάζοντας τη Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων πέρα από την Ουκρανία, της προσφέρει μια ευκαιρία για την διόρθωση των τεταμένων σχέσεών της με τη Δύση - ή τουλάχιστον την ευκαιρία να «διατηρήσει ό,τι έχει απομείνει».

Πολλές πολιτικές φατρίες της Λιβύης συγκεντρώθηκαν στο Μαρόκο την Πέμπτη για τον τελευταίο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών του ΟΗΕ. Γνώστες λένε ότι οι συζητήσεις απέχουν πολύ από το να γίνουν σημαντικά βήματα για την επίλυση των διαφορών μεταξύ του ισλαμιστικού συνασπισμού Αυγή της Λιβύης στην Τρίπολη, που υποστηρίζεται από αντάρτες ριζωμένους στην Μισουράτα και από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην ανατολική πόλη Τομπρούκ.

Μαζί με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία θεωρείται ένας από τους κύριους διεθνείς υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Τομπρούκ - και συνεπώς αποτελεί βασικό μέρος των διπλωματικών ελιγμών γύρω από την κρίση στη Λιβύη. Αντιμετωπίζοντας τις δυτικές επικρίσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία και τη συμμετοχή του ρώσικου στρατού στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα αντέδρασε κατηγορώντας το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα, ότι αποσταθεροποιεί τον κόσμο με το να αναμειγνύεται σε άλλες συγκρούσεις. Μεταξύ των χωρών που η ρωσική κυβέρνηση επικαλείται συχνά είναι και η Λιβύη.

Ο Πούτιν, ο οποίος εμφανίστηκε με καλή διάθεση, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρέντσι ότι οι συνομιλίες τους διεξήχθησαν «σε μια καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα». Πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις, καθώς και οι δεσμοί της Ρωσίας με την ΕΕ, θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω, καθώς αυτό είναι τόσο προς το συμφέρον της Ρωσίας όσο και της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρέντσι στη Μόσχα, την οποία ακολούθησε μια στάση στην Ουκρανία, την Πέμπτη, το κρατικό Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων παρουσίασε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο 1 δις δολ., το πρώτο διμερές όχημα του είδους με έναν δυτικό εταίρο εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον. Ο Ρέντσι άφησε επίσης ένα στεφάνι στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο Μπόρις Νεμτσόφ, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, την περασμένη εβδομάδα.

Η εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην κρίση της Λιβύης θα ήταν ένα τεράστιο κατόρθωμα. Οι συνομιλίες προς το παρόν επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός πλαισίου για τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να τερματιστεί ο 10μηνος εμφύλιος πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας ευρείας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακοπή της αύξησης των τζιχαντιστών μαχητών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Isis, και να αναβιώσει τον πάλαι ποτέ ισχυρό και επικερδή τομέα της ενέργειας που έχει σταματήσει. Αργά την Τετάρτη, η Λιβύη ανακοίνωσε το κλείσιμο των 11 πετρελαιοπηγών λόγω ανωτέρας βίας.

Εν τω μεταξύ, οι εναέριες δυνάμεις κάτω από την εντολή του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που έγινε πρόσφατα διοικητής των δυνάμεων στο Τορμπούκ, έχει ξεκινήσει επιδρομές στα αεροδρόμια που ελέγχει η Αυγή της Λιβύης στην Τρίπολη και την Μισουράτα, αλλά την Πέμπτη δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με μια κατάπαυση του πυρός που συμπίπτει με τις συνομιλίες. «Έχουμε αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές μας εναντίον των μαχητών για τρεις ημέρες μετά από αίτημα του ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας Σακέρ Τζερούσι.

www.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα