Η μεσοβέζικη τακτική του ΚΙΝΑΛ - "Σφίγγει" η τανάλια από δεξιά και αριστερά για Φώφη

13:04 9/8/2019 - Πηγή: Antinews

Το πραγματικό πολιτικό επίδικο για το διυπουργικό νομοσχέδιο γενικώς και την τελευταία κόντρα των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή πριν από την ολιγοήμερη παύση των εργασιών της ειδικώς, δεν ήταν άλλο παρά το πώς θα τοποθετηθεί το Κίνημα Αλλαγής στην άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η στάση, ούτως ή άλλως των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης- μείζονος και ελάσσονος, ήταν γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άφηνε να πάει χαμένη μια "ιδεολογική" αντιπαράθεση με την

Κυβέρνηση ώστε να περιφρουρήσει την "αριστερή" του Επικράτεια.

Το ΚΙΝΑΛ όμως, σαν εκκρεμές στο θέμα της άρσης του ασύλου, πότε φλέρταρε με το "όχι", πότε με το "ίσως", προχθές με το "ελάτε να τα βρούμε κύριοι της Κυβέρνησης" , καταλήγοντας χθες να δηλώσει "παρών". Δηλαδή μια άχρωμη, άοσμη και με μηδενικό πολιτικό παραγόμενο ψήφο στο κορυφαίο ερώτημα που έθετε το διυπουργικό νομοσχέδιο και σε κομβικό ζήτημα για την Κυβέρνηση πρωτίστως και την αξιωματική αντιπολίτευση , δευτερευόντως, ασφαλώς.

Το παρασκήνιο

Αφού πρώτα διέρρευσε το βράδυ της Τετάρτης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και προσπάθειες για να βρουν κοινό τόπο η Φώφη Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κυρίαρχο θέμα του διυπουργκού νομοσχεδίου, ήτοι το άσυλο, χθες η κ. Γεννηματά κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι δεν υιοθετεί την πρότασή της και "κουλουριάστηκε" πολιτικά στο "παρών".

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε επισήμως από το βήμα της Βουλής διαμηνύσει νωρίτερα στο ΚΙΝΑΛ ότι η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πρότασή του διότι καθιστά τελικώς αναποτελεσματική την προστασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας.

Σημειώνεται δε, ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι πληροφορίες από την Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το άρθρο 64 για το άσυλο, ήταν σαφείς: Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία τροποποίηση.

Ένα ερώτημα για το ΚΙΝΑΛ συνεπώς κατόπιν τούτου, είναι ενδιαφέρον να απαντηθεί: Τι γύρευε η κ. Γεννηματά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τηλεφωνική τους επικοινωνία το βράδυ της Τετάρτης, παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου; Μια πρόχειρη απάντηση, είναι ενδεχομένως: Άλλοθι, για τους βουλευτές της.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός της το οποίο ήταν τριχοτομημένο για το θέμα του ασύλου ( εντελώς αρνητικός ο Γ. Παπανδρέου, επιφυλακτικός ο Γ. Καμίνης, θετικός ο Αν. Λοβέρδος) είναι εξόχως πιθανό να της υπαγόρευσε την ανάγκη ενός τακτικισμού εν είδει πολιτικού σλάλομ για να συγκεράσει και τις τρεις απόψεις: Να, εγώ προσπάθησα να περάσω την θέση μας και να εξαντλήσω τα περιθώρια για συναίνεση, οι άλλοι δεν ήθελαν.

Σημειωτέον, πως έως και την διαρροή της επικοινωνίας Μητσοτάκη- Γεννηματά , το ΚΙΝΑΛ εμφανιζόταν με γραμμή για το άσυλο: Όχι επί της αρχής, ναι στις παραγράφους 1 - 2 και όχι στην επίμαχη παράγραφο 3 ( αστυνομική επέμβαση).

Το επόμενο κρας-τεστ για το πώς θα κινηθεί το Κίνημα Αλλαγής κοινοβουλευτικά, θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Βέβαιο πάντως είναι ότι οι πιέσεις που δέχεται το κόμμα τόσο από τα δεξιά όσο και από τα "αριστερά" του, προιόντος του χρόνου, θα γίνονται ασφυκτικές.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΙΝΑΛ - Σφίγγει, Φώφη,kinal - sfingei, fofi