Ο Ντράγκι τελειώνει το QE και αυξάνει τα επιτόκια

Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια του ευρώ και να επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του 2018, ενώ το μηνιαίο μέγεθος αγορών πρόκειται να περιοριστεί (από τα 30 δισ. ευρώ) στα 15 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου.

Σύμφωνα με την UBS, με τον πληθωρισμό πιο κοντά στο όριο του 2% και την οικονομία σταθερή, εύλογα θα πρέπει να αναμένεται μία γρήγορη έξοδος

από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Αλλά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η ασάφεια με τον ιταλικό προϋπολογισμό (αν και οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική πολιτική υποχωρούν), η αναταραχή των αναδυόμενων αγορών και η πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν την ημερομηνία λήξης του QE στο τέλος του Δεκεμβρίου, ενώ η πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2019.

Να σημειωθεί ότι κραδασμούς στην αγορά δημιούργησε η απροσδόκητη ανακοίνωση ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στο τρέχον χαμηλό επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, την ώρα που η αγορά ήταν τοποθετημένη για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο του ιδίου έτους.

Ύστερα εξάλλου από το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων (τον Δεκέμβριο), οι αγορές θα επικεντρωθούν στο πότε τελικά η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, ένα όλο και πιο αμφισβητούμενο θέμα από τους αναλυτές. H ING προβλέπει πάντως ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα λάβει χώρα είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Οκτώβριο του 2019.

Από την πλευρά της η Citigroup αναμένει μεταξύ άλλων πως στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12-13 Σεπτεμβρίου τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, το συμβούλιο θα διατηρήσει την ενισχυμένη καθοδήγησή του, ο Ντράγκι θα υποβαθμίσει τους κινδύνους για την ανάπτυξη και θα εκφράσει την πεποίθησή του ότι η σημερινή ευνοϊκή νομισματική πολιτική θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να κινηθεί «κάτω, αλλά κοντά» στο όριο του 2%.

Το δ' τρίμηνο του 2019 θα πραγματοποιηθεί πάντως η διαδοχή του Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει πως μία ταχύτερη πορεία της διαδικασίας νομισματικής χαλάρωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η ΕΚΤ αναζητεί επίσης αντικαταστάτη για τη θέση του επικεφαλής στον SSM, καθώς λήγει η θητεία της Γαλλίδας Daniele Nouy. Είναι η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις θέσεις ανωτάτων στελεχών που πρέπει να καλυφθούν τους επόμενους 15 μήνες. Η Ιρλανδή Sharon Donnery με τη στήριξη της Γερμανίας είναι το φαβορί.

Keywords
Τυχαία Θέματα