Στις κάλπες οι Σλοβένοι, για πρόεδρο

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σλοβενία –σε μια ακόμα μικρή χώρα της ευρωζώνης, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε ύφεση και οι αντιδράσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας αυξάνονται συνεχώς- για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Η επικράτηση του 49χρονου Μπορούτ Παχόρ στον πρώτο γύρο, με 39,9%, προκάλεσε έκπληξη γιατί διέψευσε όλες τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν να επικρατεί ο 60χρονος Ντανίλο Τουρκ, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό

35,9%. Τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Dnevnik δίνει στον Σοσιαλδημοκράτη Παχόρ 53,1% έναντι του 31,6 στον Τουρκ.

Οι εκλογές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την πρώην γιουγκοσλαβική χώρα, η οποία μπήκε στην ευρωζώνη το 2007, όταν η οικονομία της ακόμα ανθούσε. Η ύφεση όμως έχει πλήξει σοβαρά τις εξαγωγές της και έχει αναγκάσει την κυβέρνηση του Γιάνες Γιάνσα να επιβάλει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Οι διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό είναι συχνές και συχνά καταλήγουν σε βίαια επεισόδια.

Γεγονός είναι ότι στη Σλοβενία ο ρόλος του προέδρου είναι μάλλον τυπικός, όπερ και εξηγεί τη μικρή προσέλευση στον πρώτο γύρο που μόλις έφτασε το 47,35.  Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

http://www.dw.de/slovenians-elect-a-new-president-amid-economic-woes/a-16422770

Keywords
Τυχαία Θέματα