Στην τεντωμένο σχοινί διαπραγματεύσεις και κυβέρνηση Παπαδήμου

18:29 4/2/2012 - Πηγή: Antinews

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν «κολλήσει» λόγω των απαιτήσεών της σχετικά με το τσεκούρωμα  του 13ου και 14ου μισθού και την μείωση του κατώτατου μισθού. Προτάσεις στις οποίες αντιτίθενται οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ως αποτέλεσμα των διαφωνιών αυτών, οδηγήθηκαν σε ναυάγιο οι μαραθώνιες   διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας

και των δανειστών της, οι οποίες έληξαν νωρίς σήμερα.

« Η τρόικα δεν υποχωρεί από τις θέσεις στα θέματα της μείωσης των μισθών, των επιδομάτων και των επικουρικών συντάξεων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της κυβέρνησης μετά από την σημερινή συνάντηση υπουργών της κυβέρνησης όπου συζητήθηκαν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

« Δεν έχει δοθεί καμία λύση για αυτά τα θέματα. Παραμένουν όλα ανοιχτά και η ευθύνη βαραίνει πλέον τους πολιτικούς αρχηγούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά της χθεσινές απειλές του Μαξίμου περί παραίτησης του Παπαδήμου στις οποίες αντέδρασε έντονα η ΝΔ, η “Καθημερινή” θέτει σήμερα ένα άλλο σενάριο: Εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, τότε ο κ. Παπαδήμος ενδέχεται να τους ζητήσει νέα εξουσιοδότηση για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Τρόικα ή να συμμετάσχουν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι μεγάλη πίεση όχι μόνο εκ των τριών εκπροσώπων των πιστωτών αλλά και των κρατών – μελών της ευρωζώνης.  ”Η απόσταση που μπορεί να μας χωρίζει από το αδιέξοδο είναι πάρα πολύ μικρή. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Διεξάγουμε μια πάρα πολύ λεπτή και σκληρή διαπραγμάτευση”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα, ενώ παραμένουν ανοιχτά οι εργασιακές σχέσεις και οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μαζί με τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε εντός στόχων του προϋπολογισμού

Στο μεταξύ οι παράλογες απαιτήσεις της Τρόικα έχουν αλλάξει άρδην το κλίμα εντός κι εκτός κυβέρνησης. Ακόμη και αυτοί που πίστευαν ότι πρέπει να μπει μια υπογραφή και να τελειώνουμε, ήδη έχουν αρχίσει να εξεγείρονται. Υπουργοί στυλώνουν τα πόδια και στέλνουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Από το υπουργείο Άμυνας λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί ο στρατός και να πληγεί κι άλλο το αξιόμαχό του. Ήδη έχει πληγεί από τις μειώσεις των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ.  Η Τρόϊκα απαιτεί περικοπές στο στρατό, να μην προσλαμβάνονται άλλοι και να απολυθούν και πολλοί από αυτούς που εργάζονται. Κι αυτό όταν ακόμη και με το υπάρχον δυναμικό δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε τους λαθρομετανάστες, πόσο μάλλον ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λένε ότι είναι αδύνατο να μειωθούν οι αστυνομικοί, δεν υπάρχει λίπος να καεί και θα υπάρξει πρόβλημα στους

Keywords
Τυχαία Θέματα