Στους καταυλισμούς προσφύγων του Καρά Τεπέ και της Μόριας ο Κουμουτσάκος

15:00 9/8/2019 - Πηγή: Antinews

Με τον αριθμό των φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας να πλησιάζει τους 8.000 και στο νησί συνολικά να βρίσκονται πλέον επίσημα πάνω από 10.000 αιτούντες άσυλο, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος επισκέπτεται σήμερα από το πρωί τη Λέσβο. Σημειώνεται, ότι μόνο σήμερα Παρασκευή 9 Αυγούστου, από το πρωί, έχουν φτάσει στις ακτές της Λέσβου έξι βάρκες με συνολικά 246 επιβαίνοντες.

Οι επισκέψεις του κ. Κουμουτσάκου ξεκίνησαν από τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ,

όπου ο υπουργός ξεναγήθηκε από τον διευθυντή, Σταύρο Μυρογιάννη, παρουσία του νέου δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη. Επισκέφθηκε κλιματιζόμενα κοντέινερ, χώρους διαμονής ευάλωτων κατηγοριών αιτούντων άσυλο, χώρους εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας ακόμα και χώρους εκπαίδευσης σε μουσικά όργανα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στον αναπληρωτή υπουργό ένα ζευγάρι προσφύγων από την πόλη Αφρίν της Συρίας, οι οποίοι γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στο Καρά Τεπέ. Ο κ. Κουμουτσάκος συνομιλώντας μαζί τους σημείωσε ότι πρόκειται για χαρακτηριστικές περιπτώσεις αιτούντων άσυλο που διαθέτουν προσφυγικό προφίλ. «Αυτά τα άτομα δικαιούνται και πρέπει να παίρνουν άσυλο. Και τους αδικούμε με την εξέταση τέτοιων περιπτώσεων μαζί με άλλες που είναι πασιφανές ότι πρόκειται για μετανάστες και τίποτα άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Μόρια, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό αλλά και για τη διαδικασία υποδοχής, καταγραφής και εξέτασης αιτήσερων ασύλου.

Στον δρόμο προς την Αγιάσο, όπου θα έχει συνάντηση με τον μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ιάκωβο, ο κ. Κουμουτσάκος επισκέφθηκε δομή της Unicef. Θα ακολουθήσει σύσκεψη στο κτίριο της Αστυνομίας με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων.

Τρία μηνύματα με διαφορετικούς αποδέκτες μετά την επίσκεψη σε δομές παραμονής αιτούντων άσυλο

Τρία μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα από τη Μυτιλήνη με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του σε καταυλισμούς και σε άλλες δομές παραμονής αιτούντων άσυλο και μετά τη σύσκεψη όπου συμμετείχε στην έδρα της Περιφεριεακής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το ένα μήνυμα λέει, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Θα ενισχυθεί η ασφάλεια με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είναι για μας εξαρχής στοίχημα και πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας. Σ' αυτό προσβλέπουμε στην αρωγή όλων».

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται απευθύνεται ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους, συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Όπως είπε ο υπουργός, «η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της. Περιμένουμε από τους εταίρους πραγματική ουσιαστική χειροπιαστή αλληλεγγύη στην κατανομή των βαρών. Όπως επίσης έναν ευρωπαϊκό αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών. Θα έχουμε μπροστά μας μια αρκετά μακρά περίοδο που ακόμα δεν θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Όπως επίσης δεν θα έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα όσον αφορά τον κανονισμό του Δουβλίνου 4. Μέχρι να τα έχουμε η Ελλάδα θα επιμείνει και θα συμβάλει στην ανάγκη να υπάρξουν μεταβατικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των δυο αυτών ζητημάτων. Αφενός της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για καλύτερη κατανομή των βαρών αφετέρου μηχανισμό αποτελεσματικό ευρωπαϊκών επιστροφών προς τρίτες χώρες. Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχοντας κάνει το καθήκον της, έφτασε στα όριά της. Θα έχουμε μπροστά μας μια νέα επιτροπή, μια νέα ευρωπαϊκή επιτροπή. Και έχουμε καταγράψει ως θετική πρώτη ένδειξη ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, η κ. Φον Λέινερ, έχει εντάξει ως δεύτερη προτεραιότητα της θητείας της δικής της επιτροπής την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. Όλα αυτά θα δούμε πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν πώς θα εφαρμοστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Το τρίτο μήνυμα σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι «σοβαρό ξεκάθαρο και ειλικρινές. Είναι προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν πολύ αποδοτικότερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Τουρκίας το 2016».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα