Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - Θεσμών οι εξαγγελίες Τσίπρα

Η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μετά και τα δυσμενή αποτελέσματα της πορείας του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο (άνοδος 1,8% έναντι 2,5% προηγουμένως), εισέρχεται σήμερα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των κλιμακίων των θεσμών και του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου.

Ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ προανήγγειλε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος (σ.σ. πρόβλεψη πολύ υψηλότερη από αυτή του Μεσοπρόθεσμου για ρυθμό 1,9%) στην οποία εν μέρει βασίζονται και οι εξαγγελίες για πολυετές πακέτο

παροχών.

Τα κλιμάκια των θεσμών, τα οποία έχουν καταγράψει τις πρωθυπουργικές αναφορές, τις αποτιμούν δημοσιονομικά από τα αναδρομικά και την μείωση των εισφορών, έως τις παρεμβάσεις σε ΕΝΦΙΑ, φορολογία επιχειρήσεων, ΦΠΑ κλπ.

Θα πρέπει να "τσεκάρουν" τον συνολικό "λογαριασμό" των μέτρων, μαζί με τις "απουσίες" από τις εξαγγελίες Τσίπρα: πέρα από τα παραπάνω αντίμετρα του 2019 – 2020 που εντάχθηκαν στην ομιλία της ΔΕΘ, υπάρχουν και άλλα (όπως η αύξηση του ΠΔΕ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων κλπ), για τα οποία δεν υπήρξε αναφορά.

Έτσι, μένει να φανεί αν η κυβέρνηση τα "ξεχνά" δίδοντας το βάρος στην μη μείωση των συντάξεων (και του αφορολογήτου το 2020). Και τούτο αφού η μη εφαρμογή των μέτρων "στερεί" αυτόματα και τα αντίμετρα (αφήνει μόνο τον λεγόμενο δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή την υπέρβαση από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που μένει να διασφαλιστεί μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς).

Ο προϋπολογισμός και ο "λογαριασμός" του Δεκεμβρίου

Οι δανειστές λοιπόν θα εξετάσουν τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων και των δαπανών για να επαναϋπολογίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και να "αποφανθούν" για τον "δημοσιονομικό χώρο" των 3,5 δισ. ευρώ (2019-2022) στον οποίο στηρίζονται 4ετείς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση σε επίπεδο "κορυφής" θα εξελιχθεί το τριήμερο 12 - 14 Σεπτεμβρίου. Αύριο το απόγευμα οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να δουν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα, καθώς και εκπροσώπους του κοινωνικών φορέων.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της διαδικασίας αναμένεται να φανούν αργότερα, με την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή και στις Βρυξέλλες (στις 15 Οκτωβρίου), στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Στο καλάθι των παροχών που εξαγγέλθηκαν από τη ΔΕΘ υπάρχει και ελληνικό αίτημα για διανομή μερίσματος το 2018 (το οποίο εκφράστηκε πολύ συγκρατημένα από τον Πρωθυπουργό), καθώς και το αίτημα για τη μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων από 1/1/ 2019.

Οι πολιτικές αποφάσεις μπορεί να ληφθούν ακόμη και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Ή και αργότερα, αναφορικά με το μέρισμα του 2018, λίγο πριν το τέλος του έτους.

Το αίτημα για τις συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται με το χρέος: μία ανατροπή στο σχετικό άρθρο του νόμου θα πρέπει να οδηγήσει σε επαναυπολογισμό της έκθεσης βιωσιμότητας.

Η απάντηση του πρωθυπουργού χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ήταν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα λόγω της ώριμης ηλικίας των "παλαιών" συνταξιούχων που επηρεάζει η κατάργηση ή όχι της προσωπικής διαφοράς.

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά το επίκεντρο των επαφών δεν θα είναι το γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, άλλα υπουργεία και άλλες υπηρεσίες. Το τελικό σχέδιο δεν έχει αποφασιστεί για τις "επαφές" σε επίπεδο υπουργών.

Πέρα από το δημοσιονομικό πακέτο και την πορεία της ανάπτυξης, στο στόχαστρο θα βρεθούν και τα προαπαιτούμενα του μεταμνημονιακού ελέγχου της χώρας, τα οποία πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Εκτείνονται από παρεμβάσεις σε τράπεζες, στην αγορά ενέργειας, στις ιδιωτικοποιήσεις, έως την δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την υγεία.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα