«Ένοπλη ομάδα» η Χρυσή Αυγή

Την κατάθεση σε δημόσιο διάλογο τροποποιήσεων των άρθρων που ορίζουν τις ένοπλες ομάδες προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα απο μέλος της Χρυσής Αυγής. Στόχος της παρέμβασης είναι να χαρακτηρίζονται ως «ένοπλες» οι παραστρατιωτικές ομάδες και να περιληφθεί σε αυτές και η Χρυσή Αυγή.

«Είμαι συγκλονισμένος

από το γεγονός και αντιλαμβάνομαι πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων», τόνισε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία απαράδεκτα γεγονότα στο Μελιγαλά, η χθεσινή απαξίωση του Κοινοβουλίου και η αποτρόπαια δολοφονία στο Κερατσίνι από δράστη προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή, κατά δήλωση του ίδιου, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε συγκεκριμένα τη διεύρυνση του άρθρου 187 του ποινικού κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 του ποινικού κώδικα περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας, διευκρινίζοντας ότι θα θέσει τη ρύθμιση σε δημόσιο διάλογο τις προσεχείς ημέρες.

Σημειώνεται, ότι το άρθρο 187 αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ το άρθρο 195 αφορά, ουσιαστικά, τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και η διεύρυνση συνίσταται στο ότι, πλέον, παραστρατιωτικές οργανώσεις θα χαρακτηρίζονται ομάδες με στρατιωτική οργάνωση και συμπεριφορά, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ένοπλα σώματα ή χωρίς οπλισμό, όπως στην περίπτωση του Μελιγαλά.

Ο υπουργός απηύθυνε ακόμη έκκληση στις πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις και στους απλούς πολίτες να συναποφασίσουν οριστικά ότι ούτε η κοινωνία, ούτε η Πολιτεία θα αποδεχτούν πράξεις και πρακτικές που υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και μεταφέρουν συμπεριφορές υπόκοσμου στην πολιτική ζωή.

«Να σταθούμε, τελικά, όλοι απέναντι στην ιστορία μας και να αναλογιστούμε αν τα χαρακτηριστικά πολιτικού μορφώματος σήμερα στην πατρίδα μας ταυτίζονται με την αντίληψη μορφωμάτων του παρελθόντος στη Γερμανία και την Ιταλία, αν η στρατιωτικού τύπου δομή που είδαμε στον Μελιγαλά παραπέμπει στη λογική της βίας, της διάκρισης και της φασιστικής κοσμοθεωρίας, και τελικά σε εποχές που η μαύρη αμφίεση και η ναζιστική και φασιστική βία άφησαν βαθιά και οδυνηρά αποτυπώματα στην ψυχή της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα