“Κυβέρνηση και τρόικα επί ποδός πολέμου”

«Η κυβέρνηση και η τρόικα παραμένουν επί ποδός πολέμου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές, οι δανειστές όμως επιμένουν» διαβάζουμε στον υπότιτλο δημοσιεύματος της αυστριακής εφημερίδας Die Presse. Όπως σημειώνεται: «Το χάσμα μεταξύ των χωρών της κρίσης στην ευρωζώνη διευρύνθηκε εμφανώς τις προηγούμενες εβδομάδες. Ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία λένε ήδη σε λίγους μήνες αντίο στη μη δημοφιλή τρόικα,

πάνω από την Ελλάδα εξακολουθεί να πλανάται η σκοτεινή απειλή της κρατικής χρεοκοπίας. Με την επίσκεψη των οικονομικών ελεγκτών στην Αθήνα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το ερχόμενο έτος. (…) Ως εκ τούτου επικρατεί ασυμφωνία σχετικά με το εύρος των μέτρων λιτότητας που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «το δεύτερο πακέτο διάσωσης ολοκληρώνεται στο τέλος του ερχόμενου έτους. Ο χρόνιος ασθενής θα χρειαστεί, ωστόσο, βοήθεια και το 2015-16. Ένα νέο πακέτο βοήθειας φαίνεται ως εκ τούτου αναπόφευκτο –ακόμη κι αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν επισήμως να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις του χρόνου».

Ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών του ομίλου Eurobank EFG, Γκίκας Χαρδούβελης υπολογίζει το ύψος των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας για το διάστημα 2014-16 σε «το πολύ 13 δισ. ευρώ». Ο οικονομικός αναλυτής επισημαίνει στην Die Presse ότι ένα «κούρεμα» χρέους από πλευράς επίσημων πιστωτών «θα βοηθούσε μεν ώστε να μειωθούν το ύψος του χρέους και το επενδυτικό ρίσκο στη χώρα», ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο είναι μη ρεαλιστικό λόγω της διαφωνίας ισχυρών κρατών όπως η Γερμανία. Ως εκ τούτου, ο Γκίκας Χαρδούβελης θεωρεί πιθανότερο έναν «έμμεσο τρόπο», μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων. Όπως σχολιάζει ο έλληνας ειδικός, «οι δανειστές μας έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και πολλούς πόρους στη διάσωση της Ελλάδας».

Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα