Στο ΔΝΤ η Κύπρος μετά την άρνηση Ρωσίας – Κίνας

Βαρύ θα είναι το τίμημα της διάσωσης από τη χρεοκοπία για τους Κύπριους πολίτες με βάση το Μνημόνιο που συμφώνησε η Λευκωσία με την Τρόικα.

Το Μνημόνιο θα βρεθεί σήμερα στο «τραπέζι» του Εurogroup στις Βρυξέλλες,

ενώ η οριστική έγκρισή του αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Κύπρος θα γίνει η τέταρτη στη σειρά χώρα της ευρωζώνης που οδηγείται σε Μνημόνιο, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Εξέλιξη που καταρρίπτει και ένα μύθο ο οποίος καλλιεργήθηκε συστηματικά το τελευταίο διάστημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ό,τι δηλαδή υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας με το κόμμα του, το ΑΚΕΛ, συνεχιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, έκανε τα πάντα προκειμένου να αποφύγει την Τρόικα και το Μνημόνιο. Στράφηκε στη Μόσχα και το Πεκίνο, ζητώντας διμερή δάνεια, ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα θέλησαν να αναλάβουν τον παραμικρό κίνδυνο.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο έχουν ανευρεθεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και θα υπάρχουν εγγυημένα δημόσια έσοδα.

Η μόνη λύση που απέμεινε στον κ. Χριστόφια ήταν οι εταίροι και το ΔΝΤ, δηλαδή η Τρόικα, ενώ η άλλη λύση θα ήταν η χρεοκοπία. Μάλιστα, η καθυστέρηση του Κύπριου Προέδρου να ζητήσει στήριξη επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Η Κύπρος διαπραγματεύεται ένα τεράστιο για τα δεδομένα της δάνειο, το οποίος θα κυμανθεί μεταξύ 16 και 18 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο και το ετήσιο ΑΕΠ της. Είναι προφανές ότι το δάνειο αυτό θα υπερδιπλασιάσει το χρέος της Κύπρου.

Η κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας είναι προϊόν των συνεχών υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης της Ελλάδας, που την έθεσαν και εκτός αγορών. Φυσικά, η καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος στους εταίρους και το ΔΝΤ έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Έλεγχος τραπεζών

Σήμερα στο Εurogroup, το σχέδιο του κυπριακού Μνημονίου θα είναι και το βασικό θέμα της συνεδρίασης, ωστόσο, δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Κι αυτό γιατί απουσιάζει μια βασική παράμετρος που θα κρίνει και το ακριβές ποσό του δανείου, που είναι το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου του τραπεζικού τομέα από την Pimco. Αυτό αναμένεται να γίνει γνωστό στο τέλος της βδομάδας, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup στις 13 Δεκεμβρίου για τη λήψη της οριστικής απόφασης.

Οι ανάγκες του τραπεζικού τομέα σε κεφάλαια υπολογίζονταν τον Ιούνιο από την ΕΚΤ σε 10 δισ. και από το ΔΝΤ σε 12 δισ. ευρώ.

Τώρα οι πρώτες πληροφορίες από το διαγνωστικό έλεγχο κάνουν λόγο για 9,3 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 16 ή 18 δισ. του δανείου θα καλύψουν τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας για την περίοδο που η χώρα θα μείνει εκτός αγορών.

Πάντως, πριν από τη λήψη της οριστικής απόφασης από τους εταίρους και το ΔΝΤ, η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει για έγκριση και να υπερψηφιστούν από τη Βουλή περίπου 20 προαπαιτούμενες ενέργειες, δηλαδή νομοσχέδια που αφορούν μέτρα εξοικο

Keywords
Τυχαία Θέματα