Νέα δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ετοιμάζει η Βόρεια Κορέα

Νέα δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αναμένεται να πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα αυτό το μήνα, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη του θανάτου του Κιμ Γιονγκ Λι κι ενώ ο γιος και διάδοχός του Κιμ Γιονγκ-Ουν προσπαθεί να εγκαθιδρύσει την ηγεσία του. Η εκτόξευση θα γίνει μεταξύ 10 και 22 Δεκεμβρίου και είναι πιθανό να οδηγήσει σε διεθνείς καταδίκες και να αυξήσει τις εντάσεις με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της. Οι επικριτές θεωρούν την εκτόξευση του πυραύλου Unha-3 από τη Βόρεια Κορέα,

μια κάλυψη για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Σε μια προηγούμενη προσπάθεια, τον Απρίλιο, ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την δυτική ακτή κοντά στην Κίνα διαλύθηκε λίγο αργότερα, χωρίς να φτάσει στο στόχο του, να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο παρατήρησης. Η ανακοίνωση του Σαββάτου ήρθε σε μια ευαίσθητη στιγμή για την περιοχή. Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές στις 19 Δεκεμβρίου και η Ιαπωνία σχεδιάζει βουλευτικές εκλογές στις 16 Δεκεμβρίου. Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα θα αρχίσει τη δεύτερη θητεία του τον Ιανουάριο.
«Για τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, μια επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου μπορεί να είναι το καλύτερο που μπορώ να σκεφτώ για να δείξει τα επιτεύγματά του κατά την πρώτη του χρονιά στην εξουσία» δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ-χουν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dongguk της Σεούλ και λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η εκτόξευση του Απριλίου οδήγησε στην κατάρρευση μιας συμφωνίας, βάσει της οποίας η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Βόρειας Κορέας να αναστείλει τις  πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, καθώς και τον εμπλουτισμό ουρανίου και να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να παρακολουθεί το κεντρικό πυρηνικό πρόγραμμά

Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας ανέφερε ότι ένας εκπρόσωπος της Κορεατικής Επιτροπής για της Διαστημική Τεχνολογία είπε ότι η Βόρεια Κορέα είχε «αναλύσει τα λάθη» που έγινα στην αποτυχημένη προσπάθεια του  Απριλίου και είχε βελτιώσει την ακρίβεια και την αξιοπιστία των πυραύλων και των δορυφόρων. Ο πύραυλος αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια πορεία, όπως στην αποτυχημένη εκτόξευση του Απριλίου, που ταξίδεψε μεταξύ της Κίνας και της Κορεατικής Χερσονήσου. Η Βόρεια Κορέα δήλωσε το Σάββατο ότι θα διεξάγει την εκτόξευση με «διαφάνεια» και σύμφωνα με τις «διεθνείς πρακτικές».
Η Νότια Κορέα εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με το σχέδιο της Βόρειας, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή πρόκληση» που παραβιάζει τις διεθνείς προειδοποιήσεις και δήλωσε ότι θα πυροδοτήσει μια «ισχυρή απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα. «Η Βόρεια Κορέα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της έχουν εμβαθύνει την απομόνωσή της» σχολίασε το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.
Από το 1998, η Βόρεια Κορέα έχει δρομολογήσει αρκετούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και

Keywords
Τυχαία Θέματα