Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για οριοθέτηση ΑΟΖ

Ο κ. Βενιζέλος με την Ιταλίδα ομόλογό του κ. Μπονίνο

Την έναρξη σύντομα διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ και άλλων θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία συμφώνησαν, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος

και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα στη συνάντησή τους στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν με κοινούς άξονες κατά την άσκηση της προεδρίας της ΕΕ. Ως γνωστόν η ιταλική προεδρία ακολουθεί την ελληνική.

Στόχος της Αθήνας και της Ρώμης είναι να αναδείξουν νέες διαστάσεις του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η μεσογειακή και συνεπώς η θαλάσσια διάσταση.

Επί της ουσίας, έλεγαν διπλωματικές πηγές, με τη χθεσινή συμφωνία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και του Ιταλού πρωθυπουργού, ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αναλάβουν τις διαβουλεύσεις, ώστε η ήδη υπάρχουσα ελληνοϊταλική συμφωνία του 1977 (αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο) να εμπλουτιστεί και με την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Άγνωστη πάντως παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Αλβανία σε μια τέτοια κίνηση, καθώς έχει μεν υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας, αλλά έχει ακυρώσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα