Στόχος η ιρανική πρεσβεία στην Βηρυτό

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις βομβών που έπληξαν την ιρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό. Ο ιρανός Μορφωτικός Ακόλουθος Ebrahim Ansari ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Το Ιράν είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής της λιβανικής σιιτικής ομάδας Χεζμπολάχ, η οποία έχει στείλει μαχητές στη Συρία για να στηρίξει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η εξτρεμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τη βάση της στον Λίβανο ανέλαβε την ευθύνη για την διπλή επίθεση αυτοκτονίας, σύμφωνα με το μήνυμα που

ανάρτησε στο Twitter ο θρησκευτικός ηγέτης της οργάνωσης Σεΐχης Σιρατζεντίν Ζρεϊκάτ. Η εξτρεμιστική οργάνωση είχε προειδοποιήσει για πολλές επιθέσεις στον Λίβανο μέχρι το Ιράν να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία και τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης να απελευθερωθούν από τις φυλακές του Λιβάνου, αναφέρει το μήνυμα.

Το συριακό καθεστώς καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση της Βηρυτού, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Ισχυρή η συμμαχία Ιράν – Συρίας – Χεζμπολάχ

«Το Ιράν έχει αποδειχθεί πιστός φίλος, όταν πρόκειται για τους συμμάχους του» γράφει στο BBC o Bozorgmehr Sharafedin. «Το 2006 στο Λίβανο, το Ιράν υποστήριξε στρατιωτικά τη Χεζμπολάχ στη σύγκρουση με το Ισραήλ. Η Τεχεράνη το παραδέχθηκε υπερήφανα αρκετά χρόνια αργότερα. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υποστηρίζουν τώρα τον πρόεδρο Μπασάρ αλ – Άσαντ στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Η Τεχεράνη ακόμα το αρνείται, παρά τις αδιάψευστες αποδείξεις και μπορεί να το παραδεχθεί όταν κερδίσουν τον πόλεμο.
Αυτό γίνεται για να επιστρέψουν την χάρη της Χεζμπολάχ και του πρώην Σύρου προέδρου Χαφέζ αλ Άσσαντ, όταν υποστήριξαν το Ιράν και το βοήθησαν να ξεπεράσει τους εχθρούς του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Το Ιράν έχει επίσης δημιουργήσει ένα συνασπισμό μεταξύ των συμμάχων του. Με την άδεια της Τεχεράνης, μαχητές της Χεζμπολάχ εισήλθαν στη Συρία και σε ορισμένες κρίσιμες μάχες άλλαξαν την ροή των πραγμάτων, υπέρ του Άσαντ. Η Δαμασκός φέρεται να επέτρεψε στο Ιράν να μεταφέρει όπλα στη Χεζμπολάχ μέσω του εδάφους της. Η συμμαχία Ιράν – Συρίας – Χεζμπολάχ είναι σταθερή. Εκρήξεις, όπως αυτή κοντά στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό μπορεί να την ταράξουν, αλλά ποτέ δεν θα τη διαλύσουν».

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24997876

Keywords
Τυχαία Θέματα